Energie

Dynamisch voorschot in plaats van achteraf betalen: dit verandert er

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
15 mei 2023

Sinds de start van Zonneplan Energie in november 2021 zijn we hard gegroeid. De interesse in ons dynamische energiecontract heeft vooral het afgelopen halfjaar een enorme vlucht genomen. Dat is goed te verklaren, omdat dynamische energieprijzen, zelfs na de invoering van het prijsplafond, aantoonbaar voordeliger zijn dan de tarieven van traditionele energiecontracten. Van dat grote voordeel blijf je ook de komende tijd profiteren, al verandert er vanaf juli wel een aantal zaken. Hieronder lees je wat dit betekent.

Van achteraf betalen naar een dynamisch voorschot

Tot op heden bestond je energiefactuur maandelijks uit twee delen: een vast bedrag aan overheidsheffingen, gebaseerd op je verwachte jaarverbruik en een variabel bedrag aan inkoopkosten, afhankelijk van je verbruik en de uurprijzen in de voorgaande maand. Het eerste blijft gelijk, het tweede gaat veranderen. Voortaan rekenen we maandelijks een dynamisch voorschot op basis van je verwachte verbruik en de verwachte tarieven voor de komende maand. In de maand daarna verrekenen we je daadwerkelijk gemaakte kosten in de maand ervoor met het reeds betaalde voorschot. Je betaalt dus nog steeds voor de energie die je in de praktijk verbruikt hebt.

Deze nieuwe afrekenmethode gaat voor bestaande klanten vanaf juli in. Voor nieuwe klanten geldt deze per direct (15 mei).

Concrete veranderingen voor bestaande klanten

Wanneer je ook vóór 15 mei 2023 al klant was, dan ontvang je in juli voor het eerst een voorschotfactuur, namelijk voor de maand augustus. Schematisch ziet dit er als volgt uit:

Zoals je al gewend bent bestaat de factuur ook straks nog steeds uit een vast en een variabel gedeelte. Het vaste gedeelte heeft betrekking op de te betalen energiebelasting, leveringskosten en netbeheerkosten. Hiervan betaal je maandelijks een twaalfde deel van je verwachte jaarlijkse kosten, op basis van het verwachte jaarverbruik dat je hebt opgegeven. Het variabele deel bestaat uit je verwachte stroom- en gasverbruik en - bij zonnepanelen - de verwachte hoeveelheid teruggeleverde stroom. Die getallen worden vermenigvuldigd met onze voorspelde gemiddelde stroom- en gasprijs voor de komende maand. Verder verrekenen we eventuele verschillen tussen verwachte en daadwerkelijk gemaakte kosten uit de voorgaande maand. Bekijk hoe de factuur is opgebouwd aan de hand van een voorbeeldfactuur.

Waarom deze nieuwe betaalmethode?

Een dynamisch voorschot is een logische en onvermijdelijke stap vanwege de groeiende interesse in Zonneplan Energie. Dit stelt ons in staat om samen de laagste energierekening te behouden, wat het belangrijkste is voor onze klanten. Ons klantenbestand is de afgelopen maanden sterk gegroeid, wat betekent dat we meer geld moeten voorfinancieren. Hoewel dit kosten met zich meebrengt, willen we benadrukken dat Zonneplan financieel gezond is. Om lagere kosten te kunnen hanteren, hebben we besloten over te stappen naar een voorschotmethode die gebaseerd is op het verwachte verbruik per maand. Dit komt overeen met de manier waarop we eerder afrekenden. Deze verandering betekent niet dat je aan het einde van het jaar meer of minder betaalt. Je rekent nog steeds af op basis van uurprijzen voor stroom en dagprijzen voor gas. Eventuele te veel of te weinig betaalde voorschotten worden aan het einde van elke volgende maand direct verrekend, zodat je geen verrassingen op de jaarafrekening kunt verwachten.

Voor jou als Zonneplan Energie-gebruiker verandert er in de praktijk weinig. Je betaalt nog steeds hetzelfde bedrag, alleen op een ander moment. Bij Zonneplan is een eerlijk advies en de beste deal voor de klant altijd het uitgangspunt geweest. De meeste toegevoegde waarde bieden met de beste oplossing voor de klant, anders doen we het niet. Zo zijn we Nederlands #1 geworden in zonnepanelen en timmeren we nu ook hard aan de weg met onze slimme laadpaal en dynamische energieproduct.

61 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer