Besparen

Geen slimme meter: 677 euro extra energiekosten

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
14 juli 2021
Inzicht in energieverbruik

Sinds een maand ben ik de trotse bezitter van een slimme energiemeter. Daarmee loop ik nogal achter de muziek aan, want al bijna 6,5 miljoen Nederlandse huishoudens hebben zo’n pienter apparaat in hun meterkast hangen. Mijn huurappartementje dateert echter van 1954 en staat op de nominatie om in het huidige decennium gesloopt óf gerenoveerd te worden, waardoor de woningcorporatie waarschijnlijk niet stond te springen om een nieuwe, hedendaagse meter te laten installeren. Maar nu is het dus zover: de slimme meter hangt er en ik kan via de app van mijn energieleverancier precies zien hoeveel ik verbruik. Én hoeveel ik verbruikt heb, sinds ik in oktober 2020 een jaarcontract afsloot. Dat was even schrikken…

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: in de resterende drie contractmaanden moet ik naar schatting een fiks bedrag gaan bijbetalen. 677 euro om precies te zijn. Aan het eind van dit jaar heb ik naar verwachting ruim 75 procent meer gas en zo’n 30 procent meer stroom verbruikt dan vooraf ingeschat, op basis van een normaal verbruikspatroon. Daarmee zouden de verwachte jaarlijkse kosten op €1.113,16 zijn uitgekomen, maar in realiteit koers ik af op een jaarrekening die richting de €1.800 loopt.

Screenshot Vattenfall-app

Een situatieschets

Voor wie nu denkt dat ik thuis een gaskachel heb die ik bewust de hele nacht aan laat staan: even een korte schets van mijn woonsituatie. Ik woon zoals gezegd in een appartement dat van net na de oorlog dateert. Welk energielabel de woning heeft durf ik zo niet te zeggen, maar van isolatie is nauwelijks sprake. Ik woon er deels alleen en deels samen, een anderhalfpersoonshuishouden zullen we het maar noemen. Koken doe ik op mijn inductiekookplaat, de douche wordt ‘gewoon’ door de cv-ketel verwarmd. Voor zover ik weet maak ik enkel gebruik van LED-lampen. Ik schat in dat ik qua energiezuinig leefpatroon een vrij gemiddelde Nederlander ben. Tot deze week dus, want het roer gaat nu drastisch om.

Een winterlang thuiswerken

Dat gas de grote boosdoener is moge duidelijk zijn. De inschatting was dat ik in een jaar tijd 971 kubieke meter aan gas zou gaan gebruiken. Na negen maanden staat de teller op 1591 and still counting. Hoewel, dat ‘counten’ gaat nu wel wat minder snel, want ik heb besloten per direct minder lang te gaan douchen. Voor de zekerheid heb ik de knoppen van alle radiatoren in huis dichtgedraaid. De thermostaat kan met zomervakantie.

Screenshot Vattenfall-app

Daarnaast heb ik de oude vrieskist uitgezet en worden voortaan alleen nog de twee vriesvakjes van de koelvriescombinatie gebruikt. De koelkast zelf gaat terug van standje 4 naar 3 en de wasmachine gaat voortaan alleen nog aan als deze écht vol zit. 30 graden is bovendien het nieuwe 40 (of 60). Verder wil ik het sluimerverbruik gaan verminderen door alle stekkerdozen uit te zetten wanneer ik de hierop aangesloten apparaten niet gebruik. Geen tv en radio in standby-modus meer.

Deze laatste voorbeelden vormen natuurlijk slechts het topje van de ijsberg. Zoals al beschreven gaat het vooral om het gasverbruik terug te dringen. En dat gaat deels ook al vanzelf. Tot en met april werkte ik namelijk volledig thuis, ook de gehele winter dus. In die maanden stond de verwarming de hele dag te gloeien. Ergens in mijn achterhoofd wist ik dat dit een prijzig grapje zou gaan worden. Maar dat het zó duur zou uitpakken? Nee, geen moment bij stilgestaan.

De slimme meter

Sinds mei werk ik weer op kantoor en daarnaast zijn de temperaturen natuurlijk flink gestegen. Dat maakt dat het niet anders kan of mijn gasverbruik zal de komende maanden als vanzelf gaan afnemen. Daarbij ga ik dus per direct zuiniger leven. Had ik dat maar eerder gedaan.

Regelmatig heb ik het afgelopen halfjaar de gedachte gehad om toch eens ‘de tussenstand’ te bekijken. Maar kennelijk was de stap naar de meterkast te groot. Had ik dat wel gedaan, dan had ik na een maand waarschijnlijk al kunnen inschatten dat het de verkeerde kant opging. Het termijnbedrag verhogen en wat slimmer met energie omgaan was dan de oplossing geweest.

De slimme meter is – in combinatie met de app van mijn energieleverancier (de naam rijmt op kattenbal) – voor mij persoonlijk echt een uitkomst. Zeker wanneer ik straks weet op welke dagen ik veel heb verbruikt en voor mezelf kan nagaan waar ‘m dat op die dagen dan in heeft gezeten.

Minder? Slimmer!

De komende maanden is het dus puur een kwestie van de schade beperken. De enige mogelijkheid om dit te bewerkstelligen is door simpelweg minder te verbruiken. Minder lang douchen, minder onnodig lampen laten branden, minder sluimerverbruik, efficiënter afwassen en ga zo maar door.

Maar daarna wordt het pas leuk. Na oktober mag ik overstappen van energieleverancier. Vanaf dat moment kies ik voor een energieleverancier die je helpt met besparen. Niet per se door minder te gaan verbruiken (al zal ik dat zeker blijven doen), maar veeleer door slimmer met energie om te gaan. Ik wil een energieleverancier waarbij ik beloond word voor het gebruik van energie op momenten van overschot. Dat deze energie – het gaat hier specifiek om stroom – ook nog eens duurzamer is, is mooi meegenomen. Het zou toch mooi zijn wanneer deze energieleverancier Zonneplan zou zijn…

Frank Breukelman is sinds 1 mei in dienst als PR-medewerker bij Zonneplan. Hij ontdekt in korte tijd hoe de energiewereld in elkaar steekt en schrijft regelmatig over wat hem opvalt.

24 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer