Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 6000 kWh?

Aid Henic
Door: Aid Henic

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je jaarlijkse stroomverbruik op te wekken hangt af van een aantal factoren zoals je energieverbruik, het vermogen van de zonnepanelen en de ruimte op je dak. Verbruik je jaarlijks ongeveer 6000 kWh? Gemiddeld heb je dan 18 zonnepanelen nodig.

Aantal zonnepanelen voor 6000 kWh: de berekening

Om uit te rekenen hoeveel panelen je nodig hebt om jaarlijks 6000 kWh op te wekken moet je eerst weten hoeveel één zonnepaneel opwekt. Een paneel van 410 wattpiek levert jaarlijks gemiddeld 361 kWh op. Dit komt omdat – mede door het Nederlandse klimaat – een zonnepaneel eigenlijk door het jaar heen niet de maximale opbrengst haalt.

De opbrengst wisselt sterk per seizoen en wordt beïnvloedt door de verschillende weersinvloeden. Om deze reden wordt er gerekend met een opbrengst van 88%. Wanneer één paneel dus 361 kWh per jaar zonne-energie omzet naar stroom (88% van 410 wattpiek), heb je voor 6000 kWh nodig: 6000/361 = 17 zonnepanelen.

 

18 zonnepanelen op een dak, goed voor 6000 kWh

Passen er 18 zonnepanelen op mijn dak?

Om te achterhalen of er 18 zonnepanelen op je dak passen is het belangrijk om te weten hoeveel ruimte de panelen in beslag nemen. De afmeting van één zonnepaneel is 113 bij 171 centimeter en heeft een oppervlakte van 1,93 vierkante meter. In totaal nemen 18 panelen dus 1,93 x 18 = 34,74 vierkante meter in beslag. Maar houd er hierbij rekening mee dat zonnepanelen altijd een stukje van de kant van je dak worden geplaatst en dat sommige delen van je dak in de schaduw kunnen liggen.

Om precies te achterhalen hoeveel zonnepanelen op je dak passen kun je het beste zonnepanelen advies vragen aan de adviseurs. Zij kunnen het ideale dakplan voor je samenstellen.

Energiebehoefte bepalen

Inzicht in je energieverbruik is mogelijk op een aantal manieren. Je kunt natuurlijk zelf in de meterkast kijken. Maar het makkelijkste is om de afrekeningen van je leverancier er bij te pakken. Je verbruik wordt maandelijks uit je meter gelezen en hier ontvang je iedere maand de afrekening van. Dit geeft je inzicht in je maandelijkse verbruik.

Let wel op: de energiebehoefte verschilt vaak sterk per seizoen. Een totaalverbruik van 6000 kWh per jaar betekent niet dat je iedere maand 500 kWh verbruikt.

Wanneer je meter is gekoppeld aan een app, kun je daarin ook je verbruikshistorie bekijken. De eindafrekening van je energieleverancier laat je je jaarlijkse verbruik zien. Met behulp van deze afrekeningen kun je een goede inschatting maken van je verbruik, per maand, of per jaar. Daarnaast kun je ook beoordelen of je verbruik gestegen, gedaald of constant gebleven is.

Offerte voor 18 zonnepanelen

In bovengenoemde berekening gaat het om een schatting. Om te bepalen of jij inderdaad aan 18 panelen voldoende hebt voor het opwekken van 6000 kWh aan zonnestroom, kun je hieronder een dakcheck aanvragen.

Het precieze aantal kan namelijk per situatie verschillen, afhankelijk van de ligging van je huis ten opzichte van de zon bijvoorbeeld. De adviseurs maken aan de hand van slimme software een tekening van jouw dak. De afmetingen hiervan kloppen precies waardoor je altijd een op maat gemaakte zonnepanelen offerte ontvangt.

Offerte voor zonnepanelen aanvragen?

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: