Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 8000 kWh?

Aid Henic
Door: Aid Henic

Bij een jaarlijks verbruik van 8000 kWh, heb je gemiddeld 23 zonnepanelen nodig. Dit is wel een schatting. Het precieze aantal hangt namelijk van verschillende factoren af, zoals het vermogen van de zonnepanelen, het aantal zonuren en de hellingshoek en oriëntatie van je dak.

Wil je zeker weten of 23 zonnepanelen in jouw situatie genoeg zijn om 8000 kWh op te wekken? Laat dan een vrijblijvende check uitvoeren:

Offerte voor zonnepanelen aanvragen?

Aantal zonnepanelen voor 8000 kWh: de berekening

Zonneplan werkt met panelen van 410 Wattpiek. Doordat panelen vanwege weersinvloeden nooit de maximale opbrengst halen, rekenen we altijd met een lagere opbrengst van 361 Wattpiek. Dit betekent dat een zonnepaneel per jaar gemiddeld 361 kWh oplevert.

Voor 8000 kWh heb je dus nodig: 8000/361 = 23 zonnepanelen. Dus je hebt 23 zonnepanelen nodig om 8000 kilowattuur op te wekken.

Hoe weet ik of er 23 zonnepanelen op mijn dak passen?

Om snel en met zekerheid te weten te komen hoeveel panelen er op jouw dak passen, kun je het beste zonnepanelen advies vragen aan een Zonneplan adviseur. De adviseur gaat met jou in gesprek en stelt ondertussen het ideale dakplan voor je samen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de oriëntatie van je dak en elementen die voor schaduwval op de zonnepanelen kunnen zorgen (zoals bomen of een dakkapel van je buren).

Ook kun je zelf alvast een inschatting maken door te kijken naar de benodigde oppervlakte voor 23 zonnepanelen. Een zonnepaneel van Zonneplan heeft een afmeting van 113 bij 171 centimeterm, wat voor een oppervlakte van 1,93 m2 zorgt. 23 panelen nemen dan dus 23 x 1,93 = 44,39 m2 in beslag. Vervolgens hoef je alleen nog uit te rekenen wat de oppervlakte van je dak is, en je weet of 23 zonnepanelen op jouw dak passen.

Let wel op dat zonnepanelen nooit precies op de rand van je dak worden geplaatst. Daarnaast kan je dak in sommige delen van het jaar in de schaduw liggen. Tijdens het uitvoeren van een dakscan houdt een adviseur hier rekening mee.

Hoe bepaal je jouw energiebehoefte?

Om te weten hoeveel zonnepanelen er nodig zijn, is het belangrijk om je energiebehoefte in kaart te brengen. Een Zonneplan adviseur neemt dit namelijk mee in het dakplan dat voor je wordt opgesteld.

Je verbruik kan je eenvoudig achterhalen door op de afrekening van je energieleverancier te kijken – mits je een slimme meter hebt. Op de afrekening zie je het verbruik per maand. Goed om te weten is wel dat het verbruik vaak sterk wisselt per seizoen; baseer je jaarverbruik dus niet op de afrekening van een paar maanden.

De energieleverancier stuurt ook jaarlijks een eindafrekening met je precieze jaarverbruik. Met deze afrekeningen kun je ook beoordelen of je verbruik gestegen, gedaald of constant gebleven is.

Offerte aanvragen voor 23 zonnepanelen

Wil jij zeker weten of 23 panelen wel genoeg (of misschien te veel) zijn voor jouw energiebehoefte? Vraag dan een gratis dakcheck aan. Je ontvangt een persoonlijk dakplan van onze adviseurs. Zo weet jij precies hoeveel zonnepanelen je nodig hebt bij een jaarlijks verbruik van 8000 kWh.

Vraag een gratis dakplan aan

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: