Uitleg factuur Zonneplan Energie met Powerplay

Factuur in 5 delen

Je factuurspecificatie bestaat uit 5 onderdelen. Op deze pagina leggen we de factuur uit aan de hand van deze onderdelen.

#1 Verrekening werkelijk verbruik

We verrekenen je werkelijke kosten van afgelopen maand met het voorschotbedrag dat je eerder al betaald hebt. Je ziet hier of je nog moet bijbetalen of geld terugkrijgt over afgelopen maand. In dit voorbeeld moet er nog worden bijbetaald.

#2 Voorschot

Je betaalt een voorschot op je energieverbruik voor de komende maand. Het voorschotbedrag wordt berekend op basis van standaard verbruiksprofielen, jouw opgegeven jaarverbruik en de verwachte energieprijs. Met een thuisbatterij doen we ook een tegenboeking voor je stroomverbruik.

#3 Vaste maandkosten stroom

Voor stroom betaal je een vast bedrag aan de netbeheerder en de vaste leveringskosten van Zonneplan. Een groot deel van je energierekening bestaat daarnaast uit energiebelasting.

#4 Vaste maandkosten gas

Wanneer je ook gas afneemt bij Zonneplan, betaal je hiervoor vaste leveringskosten. Daarnaast betaal je energiebelasting en netbeheerkosten voor gas.

#5 Zonneplan Powerplay

Iedere maand betalen we jouw Zonneplan Powerplay-vergoeding uit. Omdat jouw thuisbatterij en/of zonnepanelen aangestuurd worden met Zonneplan Powerplay behaal jij iedere maand Powerplay-vergoedingen.

#1 Verrekening werkelijk verbruik

Nu de maand voorbij is, vergelijken we het voorschot met je daadwerkelijke energiekosten voor die maand. Als het voorschot te hoog of te laag was, wordt dit verrekend. De energieprijs en je verbruik bepalen je werkelijke kosten. Het voorschot van de afgelopen maand heb je al betaald en staat hier als een negatief (-) bedrag op de factuur. Door maandelijks te verrekenen voorkomen we verrassingen op je jaarafrekening.

Verrekening met zonnepanelen

Klanten met zonnepanelen zien hier ook hun teruglevering staan. Het eerder ontvangen voorschot staat hier als een positief bedrag. Wanneer het afgelopen maand minder zonnig was dan voorspeld, dan is er ook minder teruggeleverd, zoals in het voorbeeld. Wanneer je alle getallen bij elkaar optelt blijkt dat er nog € 9,22 moet worden bijbetaald.

Powerplay tegenboeking

Jij behaalt rendement via Zonneplan Powerplay. De stroom die we hebben verhandeld met Powerplay is niet ingekocht en verkocht tegen dynamische uurprijzen. Toch zit dit wel bij je werkelijke verbruik en teruglevering in, omdat dit alle stroom betreft die via je slimme meter loopt. Daarom doen we hier een tegenboeking om dit recht te trekken. Wat Powerplay je werkelijk heeft opgeleverd zie je onderaan de factuur.

Powerplay deel factuur

#2 Voorschot

 

Om jouw voorschot te berekenen gebruiken we jouw verwachte verbruik en de verwachte energieprijs voor de komende maand. Je betaalt alvast een maand vooruit zodat wij energie voor jou kunnen inkopen. De verwachte energieprijs is gebaseerd op de marktprijs.

Bekijk de verwachte energieprijzen >

Hoe werken verbruiksprofielen?

In de winter ligt je verbruik hoger dan in de zomer. Je rekening is in de winter hierdoor ook hoger dan in de zomer. Je gas- en/of stroomverbruik is in de winter hoger en eventuele teruglevering van zonnestroom is lager. Mocht je verwachte jaarverbruik niet kloppen, dan kan je dit altijd zelf aanpassen vanuit de Zonneplan app.

Hieronder zie je de standaard verbruiksprofielen waarmee jouw verwachte verbruik/teruglevering voor de komende maand bepalen.

Badkuipmodel profielen Zonneplan

#3 Vaste kosten stroom

Je betaalt iedere maand vaste leveringskosten aan Zonneplan. Daarnaast betaal je iedere maand netbeheerkosten. Wij dragen de netbeheerkosten weer af aan jouw netbeheerder. De hoogte van de netbeheerkosten verschilt per regio en type aansluiting in jouw meterkast.

Energiebelasting

De energiebelasting betaal je op basis van je opgegeven jaarverbruik. Iedere maand factureren we 1/12e deel energiebelasting van jouw verwachte jaarverbruik. Daarnaast krijgt ieder huishouden ook een vermindering van de energiebelasting. De overheid ziet energie als een basisbehoefte en geeft een vast bedrag in mindering op de energiebelasting. Je ziet dit elke maand terug op je energiefactuur.

Vaste maandkosten stroom

#4 Vaste kosten gas

Wanneer je ook gas afneemt bij Zonneplan, betaal je ook voor je gasaansluiting vaste leveringskosten en netbeheerkosten.

Energiebelasting

Net als bij de vaste kosten voor stroom betaal je iedere maand 1/12e deel van je verwachte jaarverbruik aan energiebelasting. Op de jaarafrekening kijken we hoeveel je echt hebt verbruikt en of je nog belasting moet bijbetalen of terugkrijgt. Jouw verwachte jaarverbruik kan je aanpassen in de Zonneplan app.

Hoe wijzig ik mijn standaard jaarverbruik?

#5 Zonneplan Powerplay

Met Zonneplan Powerplay verdien je geld met jouw thuisbatterij of zonnepanelen. Je ziet hier per product hoeveel Powerplay verdiensten je afgelopen maand hebt behaald. Bekijk jouw Powerplay-vergoeding ook live in de Zonneplan app.

Powerplay deel factuur
Powerplay vergoeding uitgelegd

Tegenboeking Powerplay uitgelegd

Dit zie je alleen op je factuur wanneer je de Zonneplan Nexus thuisbatterij hebt staan. Iedere kWh stroom die jouw huis binnenkomt of die je teruglevert wordt afgerekend tegen dynamische uurprijzen (day-aheadmarkt). De stroom die jouw thuisbatterij levert en afneemt wordt echter verhandeld op verschillende energiemarkten via Zonneplan Powerplay. Iedere kWh die jouw thuisbatterij afneemt en levert wordt daarom tegengeboekt. Zo betaal je bij deel 1 van jouw energierekening alle stroom voor jouw huis, minus de stroom van jouw thuisbatterij. Wat jouw thuisbatterij je heeft opgeleverd zie je namelijk helemaal onderaan je energierekening, bij jouw Powerplay verdiensten.

De tegenboeking van Powerplay zal meestal positief zijn, je betaalt die dus terug. Dat komt omdat jouw thuisbatterij ook met dynamische uurprijzen (day-aheadmarkt) al geld zou hebben opgeleverd. Echter zul je zien dat jouw werkelijke verdiensten veel groter zijn via Zonneplan Powerplay. Kijk maar eens onderaan jouw energiefactuur bij Powerplay verdiensten.

Powerplay vergoeding met thuisbatterij/zonnepanelen

Jouw thuisbatterij en/of zonnepanelen wordt ingezet om het net te stabiliseren, netcongestie te voorkomen en het maximale uit eventuele zonnestroom te halen. Hierdoor genereer je Powerplay vergoeding. Deze zie je terug onderaan je energierekening bij Zonneplan Powerplay. In de Zonneplan app kan je jouw Powerplay-vergoeding live volgen. Wil je meer weten over Powerplay? Kijk dan op de Powerplay pagina.

Minder verbruiken = minder betalen

Wat kan je doen voor een lagere rekening

Verbruik verplaatsen

Door optimaal te profiteren van de laagste stroomprijzen op de dag kan je jouw energierekening verlagen. De grootste winst valt te behalen bij jouw grootverbruikers. Denk aan je vaatwasser, wasmachine of droger. Heb je een elektrische auto? Dan kan je jouw laadsessies inplannen in de goedkoopste uren met een slimme laadpaal.

Zelf energie opwekken

De kortste weg naar een lagere energierekening is door zelf energie op te wekken. Met zonnepanelen kan je jouw energierekening flink verlagen. In veel gevallen hoef je zelfs niet eens te investeren.

Verbruik verlagen

Klinkt misschien als gedoe, maar het kan soms heel gemakkelijk. Wij hebben de beste tips alvast voor je op een rij gezet. Bekijk onze tips om energie te besparen.

Jaarverbruik wijzigen

Klopt je jaarverbruik niet? Dan heeft dit ook effect op de hoogte van je maandelijkse energierekening. We gebruiken je jaarverbruik om je voorschotbedrag te berekenen en je energiebelasting te facturen. Is jouw jaarverbruik te hoog of te laag, dan raden we aan dit aan te passen. Dit doe je in de Zonneplan app. Ga als hoofdgebruiker naar het poppetje rechts bovenin en klik op ‘Energiecontract’. Onderaan de pagina vind je de knop ‘Verbruik wijzigen’.

Veelgestelde vragen over de energie factuur

 • Waarom staat het eerder gefactureerde voorschot als een positief bedrag op mijn rekening?

  Wanneer je zonnepanelen hebt kan het zijn dat er maanden zijn waarin jij geld van ons ontvangt. In dat geval staat het voorschot nu als een positief bedrag op de factuur. Het eerder gefactureerde voorschot wordt op jouw factuur tegengeboekt. Wanneer je alle bedragen bij elkaar opsomt kom je zo op jouw te betalen/ontvangen factuurbedrag.

 • Ik moet bijbetalen terwijl ik minder verbruikt heb dan eerder voorspeld. Hoe kan dit?

  Tijdens je voorschot betaal je jouw voorspelde verbruikskosten aan de hand van je verwachte verbruik en de verwachte energieprijs. Het kan zijn dat je minder bent gaan verbruiken dan eerder voorspeld, maar dat de energieprijs is gestegen. Zo kan het voorkomen dat je bij de verrekening (stap #1) nog moet bijbetalen ook al is je verbruik lager dan de voorspelling. De gestegen energieprijs is dan de oorzaak van de gestegen kosten.

 • Waarom betaal ik in de wintermaanden meer?

  Je betaalt bij Zonneplan Energie een dynamisch voorschot. Je verbruik ligt in de wintermaanden hoger en hierdoor betaal je ook meer. We verrekenen je voorschotbedrag een maand later direct met je werkelijke verbruik van die maand. Zo voorkomen we grote verschillen op je jaar- of eindafrekening.

 • Hoe wordt het voorschotbedrag berekend?

  Om jouw voorschot te berekenen gebruiken we jouw verwachte verbruik en de verwachte energieprijs voor de komende maand. Jouw verwachte verbruik berekenen we aan de hand van het door jou opgegeven jaarverbruik en standaard verbruiksprofielen. Hiermee hebben we verwachting van wat jij de komende maand gaat verbruiken/terugleveren. Jouw opgegeven jaarverbruik kan je altijd zelf wijzigen vanuit de Zonneplan app.

 • Kan ik mijn voorschot/maandbedrag zelf wijzigen?

  Nee dit kan niet. Wij bepalen dit aan de hand van je verwachte jaarverbruik.

 • Kan ik mijn incassodatum wijzigen?

  Dit kan helaas niet. Je ontvangt de factuur altijd in de eerste week van de maand. De afschrijving gebeurt standaard een week later.

 • Waarom worden de vaste maandheffingen gelijkmatig verdeeld over 12 maanden?

  We verdelen de vaste maandheffingen, om het verschil in energiefacturen iets te dempen per maand. In de winter ligt je verbruik hoger dan in de zomer. Helemaal bij gas ligt je verbruik voornamelijk in de wintermaanden. In de winter zou je dan een torenhoge energierekening hebben, terwijl je rekening in de zomer heel laag is. De vaste maandheffingen worden verdeeld over 12 maanden zodat we het verschil per maand dempen.

 • Wanneer krijg ik de jaar-/eindafrekening?

  Na ieder contractjaar ontvang je een jaarafrekening. Zodra je dus een jaar energie afneemt bij Zonneplan Energie ontvang je de jaarafrekening. Binnen 6 weken kan je de jaarafrekening verwachten. Wanneer je het contract bij Zonneplan Energie opzegt ontvang je een eindafrekening. De eindafrekening kan je ook binnen 6 weken na je einddatum verwachten.

Zonneplan updates

Het laatste energienieuws

Onderzoek wijst uit: dynamische stroomprijzen minimaal 25 procent goedkoper
Energie

Onderzoek wijst uit: dynamische stroomprijzen minimaal 25 procent goedkoper

Is een dynamisch energiecontract in de praktijk goedkoper dan een vast of variabel contract? Lees het hier!

Een op negen zonnepanelenbezitters betaalt terugleverheffing
Energie

Een op negen zonnepanelenbezitters betaalt terugleverheffing

Steeds meer energiebedrijven rekenen terugleverheffingen. Wij deden onderzoek én vertellen waarom je met Zonneplan Energie niet bang hoeft te zijn voor terugleverboetes!

Voor het eerst gratis stroom in 2024
Energie

Voor het eerst gratis stroom in 2024

Zaterdag 6 april is stroom voor het eerst in 2024 gratis. Lees er hier alles over!

Vaker negatieve stroomprijs in eerste kwartaal dan vorig jaar
Energie

Vaker negatieve stroomprijs in eerste kwartaal dan vorig jaar

Het eerste kwartaal van 2024 kende meer uren met negatieve stroomprijzen dan het jaar ervoor. Hoeveel? Lees het hier!

Zonneplan introduceert Powerplay voor zonnepanelen
Energie

Zonneplan introduceert Powerplay voor zonnepanelen

Zonneplan introduceert: Powerplay voor zonnepanelen! Lees hier hoe jij nóg meer rendement uit je zonnepanelen kunt halen door te helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren.

Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?
Energie

Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?

Gaat een dynamisch energiecontract samen met zonnepanelen of kun je beter voor een contract met vaste tarieven kiezen? Wij zochten het uit!

Zonneplan Energie-klant had prijsplafond niet nodig in 2023
Energie

Zonneplan Energie-klant had prijsplafond niet nodig in 2023

Hoeveel betaalden Zonneplan Energie-klanten in 2023 voor hun stroom en gas? En hoe verhoudt zich dat tot de tarieven van vaste en variabele contracten? Je leest het hier!

Dynamisch energiecontract populairst onder twintigers
Energie

Dynamisch energiecontract populairst onder twintigers

Steeds meer huishoudens maken gebruik van dynamische energieprijzen. Lees hier onder welke groepen het dynamische energiecontract het populairst is!

Nog steeds een op de drie Nederlanders voorstander van kernenergie
Energie

Nog steeds een op de drie Nederlanders voorstander van kernenergie

Zijn Nederlanders voor of tegen kernenergie? Wij zochten het uit met een panelonderzoek. Lees hier de resultaten!

Statement: Progressieve partijen zouden dynamische energiecontracten moeten toejuichen
Energie

Statement: Progressieve partijen zouden dynamische energiecontracten moeten toejuichen