Energie

Wat verandert er op het gebied van energie in 2024?

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
5 januari 2024

2023 was een erg bijzonder energiejaar. Door de enorm opgelopen energieprijzen medio 2022 ging Nederland massaal aan de slag met verduurzamen. Alles maar om het energieverbruik en de bijbehorende kosten terug te dringen. Inmiddels bevinden de tarieven zich gelukkig weer in wat rustiger vaarwater. Mede daardoor vinden er in 2024 enkele veranderingen plaats op energiegebied. Wat er precies allemaal verandert lees je hieronder!

Prijsplafond stopt

De meest in het oog springende wijziging is waarschijnlijk dat er per 1 januari 2024 een einde is gekomen aan het prijsplafond. Dat werd in 2023 in het leven geroepen als antwoord op de sterk gestegen energieprijzen in de tweede helft van 2022. Het hield in dat je als consument maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom betaalde, tot een maximaal verbruik van 1200 kuub en 2900 kWh. In de praktijk bleek dat prijsplafond voor de meeste huishoudens en zeker voor huishoudens met een dynamisch energiecontract overbodig.

Energiebelasting op gas omhoog, op stroom omlaag

Verder wil de overheid ons natuurlijk stimuleren om verder te elektrificeren. Daarom stijgt de energiebelasting op gas dit jaar van 59 cent naar 71 cent per kuub, inclusief btw. De belasting op elektriciteit daalt daarentegen juist van 15 cent naar 13 cent. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat de investering in een warmtepomp zich sneller terugverdient. Maar ook het financiële voordeel van bijvoorbeeld elektrisch koken ten opzichte van een gasfornuis neemt verder toe.

Voor wie relatief veel stroom en relatief weinig gas verbruikt pakken deze wijzigingen dus voordelig uit. Maar hoe zit dat het een doorsnee huishouden dat bijvoorbeeld 1200 kuub gas en 2500 kilowattuur stroom per jaar verbruikt? Dat huishouden bespaart 52 euro aan stroomkosten, maar betaalt juist 135 euro meer aan gas. Onderaan de streep gaat een doorsnee huishouden er dus 83 euro op achteruit.

Hogere vermindering energiebelasting

Een meevaller is dan juist weer dat de zogeheten ‘vermindering energiebelasting’ dit jaar stijgt van 596,86 euro naar 631,35 euro, een meevaller van bijna 35 euro dus. Dit is een bedrag dat ieder huishouden met een energiecontract op jaarbasis terugkrijgt, onafhankelijk van hoeveel energie je verbruikt hebt. Bij Zonneplan verrekenen we dit maandelijks alvast, bij veel andere leveranciers ontvang je dit bedrag vaak aan het eind van een contractjaar terug.

Netbeheerkosten stijgen

Naast het inkooptarief en energiebelasting betaal je ook netbeheerkosten. Dit zijn de kosten die de netbeheerder rekent voor het onderhouden van jouw aansluitingen en het transporteren van gas en stroom door leidingen en over het elektriciteitsnet. Onder meer doordat het steeds voller wordt op het elektriciteitsnet nemen deze kosten in 2024 toe.

De kosten verschillen per netbeheerder en het maakt bovendien verschil wat voor aansluiting je hebt. Daarom is het moeilijk te zeggen hoezeer de netbeheerkosten voor jou toenemen. De ACM noemt een gemiddeld bedrag van zeven euro per maand. Maar voor het exacte bedrag kun je dus de tarieven van de netbeheerder in jouw regio raadplegen.

Dit verandert juist niet!

Dan zijn er ook nog zaken die voorlopig juist niet veranderen. Zo was het lange tijd de bedoeling dat de salderingsregeling vanaf 2023 afgebouwd zou worden. Maar waar huishoudens met zonnepanelen vorig jaar nog ‘gewoon’ 100 procent mocht salderen, is dat ook heel 2024 nog het geval. En de vraag is maar of het huidige plan – afbouwen vanaf 2025 – door de Eerste Kamer komt. In februari wordt erover gestemd.

Wat vooralsnog ook blijft is de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor wie elektrisch rijdt. Alleen dit jaar nog geldt dit nog. Per 1 januari 2025 krijg je nog 75 procent korting, maar vanaf 2026 vervalt elke vorm van korting. De kans is echter groot dat er in de tussentijd wel een gewichtscorrectie voor elektrische auto’s wordt ingevoerd. Ook is het nog altijd mogelijk dat een nieuw kabinet de huidige wegenbelasting vervangt door een kilometerheffing. In het huidige model – betalen naar gewicht – lopen de kosten voor elektrische auto’s met hun zware accupakketten vanaf 2026 anders hoog op, wat de adoptie van elektrische auto’s onvermijdelijk zal remmen.

Nóg slimmer omgaan met CO2-vrije stroom

Tot slot zal ook in 2024 het aandeel van wind- en zonne-energie in onze elektriciteitsmix weer toenemen. Op weg naar 2030, wanneer de CO2-uitstoot met 55 procent moet zijn teruggedrongen, wordt het dan ook steeds belangrijker om slimmer om te gaan met de beschikbare groene stroom. Stroom gebruiken wanneer de zon schijnt en de wind waait dus en juist verbruik beperken wanneer dit niet het geval is. De slim aanstuurbare thuisbatterij van Zonneplan, die begin 2024 op de markt verschijnt, helpt je hierbij en levert je daarmee ook nog eens geld op. Ga naar zonneplan.nl/thuisbatterij om hier meer over te weten te komen!

Frank Breukelman

Frank Breukelman

PR specialist

Frank Breukelman is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn interessegebied ligt voornamelijk bij (dynamische) energie, duurzaamheid en (elektrische) mobiliteit.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
25 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer