Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 7000 kWh?

Aid Henic
Door: Aid Henic

Verbruik je jaarlijks ongeveer 7000 kWh? Gemiddeld heb je dan 20 zonnepanelen nodig. Let wel, dit betreft een schatting. Het precieze aantal hangt af hoeveel energie je verbruikt, de beschikbare ruimte op je dak en van het vermogen van de zonnepanelen.

Offerte voor zonnepanelen aanvragen?

Aantal zonnepanelen voor 7000 kWh: de berekening

De berekening om te achterhalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is als volgt.

Eén zonnepaneel van 410 Wattpiek levert jaarlijks gemiddeld 361 kWh op. Een zonnepaneel haalt namelijk vrijwel nooit haar maximale opbrengst omdat de weersinvloeden door het hele jaar sterk verschillen. Dit komt omdat het Nederlandse klimaat eigenlijk niet optimaal is voor zonnepanelen, zelfs in de zomer niet.

Daarom wordt er vaak gerekend met een opbrengst van 361 kWh per paneel. Dit is namelijk 88% van 410 Wattpiek en een goede inschatting van wat het paneel daadwerkelijk opbrengt. Voor 7000 kWh heb je dus nodig: 7000/361 = 20 zonnepanelen.

Belangrijk hierbij: om zeker te weten dat je 7000 kilowattuur opwekt, heb je 20 zonnepanelen nodig.

20 zonnepanelen voor 7000 kWh worden op een dak gelegd

Passen er 20 zonnepanelen op mijn dak?

Om te achterhalen of er 20 zonnepanelen op je dak passen is het belangrijk om te weten hoeveel ruimte de panelen in beslag nemen. De afmeting van één zonnepaneel is 113 bij 171 centimeter en heeft een oppervlakte van 1,93 vierkante meter. In totaal nemen 20 panelen dus een ruimte van 1,93 x 20 = 38,6 vierkante meter in beslag.

Hierbij is het belangrijk dat zonnepanelen nooit precies op de rand van je dak worden geplaatst. Daarnaast kan je dak in sommige delen van het jaar in de schaduw liggen, daar wil je dan misschien geen paneel plaatsen of het paneel brengt gemiddeld minder op.

Om precies te achterhalen hoeveel zonnepanelen op je dak passen kun je het beste advies vragen aan de adviseurs. Zij stellen het ideale dakplan voor je samen.

Energiebehoefte bepalen

Je energieverbruik is afhankelijk van een aantal factoren zoals het type woning en je leefstijl bijvoorbeeld. Je kunt je verbruik altijd controleren door op de afrekeningen van je energieleverancier te kijken. De leverancier leest namelijk je gegevens uit en stuurt je daar maandelijks een overzicht van. Hierop zie je heel gemakkelijk wat je iedere maand verbruikt.

Let wel op: je verbruik kan sterk wisselen per seizoen. In de winter is je vraag naar energie vaak hoger omdat het eerder donker en kouder is. Als de meter aan een app is gekoppeld kun je daar ook actuele en historische verbruiksdata zien. De energieleverancier stuurt ook jaarlijks een eindafrekening met je precieze jaarverbruik. Met deze afrekeningen kun je ook beoordelen of je verbruik gestegen, gedaald of constant gebleven is.

Offerte voor 20 zonnepanelen

Het gaat bij de bovengenoemde 20 zonnepanelen om een schatting. Om te bepalen of jij voldoende hebt aan 20 panelen voor het opwekken van 7000 kWh, kun je hieronder een dakcheck aanvragen.

Het verschilt namelijk per situatie of je daadwerkelijk 20 panelen nodig hebt, en of dit überhaupt mogelijk is op jouw dak. Daarnaast is het aantal panelen afhankelijk van de ligging van je huis ten opzichte van de zon.

Door hieronder de dakcheck in te vullen ontvang je een persoonlijk dakplan van onze adviseurs. Zo weet jij precies hoeveel zonnepanelen je nodig hebt bij een jaarlijks verbruik van 7000 kWh.

Vraag een gratis dakplan aan

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Deze pagina is geschreven door Aid Henic, een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: