Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?

Aid Henic
Door: Aid Henic

Je hebt 15 zonnepanelen van 400Wp nodig om jaarlijks ongeveer 5000 kWh stroom op te wekken. Dit is natuurlijk wel een schatting en afhankelijk van de situatie van jouw dak. Benieuwd wat er mogelijk is in jouw situatie? Vraag eenvoudig vrijblijvend een offerte aan.

Offerte voor zonnepanelen aanvragen?

Aantal zonnepanelen voor 5000 kWh: de berekening

In Nederland hebben we vaak te maken met wisselvallig weer. Dit zorgt er helaas voor dat er voor de zonnepanelen bijna nooit sprake is van ideale weersomstandigheden. We gaan er dan vanuit dat 1 Wattpiek (Wp) jaarlijks goed is voor een opbrengst van 0,88 kWh.

Momenteel biedt Zonneplan panelen aan van 410Wp. Gemiddeld is een zonnepaneel dan goed voor een jaarlijkse opbrengst van 410Wp * 0,88 kWh = 361 kWh. In totaal heb je 5000 kWh/361 kWh = 15 zonnepanelen nodig om jaarlijks 5000 kWh op te kunnen wekken.

Toch is dit niet in iedere situatie het geval. Elk dak is anders en de opbrengst van 15 zonnepanelen kan verschillen door verschil in oriëntatie van het dak, hellingshoek en eventuele schaduwwerking. Om te bekijken wat mogelijk is op jouw dak kun je de gratis live dak check doen op onze website.

15 zonnepanelen op een dak, goed voor 5000 kWh

Passen er 15 zonnepanelen op mijn dak?

15 zonnepanelen zullen voldoende zijn om jouw jaarlijkse energiebehoefte van 5000 kWh op te wekken. Maar is dit wat betreft ruimte en dakoppervlak ook mogelijk op jouw dak? De afmeting van een zonnepaneel is 170,8 cm × 113,4 cm. Het minimale dakoppervlak dat nodig is voor 15 zonnepanelen komt daarmee op: 170,8 × 113,4 × 15 panelen = 29,05 m².

Om te kijken of dit gaat passen op jouw dak zou je zelf alvast een schatting kunnen maken. Je kunt zelf berekenen hoeveel dakoppervlak beschikbaar is voor de zonnepanelen. Het totaal benodigde oppervlak voor de zonnepanelen (29,05 m²) vergelijk je dan met het beschikbare dakoppervlak.

Is het beschikbare dakoppervlak kleiner dan het benodigde oppervlak? Dan gaan 15 zonnepanelen waarschijnlijk niet passen op jouw dak. Twijfel je over de mogelijkheden op jouw dak? Wij raden aan om online een vrijblijvende offerte aan te vragen. Een van onze adviseurs bekijkt dan jouw dak en maakt een persoonlijk Zonneplan. Dit kan eenvoudig online zonder een fysieke schouw uit te voeren.

Energiebehoefte bepalen

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn op jouw dak om jou te voorzien in je jaarlijkse energiebehoefte, is het belangrijk om te weten hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt. Dit geeft een indicatie van het gewenste aantal kWh dat de zonnepanelen moeten opbrengen om jouw energiekosten te dekken. Is jouw jaarlijkse stroomverbruik ongeveer 5000 kWh? Dan heb je 5000/361 kWh = 15 zonnepanelen nodig op je dak.

Jouw jaarlijkse stroomverbruik is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld verschil in leefstijl of verschil in hoeveelheid apparaten die gebruikt worden en/of aan staan. Wanneer je bij het aanvragen van een offerte niet precies weet wat jouw jaarlijkse stroomverbruik is heb je ook de mogelijkheid om uit te gaan van een gemiddeld verbruik per type huishouden. Hierbij kun je kiezen uit:

  • 1-persoonshuishouden: 1800 kWh per jaar
  • 2-persoonshuishouden: 2700 kWh per jaar
  • Klein gezin: 3500 kWh per jaar
  • Gemiddeld gezin: 4500 kWh per jaar
  • Groot gezin: 5000 kWh per jaar

Je kunt ook kijken naar je jaarafrekening om in te zien hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt. Is dit verbruik ongeveer 5000 kWh? Dan zijn 15 zonnepanelen in de meeste gevallen voldoende.

Offerte voor 15 zonnepanelen

Benieuwd of 15 zonnepanelen passen op jouw dak en aansluiten bij jouw energiebehoefte? Wij raden aan om een offerte aan te vragen, zo weet je precies hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Dit kun je eenvoudig, online en vrijblijvend doen op onze website. Een van de Zonneplan adviseurs kijkt dan wat er mogelijk is op jouw dak en welk aantal zonnepanelen aansluit op jouw energiebehoefte.

Nieuwsgierig geworden en benieuwd of 15 zonnepanelen voor jou een optie zijn? Vraag hier eenvoudig een offerte aan.

Vraag een gratis dakplan aan

Deel dit artikel: