Zonnepanelen

Zonneplan en Bouwinvest bereiken fraaie gezamenlijke mijlpaal

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
8 juli 2021

Onlangs bereikte Zonneplan samen met Bouwinvest Real Estate Investors een fraaie gezamenlijke mijlpaal. We voorzagen de 3.500ste eengezinswoning van Bouwinvest van zonnepanelen. Jasper Olsman, onze projectleider spreekt van “een zeer uitdagend project, uniek in zijn soort”. Namens Bouwinvest kijkt Eric-Jan Dekkers alvast verder naar de volgende 3.500 woningen.

Het grootschalige project is gestart in 2016. Sindsdien is inmiddels de helft van alle eengezinswoningen die Bouwinvest verhuurt voorzien van Zonneplan-zonnepanelen voor residentiële investeerders. Gemiddeld liggen er tien stuks op een dak. Daarmee besparen de huurders al gauw 150 euro of meer op jaarbasis. Volgens Dekkers is het financiële voordeel voor het gros van de mensen ook de reden om mee te doen.

Project van enorme omvang

Jasper Olsman van Zonneplan stelt dat de 35.062 tot nu toe geplaatste panelen in de voorbije vierenhalf jaar al voor ruim 17 gigawattuur hebben opgewekt. Ter illustratie: dat is genoeg om de hele gemeente Den Bosch ruim een maand lang van stroom te voorzien.

Olsman noemt nog enkele voorbeelden om de grootsheid van het project te onderstrepen. Zo vertelt hij dat bij iedere installatie twee dakspecialisten en een elektromonteur betrokken zijn. “Zij installeren binnen een halve dag. Dat betekent dus dat er alleen al in het installeren tot nu toe zo’n 42 duizend manuren zitten”, zo rekent hij voor. “En met de kleine 90 kilometer die we aan kabels hebben gelegd kun je touwtrekken van Zwolle tot aan Leeuwarden.”

Grote tussentijdse veranderingen

Sinds de start in 2016 is er veel veranderd. Zonneplan-business developer Koen Altena is van begin af aan bij het Bouwinvest-project betrokken. Gevraagd naar de grootste verandering sinds 2016 noemt hij de mogelijkheid tot monitoring. De overgang van WiFi naar 4G heeft daarbij een grote rol gespeeld. “In de beginjaren waren we afhankelijk van het internet van bewoners. Dat leidde tot problemen bij uitval van de WiFi, laat staan wanneer iemand verhuisde. Sinds twee jaar werkt onze monitoringsapparatuur daarom met 4G en hebben we dus altijd perfect inzicht in de opbrengsten van de huurders. Problemen met installaties kunnen we daardoor veel sneller signaleren.”

Zonneplan-Bouwinvest

Richting Paris Proof

Inmiddels zit het met het wederzijds vertrouwen wel goed, zo blijkt ook uit de woorden van Eric-Jan Dekkers. Hij wil samen met Zonneplan in de komende jaren ook de andere helft van het portfolio van zonnepanelen voorzien. Bouwinvest heeft zich ten doel gesteld in 2045 “Paris Proof” te zijn. Dat betekent dat de gehele woningvoorraad bijna energieneutraal moet zijn. Dat Zonneplan hierbij gaat helpen spreekt voor zich.

Gevraagd naar de voornaamste uitdaging voor de komende jaren stipt Jasper Olsman aan dat het steeds belangrijker wordt dat bewoners hun eigen stroom ook echt zelf gaan verbruiken. “Met live inzicht in verbruik en opbrengst maken we dat zo gemakkelijk mogelijk. Zo kunnen huurders die de komende jaren instappen ook het maximale uit hun zonnepanelen halen”, aldus Olsman.

16 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer