Energie

Zonneplan vertelt in EenVandaag over dynamische energieprijzen

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
25 maart 2022

Vrijdag 25 maart 2022 was Koen Altena van Zonneplan te zien in een tv-item van EenVandaag over dynamische energiecontracten. In het item legt Koen, samen met Zonneplan-klant Ard Jonker en hoogleraar energie Saskia Lavrijssen uit hoe je als consument kunt profiteren van elektriciteitsprijzen die per uur verschillen. Het item is hieronder te bekijken!

Ook een dynamisch energiecontract?

Als gevolg van de enorm gestegen energietarieven kiezen steeds meer Nederlanders voor een dynamisch energiecontract, zoals Zonneplan Energie. Met elektriciteit op basis van uurprijzen heb je namelijk zelf veel meer invloed op de je energierekening. Je kunt immers zelf de voordeligste momenten op de dag uitkiezen om bijvoorbeeld je wasmachine en vaatwasser aan te zetten. Heel anders dan bij een traditioneel energiecontract, waarbij je altijd hetzelfde, vaak hoge tarief betaalt.

Iemand die sinds enkele maanden gebruikmaakt van Zonneplan Energie is Ard Jonker uit Utrecht. In de uitzending spreekt EenVandaag ook met hem. Hij vertelt inmiddels zelfs geld te verdienen met zijn elektrische auto. Die auto kan, dankzij Ards dynamische energiecontract, opladen tijdens goedkope uren en levert juist stroom terug op momenten dat het duur is. Gebruikt hij die stroom op dat moment niet in huis, dan word hij betaald om de stroom aan het net te leveren. Net als met terugleverende zonnepanelen dus.

Eenvoudig plannen met Zonneplan app

Ard Jonker verkeert in de unieke situatie dat hij een auto heeft die bidirectioneel kan laden. Hij bouwde zelf een app die dit voor hem automatiseert. Onze business developer Koen Altena legt in het EenVandaag-item echter uit dat heus niet alleen mensen zoals Ard kunnen profiteren van uurprijzen voor stroom. “Stroomprijzen schommelen steeds meer als gevolg van veel zon en veel wind. Via de Zonneplan app zie je een dag van tevoren tijdens welke uren het de komende dag voordelig is om je apparaten aan te zetten. En met een verschil van soms wel vijftig cent per kilowattuur kan het dus flink lonen om je wasmachine een paar uurtjes eerder of later aan te zetten.”

Profiteren als de prijs laag is

Hoogleraar energierecht Saskia Lavrijssen van de Tilburg University waarschuwt wel dat dynamische prijzen ook een risico kunnen vormen. Het komt immers voor dat het een paar dagen achtereen nauwelijks waait of de zon zich niet laat zien. Ze voegt er echter meteen aan toe dat je er juist ook van kunt profiteren. “Met name mensen die er slim mee omgaan, kunnen daar aan verdienen. Je moet er echter wel zicht op hebben.”

Met dat laatste is Koen Altena het volledig eens. Het is volgens hem dan ook van belang dat we gaan inzien dat prijzen van stroom in de praktijk schommelen, als gevolg van het aanbod wind- en zonne-energie. “Ik denk dat consumenten gaan begrijpen dat het aanpassen van hun vraag aan het aanbod gigantische financiële voordelen heeft. Zo gauw je dat doorhebt, ga je automatisch je stroomverbruik verplaatsen.”

De verslaggever van EenVandaag stelt dat je dan als consument “dag in dag uit heel erg op je hoede moet zijn van wat de zon doet en wat de wind doet”. In de praktijk valt dat echter reuze mee. De Zonneplan app vertelt je als gezegd al een dag van tevoren tijdens welke uren de stroom grotendeels groen en goedkoop zal zijn. Met timers op je vaatwasser, wasmachine en droger kun je daar eenvoudig op anticiperen.

Kies ook voor slimme energie van Zonneplan

De reportage van EenVandaag maakt duidelijk dat je met een dynamisch energiecontract veel meer grip op je energiekosten kunt krijgen. Kies je daarbij voor Zonneplan Energie, dan kun je dit in de nabije toekomst bovendien combineren met een slimme laadpaal of thuisbatterij van Zonneplan. Je laadt dan, net als Ard Jonker, automatisch op de goedkoopste momenten. Zo haal je écht alles uit de enorme hoeveelheid wind- en zonnestroom die er in Nederland wordt opgewekt!

Nederland is er klaar voor. Ben jij ook klaar voor slimme energie van Zonneplan?

Stap over op Zonneplan Energie

87 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer