Is een thuisaccu rendabel

Aid Henic
Door: Aid Henic

Er is niet één antwoord op de vraag ‘wat is het rendement van een thuisbatterij?’. Dit verschilt namelijk per batterij. Wel kunnen we informatie geven over wat in de markt het gemiddelde rendement is, hoe het rendement er ongeveer uitziet per aansturingsmanier en wat het rendement van de Zonneplan Nexus thuisbatterij is. Zo ontdek je wat een goed rendement is voor een thuisbatterij en of het rendabel is voor jou om een thuisbatterij aan te schaffen.

Thuisbatterij rendement per aansturing

De opbrengst van een thuisaccu is afhankelijk van de manier waarop de batterij wordt ingezet. Wordt hij ingezet om enkel stroom van je zonnepanelen op te slaan en deze stroom ‘s avonds te gebruiken? Of gaat de batterij handelen in stroom? Een berekening van Zonneplan laat zien dat het rendement (in 2023) als volgt is:

Grafiek met het rendement van een thuisbatterij op basis van laden op zonnestroom, dynamisch laden op uurprijzen en met Zonneplan Powerplay

Laden op zonnestroom

De stroom die je overdag opwekt met je zonnepanelen sla je op in een thuisbatterij. Deze stroom kun je ‘s avonds weer gebruiken. Op deze manier verbruik je meer zelf opgewekte zonnestroom, waardoor je minder stroom van je energieleverancier hoeft af te nemen. Een thuisbatterij voor zonnepanelen verdubbelt het verbruik van je eigen zonne-stroom. Een berekening van Zonneplan in 2023 liet zien dat hier op jaarbasis, met een 15 kWh-thuisbatterij, zo’n € 73 verdiend kan worden. Kijkend naar de gemiddelde kosten (€ 8000) van een 15 kWh batterij, zou je er 109 jaar over doen om hem terug te verdienen.

Handelen op dynamische uurprijzen

Een thuisbatterij, afgestemd op dynamische uurprijzen, laadt zichzelf op wanneer de stroomtarieven laag zijn en voorziet in je energiebehoeften tijdens dure uren. Je profiteert van variabele stroomprijzen door elektriciteit tegen inkoopprijs per uur te kopen en te gebruiken. Dit levert je per jaar € 670 aan rendement op, liet een berekening van Zonneplan in 2023 zien op basis van een 15 kWh-batterij. Kijkend naar de gemiddelde kosten (€ 8000) van een 15 kWh batterij, zou je er bijna 12 jaar over doen om hem terug te verdienen.

Handelen op meerdere energiemarkten (zoals de onbalansmarkt)

Bepaalde thuisaccu’s, zoals de Zonneplan Nexus thuisbatterij, kan handelen op meerdere energiemarkten tegelijk. Bijvoorbeeld via dynamische uurprijzen op de day-aheadmarkt en op de onbalansmarkt. Op deze markten is stroom goedkoop wanneer er veel hernieuwbare stroom beschikbaar is en duurder op momenten wanneer gas- en kolencentrales moeten bijspringen. Op de day-aheadmarkt behaal je al rendement, maar op de onbalansmarkt liggen de prijzen veel verder uiteen. Het rendement op de onbalansmarkt is dan ook vele malen hoger: over 2023 was dit € 1616 in een jaar tijd met de Zonneplan Nexus thuisbatterij (15 kWh). Kijkend naar de gemiddelde kosten (€ 8000) van een 15 kWh batterij, zou je er zo’n 4,7 jaar over doen om hem terug te verdienen.

Rendement Zonneplan thuisbatterij

De 15 kWh thuisbatterij van Zonneplan heeft in 2023 een jaarrendement van € 1.616 gerealiseerd met de aansturing van Zonneplan Powerplay. Dit rendement is voornamelijk gerealiseerd met deelnames aan netstabilisatie. Zo werd er dagelijks gemiddeld € 4,43 winst genoteerd. Bekijk het rendement over het hele jaar:

Via onze demo-pagina kun je live het rendement van een Nexus thuisbatterij volgen.

De thuisbatterij van Zonneplan wordt volledig automatisch aangestuurd, je hoeft hier niets voor te doen. Wanneer de batterij eenmaal is geïnstalleerd kan je real-time in de app de opbrengsten volgen. Met Zonneplan Powerplay wordt real-time alle energiemarkten geanalyseerd om te bepalen wanneer de batterij moet laden en ontladen. Je kan zelf het rendement realtime in de gaten houden en wordt uitbetaald via de Zonneplan energierekening.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: