Zonneplan helpt huurders die in energiearmoede leven slimmer met hun energie om te gaan. “Juist nu mensen in corporatiewoningen in de problemen komen door energieprijsstijgingen, zorgen we voor bewustwording”, aldus Danny Bos van Zonneplan. Hij krijgt bijval van Coos Timmermans van Energieloket Zwolle en van energiecoach Richard Jansman. Laatstgenoemde stelt dat kleine gedragsaanpassingen tot een groot verschil kunnen leiden.
Al langere tijd adviseert Zonneplan woningcorporaties en vastgoedbeleggers om hun huurders inzicht in hun energiedata te geven via de speciaal daarvoor ontwikkelde Zonneplan app. Deze laat live zien hoeveel zonnestroom men opwekt, maar voorspelt dit ook voor de komende 24 uur. “Zo kun je er bewust voor kiezen bijvoorbeeld ‘s middags je wasmachine aan te zetten, omdat deze dan op eigen stroom draait. Die stroom hoeft de huurder dan niet van het net af te nemen en kost dus niets”, aldus zakelijk accountmanager Bos.
Ook geeft de app inzicht in het energieverbruik. Middels geaggregeerde data krijgen ook woningcorporaties geanonimiseerd inzicht in deze gegevens. Zo kunnen ze gericht de wijk in om huurders te helpen verduurzamen. Energiecoach Jansman onderschrijft het belang daarvan: “Pas als je ziet hoeveel je verbruikt, ga je op zoek naar de oorzaak.”
Wat hem bij zijn zogeheten energiescans het meest opvalt, is dat veel mensen hun slaapkamerraam de hele dag open hebben staan. Door dat raam overdag te sluiten, voorkom je dat de koude lucht door het hele huis trekt. Hij adviseert verder de temperatuur van de cv-ketel te verlagen tot 60 graden. Mogelijk afgezien van de drie wintermaanden is dat ruim voldoende. “En kijk eens of je gemeente gebruik heeft gemaakt van de zogeheten RRE-regeling. Je kunt dan mogelijk subsidie krijgen voor de aanschaf van led-lampen, tochtstrips of zelfs een elektrische kookplaat”, aldus Jansman.
Deels kunnen huurders dus zelf aan de slag, maar uiteindelijk ligt de voornaamste taak bij de overheid. Dat vindt Coos Timmermans van Energieloket Zwolle. Hij hekelt het recente kabinetsbesluit, dat elk huishouden 230 euro belastingkorting oplevert. “Dit is weer de makkelijke weg. De overheid zou prioriteit moeten geven aan de onderkant van de samenleving. Help woningcorporaties om te investeren in de minst duurzame huurwoningen”, aldus Timmermans.
Hij stelt dat de daken daarbij bovenaan het lijstje zouden moeten staan. “Daar valt de meeste winst te behalen. Pak daken in één keer aan door ze beter te isoleren en plaats er meteen zonnepanelen op. Door dit bij honderd woningen toe te passen bereik je onderaan de streep veel meer dan door twintig woningen volledig energieneutraal te maken.”