EnergiecontractEnergiecontract
LaadpaalLaadpaal
ZonnepanelenZonnepanelen
ContactContact
088 020 3000Bereikbaar tot 20:30 uur

Hoeveel stroom verbruikt een televisie?

Een televisie is een van de meest voorkomende elektronische apparaten in huishoudens en bedrijven. Hoewel het een onmisbaar onderdeel is van onze dagelijkse activiteiten, is het belangrijk om te weten hoeveel stroom het verbruikt en welke factoren het energieverbruik beïnvloeden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het energieverbruik van een televisie en manieren bespreken om het te verminderen.

Hoeveel kWh verbruikt een televisie?

Het stroomverbruik van een televisie hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte, het type scherm en het energielabel van de televisie. Over het algemeen verbruikt een standaard televisie ongeveer 0,15 kWh tot 0,25 kWh per uur. Bij intensiever gebruik kan dit echter oplopen tot 1 kWh per dag of meer.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een televisie beïnvloeden. Een van de belangrijkste factoren is de grootte van het scherm. Hoe groter het scherm, hoe meer stroom de televisie verbruikt. Daarnaast heeft het type scherm ook invloed op het energieverbruik. Zo verbruikt een LED-scherm minder stroom dan een plasma- of LCD-scherm.

Andere factoren die het energieverbruik beïnvloeden zijn onder andere de helderheid van het scherm, de stand-by functie en de gebruikte beeldkwaliteit. Een televisie die op stand-by blijft staan, verbruikt nog steeds stroom. Het is daarom belangrijk om de televisie volledig uit te schakelen als deze niet wordt gebruikt.

Het energielabel van een televisie

Het energielabel van een televisie geeft informatie over het energieverbruik van de televisie. Op het label staat aangegeven hoe energiezuinig de televisie is, van A+++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieverslindend). Het is verstandig om bij de aankoop van een nieuwe televisie te kiezen voor een energiezuinig model met minimaal label A+.

Energieverbruik van een televisie verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een televisie te verminderen. Een van de meest eenvoudige manieren is het verlagen van de helderheid van het scherm. Daarnaast kan het uitschakelen van de televisie in plaats van deze op stand-by te laten staan, het energieverbruik verminderen.

Ook het gebruik van de juiste beeldinstellingen kan bijdragen aan een lager energieverbruik. Sommige televisies hebben een speciale energiebesparingsmodus die het energieverbruik kan verminderen. Het is de moeite waard om te onderzoeken of uw televisie deze functie heeft.

Ontdek dynamische energietarieven

Bereken jouw besparing

Hoeveel stroom verbruikt een televisie in vergelijking met andere apparaten?

Over het algemeen verbruikt een televisie minder stroom dan andere huishoudelijke apparaten, zoals een koelkast of een wasmachine. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het stroomverbruik kan variëren, afhankelijk van het merk, de grootte en het type televisie.

Een ander belangrijk aspect om op te letten is het gebruik van een set-top box, zoals een kabel- of satellietontvanger. Deze apparaten verbruiken ook stroom, en het is daarom belangrijk om ze uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een televisie

 • Maakt het uit welk type televisie ik heb?

  Ja, het type televisie kan invloed hebben op het energieverbruik. Een LED-scherm verbruikt bijvoorbeeld minder stroom dan een plasma- of LCD-scherm.

 • Kan ik het energieverbruik verminderen door de helderheid van het scherm te verlagen?

  Ja, het verlagen van de helderheid van het scherm kan het energieverbruik verminderen.

 • Verbruikt een televisie stroom als deze op stand-by staat?

  Ja, een televisie verbruikt nog steeds stroom als deze op stand-by staat. Het is daarom belangrijk om de televisie volledig uit te schakelen als deze niet wordt gebruikt.

 • Wat is het energielabel van een televisie?

  Het energielabel van een televisie geeft informatie over het energieverbruik van de televisie. Op het label staat aangegeven hoe energiezuinig de televisie is, van A+++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieverslindend).

 • Kan ik het energieverbruik verminderen door de televisie op een speciale energiebesparingsmodus te zetten?

  Ja, sommige televisies hebben een speciale energiebesparingsmodus die het energieverbruik kan verminderen.

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.

Vraag de dakcheck aan

Ontvang adviesgesprek

in 60 seconden geregeld!