Elektrisch rijden

Wat is slim laden?

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
3 maart 2022

Inmiddels is één op de 25 auto’s in Nederland elektrisch. Met het oog op de klimaatafspraken én de hoge energieprijzen is de kans groot dat stekkerauto’s de komende jaren snel een groter aandeel in het Nederlandse wagenpark gaan krijgen. Elektrisch rijden leidt immers tot aantoonbaar lagere maandlasten en heeft aanzienlijk minder impact op het klimaat dan auto’s met een verbrandingsmotor. En voor Nederlanders met een eigen oprit is het nog eens extra voordelig: zij kunnen hun accu met een eigen laadpaal het goedkoopst opladen.

Slim laden Zonneplan

Wie zoekt naar zo’n laadpaal komt steeds vaker de term ‘slim laden’ tegen. Grote kans dat je wel ongeveer een beeld kunt vormen van wat dat ‘slim’ inhoudt. Heel veel apparaten zijn tegenwoordig immers slim: je kunt ze via een app op je telefoon aansturen. Maar slim laden gaat nog wel een stukje verder dan dat.

Dag- en nachttarief

Het basisprincipe is wel hetzelfde als dat van bijvoorbeeld je slimme thermostaat, die je op afstand aan- en uit kunt zetten. Bij steeds meer laadpalen is dit ook mogelijk: je plugt de laadkabel in je auto wanneer je thuiskomt en via je telefoon bepaal je wanneer je wilt dat de laadpaal daadwerkelijk begint te laden. Dat hoeft dus niet direct op het moment waarop je de kabel aansluit te zijn.

Maar waarom zou je dat willen? Nou, wanneer je een energiecontract hebt met een dag- en nachttarief (officieel: normaal- en daltarief) is het voordeliger om je auto ‘s nachts op te laden. Met een slimme laadpaal hoef je niet ‘s avonds laat nog naar buiten om de kabel aan te sluiten en sta je ook niet ‘s ochtends met een lege accu omdat je bent vergeten te laden. Via een app op je telefoon stel je in dat de accu standaard ‘s nachts wordt opgeladen.

Pieken mijden, laadtijd spreiden

Waar je mogelijk nog niet bij stilstaat is dat niet alleen jij gebaat bent bij uitgesteld laden. Ook voor de netbeheerder, verantwoordelijk voor de balans op het elektriciteitsnet bij jou in de wijk, is dit enorm belangrijk. Je kunt je vast voorstellen dat er een grote vraag naar stroom ontstaat wanneer iedereen met een elektrische auto na thuiskomst van het werk direct begint te laden. Tel daar alle ovens, inductiekookplaten, tv’s en lampen die tegelijkertijd aangaan nog eens bij op en er ontstaat een enorme piek op het elektriciteitsnet in de avonduren.

Om in die enorme stroomvraag te kunnen voorzien moeten op dat moment dure gas- en kolencentrales op volle toeren draaien. Met alleen goedkope wind- en zonnestroom komen we er op die momenten namelijk niet. Kortom: al die accu’s worden opgeladen met dure, vervuilende stroom. Waarom dan niet het laden van het elektrische wagenpark verspreiden over de hele nacht? Dan is de vraag naar stroom veel lager en ontlopen we het risico op een elektriciteitsnet dat overbelast raakt. Hetzelfde geldt voor EV-rijders die op hun thuiswerkdag de auto in de middaguren opladen. Ook zondagmiddag is vaak een geschikt moment, met weinig vraag naar stroom en daardoor een relatief groot aanbod aan stroom uit hernieuwbare bronnen.

Slim laden met Zonneplan

Ook Zonneplan biedt inmiddels een slimme laadoplossing. We gaan daarbij nog een stap verder dan wat je hierboven hebt kunnen lezen. Je combineert de laadpaal van Zonneplan met Zonneplan Energie. Kortom: elektrisch laden op basis van uurprijzen. Je kiest zelf de goedkoopste en meest groene uren uit in de Zonneplan app en de laadpaal zorgt ervoor dat jouw accu tijdens die uren wordt opgeladen. Tussen november 2021 en oktober 2022 kon je daarmee tot ruim 30 procent op een volle accu en 35 procent per kilowattuur besparen, zoals te zien in de grafiek hieronder.

Uitgesteld laden tijdens slimme uren bespaart je dus een hoop laadkosten. Maar heb je de auto gauw weer nodig? Dan gebruik je de boostfunctie en laadt de Zonneplan Charge AC gewoon op vol vermogen, ongeacht de stroomprijs op dat moment.

Belangrijk is daarbij dat laadpalen van Zonneplan zijn uitgerust met de functie Dynamic Load Balancing. Dat voorkomt dat de stoppen eruit springen wanneer je naast je laadpaal bijvoorbeeld ook een waterkoker of inductiekookplaat aanzet. Dat zou kunnen leiden tot overbelasting op de betreffende groep. Doordat wij voortdurend het stroomverbruik via de slimme meter uitlezen, grijpt de laadpaal automatisch in wanneer de spanning te hoog oploopt. Hij schakelt dan uit, zodat de overige apparaten in huis gewoon blijven werken.

Slim laden op eigen zonnestroom

Naast laden op uurprijzen kun je ook gebruikmaken van eigen zonnestroom, wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen. In de app zie je immers hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken en op basis van het weer is dat bovendien goed te voorspellen. Ben je overdag thuis? Dan doe je er dus verstandig aan om je laadsessie in deze zonnige uren te plannen. Dat is immers veruit de goedkoopste manier van elektrisch rijden: je rijdt dan op gratis zonnestroom van je dak! Bovendien voorkom je dat je veel stroom teruglevert aan het net, waarvoor je in de toekomst een steeds lagere vergoeding krijgt, wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Kortom: wat is slim laden?

De conclusie van dit verhaal is dat je met slim laden bijdraagt aan het in balans houden van het elektriciteitsnet, waarop vraag en aanbod voortdurend in evenwicht moeten blijven. Je laadt je elektrische auto op momenten met veel duurzaam aanbod en weinig vraag. Daarmee bewijs je jezelf, de netbeheerder én de energietransitie een grote dienst. Wil je ook extra voordelig elektrisch rijden? Ontdek dan laadpalen van Zonneplan op zonneplan.nl/laadpaal.

64 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Vraag de dakcheck aan

Ontvang adviesgesprek

in 60 seconden geregeld!