Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 2000 kWh?

Aid Henic
Door: Aid Henic

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je jaarlijkse stroomverbruik op te wekken hangt af van je energieverbruik, het vermogen van de zonnepanelen en de ruimte op je dak. Verbruik je jaarlijks 2000 kWh? Dan heb je gemiddeld 6 zonnepanelen nodig om je verbruik op te wekken.

Aantal zonnepanelen voor 2000 kWh: de berekening

In Nederland is het weer door het jaar heen erg wisselvallig. De opbrengst van zonnepanelen is niet evenredig over de maanden verdeelt omdat de weersomstandigheden per seizoen sterk verschillen, en daarmee ook de opbrengst van zonnepanelen. Daarom kan je ervan uitgaan dat 1 wattpiek ongeveer 0,88 kWh per jaar oplevert. Voor een paneel van 410 wattpiek geldt dus 410 wp * 0,88 kWh = 361 kWh opbrengst per jaar. Wanneer je verbruik 2000 kWh is, wordt de berekening als volgt: 2000 kWh totaal verbruik / 361 kWh opbrengst per paneel. Dit komt uit op 5,54. Om minimaal je verbruik op te wekken, heb je dus 6 zonnepanelen nodig.

monteurs plaatsen 6 zonnepanelen op een dak

Passen er 6 zonnepanelen op mijn dak?

Het is natuurlijk de vraag of zes panelen ook op je dak passen. Een zonnepaneel van Zonneplan heeft een formaat van 113 cm bij 171 cm. Dat komt neer op een oppervlakte van 1,93 m² per paneel. Voor zes panelen is de totale oppervlakte 11,59 m². Houd er hierbij rekening mee dat de oppervlakte van je dak groter moet zijn dan deze totale oppervlakte van de zonnepanelen. Als sommige delen van je dak in de schaduw liggen, is het niet altijd verstandig om daar zonnepanelen te plaatsen. Bovendien is er aan de zijkant van de installatie wat extra ruimte nodig. Om te ontdekken of er zes zonnepanelen op het dak passen, kun je altijd zonnepanelen advies vragen aan adviseurs. Zij kunnen het ideale legplan voor je samenstellen.

Energiebehoefte bepalen

Om je jaarlijkse energieverbruik te bepalen kun je het beste op de afrekeningen van je energieleverancier kijken. Zij lezen namelijk standaard je gegevens uit. Hier ontvang je vervolgens elke maand een overzicht van. Let wel op: je energiebehoefte kan sterk wisselen per seizoen. Bij een jaarlijks verbruik van 2000 kWh betekent dit dus niet dat je iedere maand 166 kWh verbruikt. Als de meter aan een app is gekoppeld kun je daar eveneens terecht voor actuele en historische verbruiksdata. Ook stuurt de energieleverancier ieder jaar een eindafrekening met je precieze jaarverbruik. Met deze afrekeningen kun je een goede inschatting maken van je verbruik. Daarnaast kun je ook beoordelen of je verbruik gestegen, gedaald of constant gebleven is.

6 zonnepanelen: geschikt voor een huishouden van 1 persoon

Woon je in je eentje? Dan verbruik je gemiddeld 1.800 kWh per jaar. Ga je voor zonnepanelen, dan zijn 6 panelen (die samen zorgen voor 2000 kWh) de juiste keuze. Ter vergelijking: een huishouden bestaande uit 2 personen, verbruikt gemiddeld al zo’n 2.700 kWh.

Offerte voor 6 zonnepanelen

Bovengenoemde berekening betreft een indicatie. Het exacte aantal panelen kan per situatie verschillen. Gemiddeld wek je met zes panelen zo’n 2000 kWh per jaar op. Maar hoeveel zonnepanelen jij precies nodig hebt kan hiervan afwijken. De opbrengst van panelen is ook afhankelijk van de ligging van je dak ten opzichte van de zon en de hoeveelheid schaduw op het dak gedurende het jaar. Vraag hieronder direct een persoonlijk Zonneplan aan, de adviseurs helpen je graag met een precieze berekening!

Offerte voor zonnepanelen aanvragen?

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: