Auto laden met zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Laat jouw elektrische auto goedkoop rijden op zonne-energie en word hierdoor minder afhankelijk van dure grijze stroom. Dit maakt een eigen laadpaal met zonnepanelen de perfecte combinatie. Je kunt spotgoedkoop je auto laden met zonnepanelen.

Goedkoop rijden op zonnestroom

Naast een eigen laadpaal ook zonnepanelen op jouw woning? Nog beter! De zonnepanelen zetten de instraling van de zon om in bruikbare brandstof voor jouw EV. Met een elektrische auto hoef al je geen dure benzine of diesel meer te kopen. Met zonnepanelen stop je ook nog eens met de inkoop van dure (grijze) stroom en zo draait jouw auto op groene, goedkope zonne-energie. Dat is nog eens voordelig kilometers rijden. Let the sun shine!

Klaar voor afbouw salderingsregeling

Sla de stroom van je zonnepanelen overdag op in je elektrische auto. Zo houd je de opgewekte energie binnenshuis en lever je je overschot aan zonne-energie niet terug aan het elektriciteitsnet. De ideale voorbereiding op de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025.

Waarom? De salderingsregeling heeft te maken met de belasting die jij betaalt over jouw energie. De energiebelastingen en de btw mag je verrekenen met de stroom die je in een jaar teruglevert. Voor 1 kWh teruglevering hoef je voor 1 kWh verbruik geen belastingen te betalen.

Voorbeeld 1

Je hebt 1.000 kWh verbruikt. Je hebt 800 kWh teruggeleverd. Alleen over het verschil van 200 kWh betaal je dat jaar belastingen.

Voorbeeld 2

Je hebt 1.000 kWh verbruikt. Je hebt 1.200 kWh teruggeleverd. Je betaalt dit jaar over je kWh’s geen belastingen. Voor de 200 kWh die je hebt teruggeleverd ontvang je alleen de kale energieprijs.

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Het percentage van jouw verbruik waarover je de belastingen 1-op-1 mag wegstrepen wordt steeds lager en dus wordt terugleveren steeds minder interessant.

Met je eigen laadstation lever je niet terug, maar je laadt je eigen auto op. Op deze manier profiteer je maximaal van je eigen gratis stroom. Zo ben je met jouw elektrische auto, je eigen laadpaal en zonnepanelen helemaal voorbereid op de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025.

Verminder invloed hoge netspanning

Veel mensen willen hun energierekening verlagen en plaatsen daarom zonnepanelen. Uiteraard een goede keuze, maar in bepaalde regio’s wordt er zoveel zonne-energie teruggeleverd dat het elektriciteitsnet overbelast raakt. De omvormer van het zonnepanelensysteem schakelt uit tot de netspanning weer binnen de marges valt. De opwek van zonne-energie wordt dus tijdelijk gestopt. Zonde!

Met je eigen laadpaal (op zonnepanelen) kun je ervoor zorgen dat jouw zonne-energie niet teruggeleverd wordt aan het net, maar dat de energie wordt opgeslagen in de accu van jouw auto. De omvormer van je zonnepanelen zal niet uitschakelen en je profiteert maximaal van je zelf opgewekte stroom.

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in combinatie met een laadpaal? Vraag een gratis Zonneplan advies aan. We leggen je graag uit hoe ook jij slim jouw elektrische auto kunt laden met zonnepanelen.

Deel dit artikel: