EnergiecontractEnergiecontract
LaadpaalLaadpaal
ZonnepanelenZonnepanelen
ContactContact
088 020 3000Bereikbaar tot 20:30 uur

Hoeveel stroom verbruikt een koelkast?

In dit artikel ontdek je hoeveel kWh een koelkast gemiddeld verbruikt, welke factoren invloed hebben op het energieverbruik, wat het energielabel betekent en hoe je het energieverbruik van je koelkast kunt verminderen. We vergelijken ook het stroomverbruik van een koelkast met andere apparaten. Zo weet je alles over het energieverbruik van je koelkast en hoe je energie kunt besparen.

Hoeveel kWh verbruikt een koelkast?

Een koelkast verbruikt gemiddeld tussen de 100 en 200 kWh per jaar. Het exacte energieverbruik hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de koelkast, de leeftijd van de koelkast en het gebruik ervan. Zo zal een grote Amerikaanse koelkast meer stroom verbruiken dan een kleine koelkast. Over het algemeen geldt dat hoe ouder een koelkast is, hoe meer energie deze verbruikt. Dit komt doordat oudere koelkasten minder efficiënt zijn en minder goed geïsoleerd zijn dan nieuwe koelkasten.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Het energieverbruik van een koelkast wordt beïnvloed door verschillende factoren:

 • Grootte: hoe groter de koelkast, hoe meer stroom deze verbruikt.
 • Leeftijd: oudere koelkasten verbruiken over het algemeen meer energie dan nieuwe koelkasten.
 • Isolatie: goed geïsoleerde koelkasten verbruiken minder energie dan slecht geïsoleerde koelkasten.
 • Plaatsing: een koelkast die in de zon staat of naast een warmtebron, zoals een oven, verbruikt meer energie dan een koelkast die op een koele plek staat.
 • Inhoud: een koelkast die helemaal vol zit, verbruikt minder energie dan een halflege koelkast.

Het energielabel van een koelkast

Het energielabel van een koelkast is een indicatie van hoe energiezuinig een koelkast is. Het energielabel loopt van A+++ tot en met D, waarbij A+++ het meest energiezuinig is en D het minst energiezuinig. Het energielabel geeft ook informatie over het jaarlijkse energieverbruik van de koelkast, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Koelkasten met een A+++ energielabel verbruiken gemiddeld ongeveer 60 kWh per jaar, terwijl koelkasten met een D energielabel gemiddeld 400 kWh per jaar verbruiken.

Energieverbruik van een koelkast verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een koelkast te verminderen, zoals:

 • Plaats de koelkast op een koele plaats, uit de buurt van warmtebronnen zoals de oven en de vaatwasser.
 • Houd de koelkastdeur gesloten wanneer deze niet wordt gebruikt en open hem niet vaker dan nodig is.
 • Ontdooi de koelkast regelmatig om ijsvorming te verminderen, wat het energieverbruik kan verhogen.
 • Zet de temperatuur van de koelkast niet te laag; een temperatuur van 4 graden Celsius is ideaal voor de meeste koelkasten.
 • Vul de koelkast niet te vol, zodat de lucht kan circuleren en de koelkast niet harder hoeft te werken dan nodig is.

Ontdek dynamische energietarieven

Bereken jouw besparing

Hoeveel stroom verbruikt een koelkast in vergelijking met andere apparaten?

Een koelkast verbruikt doorgaans meer stroom dan de meeste andere huishoudelijke apparaten. Het exacte stroomverbruik van een koelkast hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de koelkast, de efficiëntie van de koeltechnologie, de leeftijd van de koelkast en de omgevingstemperatuur. Over het algemeen verbruikt een koelkast echter meer stroom dan bijvoorbeeld een televisie, een computer of een lamp. Een koelkast is namelijk 24 uur per dag in bedrijf, terwijl andere apparaten doorgaans alleen worden gebruikt wanneer ze nodig zijn.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een koelkast

 • Hoeveel stroom verbruikt een gemiddelde koelkast?

  Een gemiddelde koelkast verbruikt tussen de 100 en 200 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte en efficiëntie van de koelkast. Het kan echter hoger zijn als de koelkast ouder is of als deze niet goed wordt onderhouden.

 • Hoe kan ik het stroomverbruik van mijn koelkast verminderen?

  Om het stroomverbruik van uw koelkast te verminderen, kunt u ervoor zorgen dat de deur goed sluit en niet te vaak wordt geopend, de temperatuur instellingen controleren en de koelkast niet te vol laden. Ook het regelmatig schoonmaken van de condensor kan helpen om de efficiëntie van de koelkast te verbeteren.

 • Kan ik geld besparen door een nieuwe, energiezuinige koelkast te kopen?

  Ja, het kopen van een nieuwe, energiezuinige koelkast kan u geld besparen op uw energierekening op de lange termijn. Energiezuinige koelkasten zijn meestal duurder in aanschaf, maar ze verbruiken aanzienlijk minder stroom dan oudere, minder efficiënte modellen. Het is dus een investering die zichzelf op termijn kan terugbetalen.

Vraag de dakcheck aan

Ontvang adviesgesprek

in 60 seconden geregeld!