Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 10000 kWh?

Aid Henic
Door: Aid Henic

Voor het opwekken van een jaarlijks stroomverbruik van 10000 kWh, heb je 28 zonnepanelen van 410Wp nodig. Dit is wel een schatting. Het is namelijk ook afhankelijk van enkele factoren, zoals het vermogen van de zonnepanelen, het aantal zonuren en de hellingshoek en oriëntatie van je dak.

Wil je zeker weten of 28 zonnepanelen in jouw situatie genoeg zijn om 10000 kWh op te wekken? Vraag vrijblijvend een offerte aan om te bekijken wat mogelijk is voor jou.

Offerte voor zonnepanelen aanvragen?

Hoe bereken je het aantal zonnepanelen voor 10000 kWh

In Nederland is er bijna nooit sprake van ideale weersomstandigheden voor zonnepanelen. Daarom gaan we ervan uit dat zonnepanelen maar 88 procent opbrengen van hun maximale opbrengst. Bij een zonnepaneel van 410Wattpiek – waar Zonneplan mee werkt, betekent dit dus dat een zonnepaneel 361 kWh (88% van 410 Wattpiek) per jaar opbrengt.

Voor 10000 kWh heb je dus nodig: 10000 kWh / 361 Wattpiek = 28 zonnepanelen. Je hebt dus 28 zonnepanelen nodig om 10000 kilowattuur op te wekken.

Uiteraard is deze berekening een schatting en kan het aantal zonnepanelen per situatie verschillen, afhankelijk van onder andere de hellingshoek van jouw dak en eventuele schaduwwerking. Doe de gratis live dak check om te kijken wat mogelijk is in jouw persoonlijke situatie.

Hoe weet ik of er 28 zonnepanelen op mijn dak passen?

Om te weten of er 28 zonnepanelen op je dak passen, kun je advies vragen aan een Zonneplan adviseur. De adviseur gaat met jou in gesprek en stelt ondertussen het ideale dakplan voor je samen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de oriëntatie van je dak en elementen die voor schaduwval kunnen zorgen (zoals bomen of een dakkapel van je buren).

Je kan ook zelf een schatting maken door naar de oppervlakte van je dak en de afmeting van een zonnepaneel te kijken. De benodigde oppervlakte voor 28 zonnepanelen is 55 m2. Als je de oppervlakte van je dak weet, dan kan je zelf al inschatten of het gaat passen.

Toelichting: een zonnepaneel van Zonneplan heeft een afmeting van 113 bij 171 centimeter, wat voor een oppervlakte van 1,93 m2 zorgt. 28 panelen nemen dan dus 28 x 1,93 = 54,04 m2 in beslag.

Let wel op dat zonnepanelen nooit precies op de rand van je dak worden geplaatst. Daarnaast zijn er ook nog andere zaken waar je rekening dient te houden, zoals eventuele schaduwval op je dak. Om zeker te zijn van je zaak, raden we aan een dakscan uit te laten voeren. Het aanvragen van een vrijblijvende offerte kan je eenvoudig en snel online doen. Een adviseur bekijkt je dak nauwkeurig via satellietbeelden en beelden vanaf de weg. Je dak wordt vervolgens online ingetekend en daarmee is jouw situatie snel inzichtelijk zonder een fysieke schouwing.

Hoe bepaal je jouw energiebehoefte?

Om te weten hoeveel zonnepanelen er nodig zijn, is het belangrijk om je energiebehoefte in kaart te brengen. Een Zonneplan adviseur neemt dit namelijk mee in het dakplan dat voor je wordt opgesteld.

Jouw jaarlijkse stroomverbruik is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld verschil in leefstijl of verschil in hoeveelheid apparaten die gebruikt worden en/of aan staan. Wanneer je bij het aanvragen van een offerte niet precies weet wat jouw jaarlijkse stroomverbruik is, heb je ook de mogelijkheid om uit te gaan van een gemiddeld verbruik per type huishouden. Hierbij kun je kiezen uit:

  • 1-persoonshuishouden: 1800 kWh per jaar
  • 2-persoonshuishouden: 2700 kWh per jaar
  • Klein gezin: 3500 kWh per jaar
  • Gemiddeld gezin: 4500 kWh per jaar
  • Groot gezin: 5000 kWh per jaar

Je verbruik kan je achterhalen door op de afrekening van je energieleverancier te kijken – mits je een slimme meter hebt. Op de afrekening zie je het verbruik per maand. Goed om te weten is wel dat het verbruik vaak sterk wisselt per seizoen; baseer je jaarverbruik dus niet op de afrekening van een paar maanden.

De energieleverancier stuurt ook jaarlijks een eindafrekening met je precieze jaarverbruik. Met deze afrekeningen kun je ook beoordelen of je verbruik gestegen, gedaald of constant gebleven is.

Offerte aanvragen voor 28 zonnepanelen

Wil jij zeker weten of 28 panelen wel genoeg (of misschien te veel) zijn voor jouw energiebehoefte? Vraag dan een gratis dakcheck aan. Je ontvangt een persoonlijk dakplan van onze adviseurs. Zo weet jij precies hoeveel zonnepanelen je nodig hebt bij een jaarlijks verbruik van 10000 kWh.

Vraag een gratis dakplan aan

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: