Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 2400 kWh?

Aid Henic
Door: Aid Henic

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je jaarlijkse stroomverbruik op te wekken hangt af van je energieverbruik, het vermogen van de zonnepanelen en de ruimte op je dak. Verbruik je jaarlijks 2400 kWh? Dan heb je gemiddeld zeven zonnepanelen nodig om je verbruik op te wekken.

Offerte voor zonnepanelen aanvragen?

Hoe berekenen we het aantal zonnepanelen voor 2400 kWh?

Het weer in Nederland is door het jaar heen erg wisselvallig. Een zonnepaneel werkt lang niet onder alle weersomstandigheden optimaal en de opbrengst van zonnepanelen verschilt dan ook per seizoen. Een paneel levert gemiddeld ongeveer 88% van het optimale vermogen op. Dus 1 wattpiek wekt dan 0,88 kWh per jaar op. Voor een paneel van 410 wattpiek geldt dus 410 wp * 0,88 kWh = 361 kWh opbrengst per jaar.

Voor een verbruik van 2400 kWh wordt de berekening als volgt: 2400 kWh totaal verbruik / 361 kWh opbrengst per paneel. Dit komt uit op 6,65. Je hebt dus zeven zonnepanelen nodig om een verbruik van 2400 kWh op te wekken.

monteurs installeren 7 zonnepanelen, goed voor 2400 kWh

7 zonnepanelen: past dat op mijn dak?

De vraag is dan natuurlijk of er zeven panelen op je dak passen. Een zonnepaneel van Zonneplan heeft een formaat van 113 cm bij 171 cm. Dit is een oppervlakte van 1,93 m² per paneel. Voor zeven panelen is de totale oppervlakte dan 13,5 m².

Houd er hierbij rekening mee dat de oppervlakte van je dak groter moet zijn dan deze totale oppervlakte van de zonnepanelen. Als sommige delen van je dak namelijk vaak in de schaduw liggen, wil je daar liever geen paneel plaatsen.

Daarnaast worden de zonnepanelen niet direct op de rand van het dak geïnstalleerd. Om te ontdekken of er zeven zonnepanelen op het dak passen, kun je altijd zonnepanelen advies vragen aan adviseurs. Zij maken het ideale legplan voor jouw dak.

Bepaal je energiebehoefte

Je energieverbruik is afhankelijk van een aantal factoren zoals het type woning en je leefstijl bijvoorbeeld. Je kunt je verbruik altijd controleren door op de afrekeningen van je energieleverancier te kijken. De leverancier leest namelijk je gegevens uit en stuurt je daar maandelijks een overzicht van. Hierop zie je heel gemakkelijk wat je iedere maand verbruikt.

Let wel op: je verbruik kan sterk wisselen per seizoen. Als de meter aan een app is gekoppeld kun je daar ook actuele en historische verbruiksdata zien. De energieleverancier stuurt ook jaarlijks een eindafrekening met je precieze jaarverbruik. Met deze nota’s kun je ook beoordelen of je verbruik gestegen, gedaald of constant gebleven is.

7 zonnepanelen: geschikt voor een huishouden van 2 personen

Voor een huishouden bestaande uit 2 personen verbruikt zo’n 2.400 tot 3.000 kWh per jaar. Gemiddeld kom je met 7 panelen dan goed uit. Ter vergelijking: een huishouden bestaande uit 1 persoon verbruikt gemiddeld 1.800 kWh, en een 3-personen-huishouden zo’n 3.500 kWh.

Offerte voor 7 zonnepanelen

De berekening voor zeven zonnepanelen bij een jaarlijks verbruik van 2400 kWh betreft een schatting. Het exacte aantal panelen kan in elke situatie net anders zijn en afwijken van dit gemiddelde.

De opbrengst van zonnepanelen is onder andere afhankelijk van de ligging van je dak ten opzichte van de zon en de hoeveelheid schaduw op je dak gedurende het jaar. Onze adviseurs helpen je graag met een precieze berekening. Vraag hieronder direct een persoonlijk Zonneplan aan.

Vraag een gratis dakplan aan

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: