Hoeveel gas heb ik nodig?

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Hoeveel gas je nodig hebt en wat jouw gemiddeld gasverbruik per maand en per jaar is, is afhankelijk van verschillende factoren. Als je begrijpt welke factoren dat zijn, kun je slimmer met je energie omgaan.

Het gemiddelde gasverbruik per maand en jaar

Drie factoren bepalen de hoogte van jouw gasrekening, namelijk de eigenschappen van jouw huis, je persoonlijke leefstijl en situatie en het weer. Waar hebben we het dan over?

Jouw woning

Nieuwe, goed geïsoleerde huizen kosten minder om te verwarmen dan oudere huizen met minder isolatie. Het gemiddelde gasverbruik per jaar varieert aanzienlijk, afhankelijk van het type woning. Bijvoorbeeld, in een vrijstaande woning is het jaarlijkse gasverbruik gemiddeld hoger dan in een appartement of rijtjeshuis, vanwege de grotere ruimte die verwarmd moet worden.

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar Gemiddeld gasverbruik per maand
Vrijstaande woning 2.040 m³ 170 m³
Twee-onder-één-kap 1.400 m³ 117 m³
Tussenwoning 1.200 m³ 100 m³
Appartement 1.000 m³ 83 m³

Jouw situatie

  • Aantal bewoners: meer mensen in huis betekent meestal meer verbruik van gas.
  • Verwarming instellingen: hoe hoger je de verwarming zet, hoe meer je verbruikt.
  • Gebruiksfrequentie: vaker stoken en douchen leidt tot hogere kosten.
  • Kookmethode: koken op gas verhoogt de gasrekening, in tegenstelling tot koken op inductie.

Het weer

In koude, winterse dagen stook je meer, wat de rekening doet stijgen.

Gasverbruik verlagen

Jouw huis, jouw situatie en het weer kunnen dus je gasrekening beïnvloeden. Op een aantal punten heb je zelf invloed zoals hoe lang je doucht en je manier van koken.

Hoeveel gas verbruik je met douchen?

Gemiddeld verbruikt een persoon bij een douchebeurt van 10 minuten ongeveer 0,2 kubieke meter gas. Dit komt doordat het water verwarmd moet worden, wat het meeste gasverbruik veroorzaakt.

Stel nou dat je elke dag een douch neemt van 8 minuten in plaats van 10 minuten. Als je bij 10 minuten 0,2 kubieke meter gas verbruikt, dan verbruik je bij 8 minuten 0,16 kubieke meter gas. Dit betekent dat je per dag 0,04 kubieke meter bespaard.

0,04 kubieke meter per dag x 365 dagen = 14,6 kubieke meter gas per jaar.

De gemiddelde Nederlander betaalde €2,69 per kubieke meter gas in december 2022. Zonneplan klanten betaalden gemiddeld €1,79 per kubieke met gas in december 2022.

We gebruiken de prijs van de gemiddelde Nederlander bij het berekenen van de besparing:

14,6 kubieke meter gas x €2,69= € 39,27 besparing per jaar als je 2 minuten per dag minder doucht.

Hoeveel gas verbruik je met koken?

Bij koken hangt het gasverbruik af van hoe vaak en hoe lang je kookt. Gemiddeld verbruikt een gezin ongeveer 0,4 kubieke meter gas per week voor koken.

Door korter te douchen en efficiënter te koken, bijvoorbeeld door de deksel op de pan te houden, kun je aanzienlijk besparen op je gasverbruik. Daarnaast kan het investeren in energiezuinige apparaten en een betere isolatie van je huis ook helpen om het gasverbruik verder te verlagen.

Als je nog een stap verder wil gaan in het verlagen van je gasverbruik kan je kijken naar alternatieven voor gas. Bijvoorbeeld, door zonnepanelen te installeren, kun je elektriciteit opwekken die vervolgens gebruikt kan worden voor elektrische verwarmingssystemen of warmtepompen. Deze systemen kunnen het huis verwarmen zonder gebruik te maken van gas. Daarnaast kunnen zonneboilers ingezet worden om water te verwarmen voor gebruik in de keuken en badkamer, wat het gasverbruik voor douchen en koken vermindert.

Prijsplafond gas

Net als voor stroom is er momenteel een prijsplafond voor gas. Tot een bepaald verbruik betaal je een maximale prijs per kubieke meter gas. Tot een verbruik van 1.200 kubieke meter gas betaal je € 1,45 per kubieke meter gas.

Bij een verbruik hoger dan 1.200 kubieke meter gas betaal je de prijs uit het energiecontract. Als het tarief op je energiecontract lager is dan € 1,45, dan betaal je het tarief uit je contract. Dit laatste was bij veel huishoudens met een dynamisch energiecontract het geval.

Dynamische energie en gas

Tegenwoordig zijn de dynamische energiecontracten steeds populairder. Niet alleen stroom kan dynamisch worden aangeboden, ook gas! Dynamische prijzen voor gas verschillen niet per uur zoals bij stroom, bij gas verschillen de prijzen per dag. Bij een dynamisch energiecontract van Zonneplan krijg je toegang tot de app en kan je op elk moment de dagprijs zien van gas en de verwachtte prijs van de aankomende dagen. Daarnaast die je wat je hebt verbruikt en tegen welke prijs.

Uit een eerder onderzoek is gebleken dat verbruiksinzicht er voor zorgt dat je bewuster omgaat met je gasverbruik. Ga je bijvoorbeeld een half uur onder de douche staan? Dan zie je in de app hoeveel je dat uur verbruikt hebt en hoeveel je daarvoor hebt betaald

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: