Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Om een jaarlijks stroomverbruik van 3500 kWh te kunnen dekken met eigen opgewekte zonne-energie, heb je 10 zonnepanelen nodig. Dit is een schatting, het aantal zonnepanelen kan per situatie verschillen. Dit is afhankelijk van eventuele schaduwwerking en de oriëntatie van je dak.

Aantal zonnepanelen voor 3500 kWh: de berekening

Het Nederlandse weer is wisselvallig. Hierdoor is er bijna nooit sprake van ‘ideale weersomstandigheden’ voor zonnepanelen.  Je kan ervan uitgaan dat 1 wattpiek in Nederland ongeveer 0,88 kWh per jaar oplevert. Een zonnepaneel van 410Wp levert dan (0,88 x 410Wp) 361 kWh per jaar op.

Als we dit omrekenen naar een installatie van 10 zonnepanelen met een vermogen van 410Wp die samen 361Wp per jaar opleveren, dan komt dit neer op (361 x 10 panelen) 3.610 kWh opgewekte zonne-energie per jaar. Dit is een schatting en is afhankelijk van onder andere eventuele schaduwwerking en de hellingshoek van je dak. Benieuwd of jouw dak geschikt is? Doe de gratis dakcheck!

10 zonnepanelen op een dak, goed voor 3500 kWh

Passen er 10 zonnepanelen op mijn dak?

Nu je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om aan een verbruik van 3.500 kWh te kunnen voldoen, rest je vast nog de vraag af of dit wel op je dak past.

Om hierachter te komen kun je het beste een vrijblijvend zonneplan aanvragen, de offerte van Zonneplan. Het aanvragen van een vrijblijvende offerte kan je eenvoudig en snel online doen. Een adviseur kan je dak nauwkeurig bekijken middels satellietbeelden en beelden vanaf de weg. Je dak wordt vervolgens online ingetekend en daarmee is jouw situatie snel inzichtelijk zonder een fysieke schouwing.

Je kan ook zelf een schatting maken of het aantal panelen op jouw dak past. Hierbij is het handig om te weten dat de afmetingen van een zonnepaneel 1708 mm x 1134 mm zijn. Het minimale dakoppervlak dat nodig is voor 10 panelen is dus 1708 mm x 1134 mm x 10 zonnepanelen = 19,37 m2.

Energiebehoefte bepalen

De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering. Het is daarom goed om je energiebehoefte te weten, zodat je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Om een goede inschatting te maken kan je naar de jaarafrekening van je leverancier kijken. Dit geeft inzicht in hoeveel je het afgelopen jaar hebt verbruikt en of je verbruik constant blijft, daalt of juist stijgt.

Daarnaast kan je de meterstanden checken of je slimme meter uitlezen om een goed beeld te krijgen van je verbruik. Hou er hierbij wel rekening mee dat je verbruik sterk kan wisselen per seizoen.

10 zonnepanelen: geschikt voor een huishouden van 3 personen

Voor een huishouden van 3 personen, zijn over het algemeen 10 zonnepanelen wel voldoende om het verbruik te dekken. Een gemiddeld huishouden van 3 personen verbruikt zo’n 3.500 kWh, terwijl 10 zonnepanelen (van 410 wattpiek) jaarlijks tussen de 3.500 en 3.700 opwekken. Ter vergelijking: een huishouden bestaande uit 2 personen verbruikt gemiddeld 2.700 kWh, en een 4-persoons-huishouden zo’n 4.500 kWh.

Offerte voor 10 zonnepanelen

Bij Zonneplan ben je gegarandeerd van de beste deal. Wij kopen zonnepanelen rechtstreeks in bij een Tier-1 fabrikant waardoor wij zowel de beste kwaliteit als de beste prijs in de markt kunnen garanderen.

Daarnaast profiteer je ook nog eens 10 jaar lang van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je verzekerd bent van de beste garanties. Zo ben je gegarandeerd van 30 jaar lineaire vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en heb je de eerst 10 jaar geen extra kosten voor voorrij- of montagekosten en reparaties.

Offerte voor zonnepanelen aanvragen?

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: