Hoeveel bespaar ik met een warmtepomp?

Antwan Velthuis

Antwan Velthuis

Laatst bewerkt:

Hoe werkt een warmtepomp?

Warmtepompen zijn populair omdat ze geld besparen en minder CO₂ uitstoten dan cv-ketels. Ze verwarmen je huis zonder aardgas, wat duurzamer is. Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen of ermee samenwerken als hybride systeem. Werkend op elektriciteit, gebruikt een warmtepomp warmte uit de lucht of bodem en is daardoor energiezuinig.

De werking is vergelijkbaar met een omgekeerde koelkast. Die haalt kou uit de lucht, verlaagt de temperatuur en koelt daarmee de koelkast. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater, verhoogt de temperatuur en verwarmt zo je huis. Met 1 kilowattuur stroom produceert een warmtepomp 3 tot 5 kilowattuur aan warmte.

De soorten warmtepompen

Warmtepompen grofweg op te delen in twee soorten:

  1. Hybride warmtepomp: Werkt samen met een cv of hr-ketel. Deze warmtepomp verwarmt je huis, terwijl de cv of hr-ketel alleen bijspringt als het erg koud is of snel opgewarmd moet worden. De cv of hr-ketel zorgt ook voor warm water. Ideaal voor huizen zonder optimale isolatie.
  2. Volledig elektrische warmtepomp: Verzorgt zowel de verwarming als het warme water in huis. In combinatie met elektrisch koken, kun je volledig zonder aardgas wonen. Geschikt voor goed geïsoleerde huizen. Volledige elektrische warmtepompen weer zijn op te delen in lucht-lucht warmtepompen, lucht-water warmtepompen, water-water warmtepompen en bodem-warmtepompen.

Verschil tussen een cv-ketel, hr-ketel en een warmtepomp

Een cv-ketel verbrandt gas om water te verwarmen, maar heeft een lagere efficiëntie omdat veel warmte verloren gaat via rookgassen. Een hr-ketel, daarentegen, benut ook de warmte uit de rookgassen, waardoor hij veel efficiënter is en lagere energiekosten heeft.

Een warmtepomp werkt anders; hij haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en gebruikt elektriciteit om deze warmte op te waarderen. Dit maakt hem zeer energiezuinig en milieuvriendelijk, hoewel de aanschafkosten hoger zijn. Bij een hybride warmtepomp wordt meestal een hr-ketel gebruikt vanwege de hoge efficiëntie en kostenbesparing.

Hoeveel gas en geld bespaar ik met een warmtepomp?

Om de warmte uit de buitenlucht of grond bruikbaar te maken is stroom nodig. Je zult dus merken dat je stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je geen gas gebruikt (of bij een hybride warmtepomp: 60 procent minder gasverbruik). En een warmtepomp gebruikt de stroom heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 3 tot 5 kWh aan warmte.

In deze twee tabellen staan de jaarlijkse gemiddelde energiekosten bij een hybride warmtepomp en een volledige elektrische warmtepomp.

*We gebruiken de tarieven van het jaar 2023. Met de gemiddelde energieprijs van een vast of variabel contract, van € 0,40 per kWh en € 1,66 per m³ gas. En met de gemiddelde Zonneplan energieprijs van € 0,29 per kWh en € 1,19/m³

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water Energiekosten per jaar € 1,66 /m³ € 0,40/kWh Energiekosten per jaar met Zonneplan Energie. € 1,19/m³ € 0,29/kWh besparing per jaar t.o.v. een hr-ketel met gemiddelde prijzen en Zonneplan
Hr-ketel 1.450 m³ gas en 240 kWh € 2.503 € 1.795,10
Hr-ketel met 4 kWh warmtepomp (hybride) 690 m³ gas en 1.950 kWh € 1.925,40 € 1.386,60 € 577,60- € 1.116,40
Volledig elektrische warmtepomp 2.500 kWh € 1.000 € 725 € 408,50 – € 1.778

Met een hybride warmtepomp bespaar je op jaarbasis tussen de 500 en 1200 euro. Met een volledige elektrische warmtepomp is de besparing tussen de 400 en 1800 euro. Dit is afhankelijk van je energiecontract.

Het is goed om te weten dat een hybride warmtepomp een stuk goedkoper is dan een volledig elektrische warmtepomp.

Zijn er subsidies voor een warmtepomp?

Ja! Vanuit de rijksoverheid wordt er met subsidies de aanschaf van warmtepompen gestimuleerd. De subsidie is afhankelijk van het vermogen en energielabel. Ook kun je deze subsidie combineren met de isolatie subsidie waardoor je meer subsidie krijgt voor het isoleren. De exacte bedragen per apparaat en alle voorwaarden vind je in de meldcodelijst op rvo.nl. Dit zijn drie voorbeelden:

Voor een warmtepomp met energielabel A+++ krijg je in 2024 € 225 extra.

Warmtepomp Subsidie
Hybride warmtepomp 4 kW met buitenunit en energielabel A++ € 2.550.
Volledige warmtepomp 8 kW en energielabel A++ € 3.150.
Bodemwarmtepomp 6 kW en energielabel A++ € 4.425.

*Vanaf 2024 krijg je geen subsidie meer voor warmtepompen met energielabel A+ of lager. Er is een overgangsregel als je de warmtepomp in 2023 hebt gekocht, maar hij pas in 2024 wordt geplaatst: dan krijg je de subsidie nog wel. Lees meer over de wijzigingen op de website van RVO.

Antwan Velthuis

Antwan Velthuis

Marketingmedewerker

Antwan Velthuis is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Hij is gespecialiseerd in onder andere thuisbatterijen en Powerplay.

Opgeleid in de Zonneplan Academy