Energie

Dynamische gas- en stroomprijs in eerste kwartaal ruim onder prijsplafond

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
3 april 2023

Huishoudens met een dynamisch energiecontract betaalden in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder dan het prijsplafond. Met een gemiddeld tarief van 0,300 euro per kilowattuur stroom en 1,242 per kuub gas bespaarden zij respectievelijk 25 en 14 procent op hun stroom- en gasrekening. Door geen aanspraak te hoeven doen op het prijsplafond bespaarden zij de belastingbetaler bovendien gemiddeld 339 euro per ‘dynamisch’ huishouden. Dat blijkt uit berekeningen van energiebedrijf Zonneplan.

Volgens de meest recente Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM betaalt een doorsnee huishouden momenteel 1,89 euro per kuub gas en 0,50 euro per kilowattuur stroom. Door het prijsplafond wordt dit in de praktijk ‘gecapt’ op respectievelijk 1,45 en 0,40. Het verschil wordt betaald door de overheid. Huishoudens met een dynamisch energiecontract hoefden daar vooralsnog dus geen beroep op te doen: hun tarieven liggen ruim onder het plafond.

Gasprijs hard gedaald

Met name de prijs voor een kuub gas is in de afgelopen drie maanden sterk gedaald. Betaalden consumenten met een dynamisch energiecontract op 1 januari nog 1,54 euro per kuub (boven het prijsplafond dus), in de laatste week van maart is dit gedaald tot slechts 1,15 euro. De goedgevulde gasvoorraden door het relatief warme weer zijn hier volgens Zonneplan de voornaamste oorzaken voor. Vanaf april daalt normaliter het gasverbruik sterk omdat de verwarming steeds minder vaak aan hoeft. De kans is dan ook aanzienlijk dat de gasprijs de komende maanden stabiel blijft of zelfs nog verder afneemt.

Stroomprijs stabiel

Waar de gasprijs dus zichtbaar dalende is, is de trendlijn van de stroomprijs daarentegen zeer stabiel. Op dagen met veel zon en/of wind zijn wel duidelijk dalen te zien, maar op week- en maandniveau blijft de gemiddelde prijs gelijk. Hoewel de uurprijzen met een dynamisch contract dag voor dag vastgesteld worden, probeert Zonneplan haar klanten te helpen hun verbruik verder vooruit te plannen. Met het zogeheten ‘energieweerbericht’ voorspelt het energiebedrijf wekelijks op Twitter het aandeel wind- en zonne-energie per dag, zodat gebruikers bijvoorbeeld het opladen van hun elektrische auto eerder of juist later kunnen inplannen. Tot dusver kwam het dit jaar zelfs al 32 keer voor dat de inkoopprijs voor stroom negatief was. Daar komt dan nog wel 0,15 euro aan energiebelasting overheen.

23 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer

Vraag de dakcheck aan

Ontvang adviesgesprek

in 60 seconden geregeld!