Besparen

CO2-kassabon per huishouden

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
23 april 2021
CO2-kassabon-per-huishouden-illustratie

CO2 uitstoot is de oorzaak van klimaatverandering. Zelfs de ‘publieke opinie’ in Nederland lijkt om. Dit blijkt ook duidelijk doordat de politieke partijen in hun programma’s het steeds meer over het veranderende klimaat hebben zonder dat klimaat het hoofdonderwerp is. De gevolgen van de klimaatverandering zijn al onlosmakelijk verbonden met thema’s als energiesysteem, immigratie en landbouw.

Kortom, het besef lijkt ingedaald dat we moeten veranderen. Het meest tastbare onderdeel hiervan is dat onze energiemix jaarlijks minder CO2 moet uitstoten. En in 2050 zelfs helemaal geen CO2 meer. Dit is de energietransitie waar we midden in zitten.

Wat opvalt is dat wanneer het gaat over het verminderen van CO2-uitstoot vrijwel altijd wordt gepraat in procenten. Ergens is dit logisch omdat je zo ieder land eenzelfde tempo aan kan laten houden, 5% minder CO2 uitstoot per jaar vergt dan voor ieder land ongeveer evenveel inspanning. Het maakt het alleen ook lastig omdat het ontastbaarder wordt en je altijd lastige sommen moet maken met als uitgangspunt een bepaald jaar als nulmeting. Veel logischer is het om de eenheid te gebruiken die hoort bij CO2 uitstoot: kilogrammen. Je kan dit vervolgens eenvoudig weergeven op een CO2-kassabon.

Nederlandse huishoudens stoten gemiddeld per jaar 7,7 ton (7.700 kg) CO2 uit door energie in huis en vervoer (bron: milieu centraal). Op de CO2-kassabon staan autorijden, OV, vliegen en de energie in huis. Het mooie hieraan is dat je deze CO2 uitstoot tastbaar kunt verminderen. Haal je je elektriciteit bijvoorbeeld uit zonnepanelen dan staat er 2 ton minder CO2 uitstoot op je kassabon. Ga je elektrisch rijden én laadt je op zonnestroom dan gaat de CO2 rekening nog 3 ton naar beneden. De CO2-kassabon is dan nog maar 2,7 ton per jaar.

Het leuke van de ‘kilogram-CO2-kassabon’ benadering is dat het tastbaar wordt en vergelijkbaar. Uitdaging is wel om het zuiver te houden, zo heeft ieder uur bijvoorbeeld een andere elektriciteitsmix met daaraan gekoppeld een andere CO2 uitstoot. Bij Zonneplan zien we dit als de uitdaging van de komende tijd: mensen bewust maken en hen met name stimuleren om actief mee te doen.

11 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer