Elektrische auto als thuisbatterij

Aid Henic
Laatst bewerkt:
Wat is bi-directioneel laden?
Elektrische auto’s waarvan je de accu kunt laden én ontladen, zijn in staat tot bi-directioneel laden. De stroom kan dus beide kanten op. Langzaam komen er steeds meer elektrische auto’s op de markt die dit ondersteunen. Daarbij bestaat er een belangrijk verschil tussen hoe verschillende auto’s dat doen. We kunnen ze opdelen in twee groepen.
Vehicle-to-Load (V2L): je auto als stopcontact
Een stopcontact, maar dan in of aan je auto. Dat is wat V2L inhoudt. Sommige elektrische auto’s hebben een regulier 230v-stopcontact in het interieur, ideaal voor het opladen van een laptop. Daarnaast bestaan er auto’s waarbij je een adapter in de laadpoort kunt steken, waarmee je de poort in een gewoon stopcontact verandert met een vermogen tot wel 3,6 kW. De Hyundai Ioniq 5 kan dit bijvoorbeeld. Zo kun je op de camping je apparaten van stroom voorzien of zelfs, zij het langzaam, een andere elektrische auto opladen.
Vehicle-to-Home (V2H) en Vehicle-to-Grid (V2G): de auto als batterij voor thuis en het net
Bij V2H en V2G gaat het een stap verder. Hier is geen sprake van een los stopcontact, maar kun je via dezelfde laadkabel de accu van je auto gebruiken om je huis van stroom te voorzien (V2H) of zelfs stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet (V2G). Dit vereist speciale hardware in zowel de auto als de laadpaal. Elektrische auto’s die zulke hardware aan boord hebben, zijn bijvoorbeeld de Kia EV9, Volvo EX90 en Renault 5.
De praktijk: flinke hobbels op de weg
Hoewel de technologie dus bestaat en er auto’s zijn die het ondersteunen, is het in de praktijk nog geen simpele oplossing voor de meeste huishoudens. De uitrol wordt vertraagd door een aantal factoren:
- Beperkte beschikbaarheid: er zijn nog maar weinig automodellen en laadpalen die V2H/V2G daadwerkelijk ondersteunen
- Software en protocollen: de communicatie tussen auto, laadpaal en het energienetwerk moet gestandaardiseerd worden. Fabrikanten zijn nog bezig dit te ontwikkelen en uit te rollen.
- Regelgeving: duidelijke Nederlandse en Europese regelgeving ontbreekt nog, wat voor onzekerheid zorgt.
- Garantie en levensduur: autofabrikanten zijn vaak terughoudend met garantie op de accu bij het veelvuldig ontladen, omdat dit de levensduur kan beïnvloeden.
Kortom: V2H en V2G zijn zeer veelbelovend, maar voorlopig nog geen direct inzetbare optie voor de gemiddelde consument in Nederland.
Het alternatief: nú al grip met een thuisbatterij
Wil je niet wachten op de toekomst, maar vandaag al slim omgaan met je zonnestroom en besparen op je energierekening? Dan is een thuisbatterij zoals de Zonneplan Nexus een direct beschikbaar alternatief. Een thuisbatterij is speciaal ontworpen om de energie in huis te optimaliseren.
Het systeem slaat automatisch je overtollige zonnestroom op en gebruikt deze op momenten dat de zon niet schijnt of de stroomprijzen hoog zijn. Zo verlaag je direct je energiekosten en vergroot je je onafhankelijkheid van het net, zonder technisch gedoe of onzekerheid over garanties.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen V2L, V2H en V2G?
V2L (Vehicle-to-Load): je auto functioneert als een mobiel stopcontact waarop je elektrische apparaten kunt aansluiten.
V2H (Vehicle-to-Home): je gebruikt de stroom uit de accu van je auto om je eigen huis van stroom te voorzien.
V2G (Vehicle-to-Grid): je levert stroom uit de accu van je auto terug aan het openbare elektriciteitsnet.
Kan ik mijn elektrische auto nu al als thuisbatterij (V2H) gebruiken?
Nee, op dit moment is dat in Nederland in de praktijk nog niet mogelijk voor de meeste mensen. Hoewel sommige auto’s (zoals de Kia EV9) de techniek aan boord hebben, ontbreekt het nog aan geschikte laadpalen, de juiste software en duidelijke regelgeving.
Welke auto's ondersteunen V2L?
Meerdere modellen bieden V2L, vaak via een speciale adapter. Voorbeelden zijn de Hyundai Ioniq 5, de Kia EV6 en de Ford F-150 Lightning. Hiermee kun je apparaten van stroom voorzien, maar je huis niet direct aansturen.
Is het ontladen van de accu niet slecht voor mijn auto?
Het vaker laden en ontladen van een accu leidt tot extra slijtage. Autofabrikanten zijn daarom voorzichtig met garanties wanneer een auto intensief voor V2H of V2G wordt gebruikt. Een thuisbatterij is specifiek voor deze taak ontworpen en komt met eigen garanties.