EnergiecontractEnergiecontract
LaadpaalLaadpaal
ZonnepanelenZonnepanelen
ContactContact
088 020 3000Bereikbaar tot 20:30 uur

Hoeveel stroom verbruikt een boiler?

Een boiler is een veelvoorkomend apparaat in huishoudens, maar hoeveel stroom verbruikt het eigenlijk? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel bespreken we hoeveel kWh een boiler verbruikt, welke factoren het energieverbruik beïnvloeden, het energielabel van een boiler en hoe je het energieverbruik van een boiler kunt verminderen. We vergelijken ook het stroomverbruik van een boiler met dat van andere apparaten en beantwoorden enkele veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een boiler.

Hoeveel kWh verbruikt een boiler?

Een boiler verbruikt tussen de 2000 en 2500 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte van de boiler en het gebruik ervan. Een gemiddeld huishouden van vier personen heeft meestal een boiler van 150 liter en verbruikt ongeveer 2200 kWh per jaar. Als je een grotere boiler hebt of als je veel warm water gebruikt, kan het verbruik hoger zijn.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een boiler beïnvloeden, waaronder de grootte van de boiler, de isolatie van de leidingen, de temperatuur van het water en het gebruik van de boiler. Een grote boiler verbruikt meer energie dan een kleine boiler omdat er meer water moet worden opgewarmd. Goed geïsoleerde leidingen zorgen ervoor dat het warme water minder snel afkoelt, waardoor de boiler minder vaak opnieuw opwarmt. Het instellen van een lagere temperatuur op de boiler kan ook energie besparen, omdat het minder energie kost om het water op te warmen tot een lagere temperatuur. Tot slot kan het gebruik van de boiler ook het energieverbruik beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld korter doucht, zal de boiler minder warm water hoeven te produceren, wat kan leiden tot minder energieverbruik.

Het energielabel van een boiler

Boilers hebben een energielabel dat aangeeft hoe energiezuinig ze zijn. Het energielabel loopt van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst. Een boiler met een A-label verbruikt ongeveer 30% minder energie dan een boiler met een G-label. Als je een nieuwe boiler koopt, is het dus verstandig om te kijken naar het energielabel en te kiezen voor een energiezuinige boiler.

Energieverbruik van een boiler verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een boiler te verminderen. Een van de eenvoudigste manieren is het verlagen van de temperatuur van de boiler. Door de temperatuur te verlagen van 60 naar 50 graden Celsius, kan het energieverbruik met ongeveer 10% worden verminderd. Ook kun je ervoor zorgen dat de leidingen goed zijn geïsoleerd, zodat het warme water minder snel afkoelt. Tot slot kun je ook het gebruik van warm water verminderen door bijvoorbeeld korter te douchen of de vaatwasser minder vaak te laten draaien.

Vraag de dakcheck aan

Ontvang adviesgesprek

in 60 seconden geregeld!