Energie

Slimme energie in 4 stappen: zo werkt het!

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
7 januari 2022

In de slimme energie-minidocumentaire refereerde onze directeur Paul van der Klooster er al aan: honderdduizend Zonneplan-klanten die hun eigen stroom opwekken. Binnenkort is het écht zover! Vrijdag 7 januari 2022 viel de honderdduizendste order, die gauw geïnstalleerd zal worden.

Met honderdduizend mini-energiebedrijfjes is ons plan uiteraard nog lang niet voltooid. Er staan in Nederland nog ruim twee miljoen woningen met een geschikt dak die nog geen eigen stroom opwekken. Dat blijft voor elk huishouden de eerste stap richting slimme energie van Zonneplan. Maar wat zijn de vervolgstappen? In gesprek met directeur Paul gaan we daar in dit blog verder op in.

Het doel van slimme energie van Zonneplan

Heb je onlangs de minidocu over slimme energie gezien? Dan heb je waarschijnlijk al een beeld bij wat Zonneplan Energie voor ogen heeft. In onderstaand fragment legt Paul het nog eens kort uit.

Paul, hoe belangrijk zijn die honderdduizend huishoudens met zonnepanelen?

“Ontzettend belangrijk. De huidige gascrisis laat maar weer eens zien dat we zo snel mogelijk onafhankelijk moeten worden van fossiele bronnen. De komende jaren verwachten we jaarlijks zo’n dertigduizend installaties uit te voeren. Een ambitieus doel, maar we merken dat Nederlanders de keuze voor zonnepanelen steeds meer als een no-brainer beschouwen.”

De Zonneplan app geeft de gebruiker inzicht in de opbrengsten en het stroomverbruik. Waarom is dat belangrijk?

“Om meerdere redenen. Allereerst hoef je daardoor minder gas- en kolengestookte stroom van het net te halen. Bovendien sorteer je vast voor op de afbouw van de salderingsregeling, wat inhoudt dat je voor teruggeleverde overschotten steeds minder vergoed krijgt. En daarnaast help je mee het stroomnet te stabiliseren. Als alle huishoudens hun overschotten beperken, voorkomt dat netoverbelasting op piekmomenten.”

👉 Bekijk de slimme energie-minidocu

Benieuwd hoe de Zonneplan app precies werkt? In deel 4 van de minidocumentaire licht Head of Development Wout Hoeve dit toe. De volledige minidocu bekijk je op de Zonneplan Energie-website.

Op die overbelasting komen we straks nog even terug. Kun je eerst wat meer vertellen over het energiebedrijf dat Zonneplan gestart is?

“Dat is feitelijk stap twee van Zonneplan Energie. We laten Nederland profiteren van écht groene stroom. Dat is stroom afkomstig van particuliere zonnepanelendaken die terugleveren, grote zonneparken en ook stroom uit windmolens. Die stroom komt allemaal samen op één elektriciteitsnet en met ons energiebedrijf geven we consumenten de kans deze groene stroom ook daadwerkelijk te benutten. Dat doen we door geen vaste contracten, maar stroom tegen uurprijzen aan te bieden. Daarbij geldt in de regel: hoe lager de prijs, hoe groter het aandeel zon en wind tijdens dat uur. Door de voordeligste uren te benutten, gebruik je ook ná de zomer dus zoveel mogelijk stroom opgewekt uit hernieuwbare bronnen.”

Interessant! Wat kunnen we hierna verwachten?

“Stap 3 is het opslaan van die goedkope wind- en zonnestroom, zodat we het ook kunnen gebruiken wanneer de zon niet schijnt en de wind minder waait. In 2022 verwachten we daarom zowel de Zonneplan Charge – onze eigen laadpaal – als de Zonneplan Powerplay thuisbatterij te lanceren. Die moeten in de toekomst automatisch laden wanneer je zonnepanelen stroom opwekken óf wanneer de stroom op het net groen en goedkoop is. Voor de laadpaal is er ook de wens om bidirectioneel mogelijk te maken. Zo gebruik je de opgeslagen zonnestroom uit je auto om apparaten in huis te laten draaien. En via de app stel je eenvoudig in hoeveel stroom er de volgende ochtend minimaal nog in je accu moet zitten, zodat je gewoon op en neer naar je werk kunt.”

Je noemde net al het overbelaste stroomnet. Hoe draagt Zonneplan Energie bij aan een oplossing voor dat probleem?

“Uiteindelijk – en het doel is om dit rond 2024 gerealiseerd te hebben – vormen alle Zonneplan Energie-klanten samen één grote elektriciteitscentrale, het Zonneplan Livegrid. Alle aangesloten zonnepanelenomvormers, laadpalen en thuisbatterijen staan hiermee in verbinding. Dit netwerk zal bijdragen aan het balanceren van het Nederlandse stroomnet. Dit net raakt regelmatig overbelast doordat het aanbod van wind- en zonnestroom op piekmomenten groter is dan de totale vraag. En andersom komt het ook voor: te veel vraag op een bepaald moment in een bepaalde regio. We kunnen dan de opslagcapaciteit van onze klanten gebruiken om het net in balans te houden. Vraag en aanbod moeten namelijk altijd precies op elkaar aansluiten.”

Duidelijk! Tot slot: in hoeverre staat de volgorde van de Zonneplan Energie-stappen vast?

“Niets staat vast. Het kan zijn dat je om wat voor reden dan ook een dak hebt dat simpelweg niet geschikt is voor zonnepanelen. Dan zou stroom voor uurprijzen een logische eerste stap zijn, zodat je wind- en zonnestroom van het net kunt halen. En overweeg je over een paar jaar een elektrische auto te nemen, dan is het wellicht niet handig om nu een thuisbatterij te nemen. Al met al bepaal je zelf hoe je Zonneplan Energie in jouw situatie het best kunt toepassen.”

44 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer