Zonnepanelen

Zonsverduistering duidelijk merkbaar voor zonnepanelenbezitters

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
10 juni 2021

Wie verwacht had dat de gedeeltelijke zonsverduistering Nederland deels in de schaduw zou zetten, kwam vanmiddag bedrogen uit. Dat de maan tussen 11:19 en 13:31 uur voor de zon langs schoof viel met het blote oog niet te zien. Wie zonnepanelen op het dak heeft liggen zag echter wel degelijk een effect. Doordat de lucht vrijwel geheel onbewolkt was, is de verminderde instraling van de zon duidelijk zichtbaar. In hun app zagen Zonneplan-klanten hun opbrengst op het hoogtepunt van de zonsverduistering met ruim 15 procent dalen ten opzichte van een vergelijkbare dag. Ook de stroomprijzen van vandaag laten de invloed van de eclips duidelijk zien.

Op de Zonneplan Facebookpagina delen klanten screenshots van hun opbrengsten in de app. Bij vrijwel iedereen is hetzelfde patroon te zien: een lijn die sinds het begin van de ochtend gestaag oploopt, om vlak voor twaalven duidelijk in te zakken. Klant Menno uit Purmerend laat weten een “kleine daling” te zien, terwijl Wiel uit het Brabantse Haps spreekt van “een nauwkeurig merkbaar dipje.” Dimitri stelt vast dat zijn “dipje” hem in Krommenie ongeveer 300 Wattuur kost, terwijl Jeroen tussen 11:15 en 12:15 met zijn panelen in Leidschendam zo’n 600 Wattuur misliep. Na half 1 liepen de opbrengsten weer op.

zonsverduistering zonnepanelen

Gemiste zonnestroom zichtbaar in stroomprijs

De zonsverduistering weerklinkt eveneens in de uurprijzen voor stroom. Hoe meer duurzame (zonne)stroom er beschikbaar is, hoe lager doorgaans de stroomprijs. Tijdens de piek van de zonsverduistering, toen de maan voor 17 procent voor de zon schoof, lag de stroomprijs respectievelijk vijf en ruim zeven procent hoger dan op hetzelfde uur de twee dagen ervoor. Het uur erna was de prijs weer terug op hetzelfde niveau als dinsdag en woensdag op hetzelfde tijdstip.

Net blijft netjes in balans

Doordat de duur en het verloop van de zonsverduistering goed inzichtelijk was, heeft netbeheerder TenneT nauwelijks hoeven ingrijpen. Op de zogeheten onbalansmarkt hoefde tijdens de verduisteringsuren vrijwel geen extra stroom ingekocht of verkocht te worden, ten opzichte van wat vooraf was beraamd. Zodoende bleef de 50 Hertz-frequentie op het hoogspanningsnet intact en kregen we niet te maken met flikkerende lichten of sneller tikkende klokken.

20 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer