Jouw energierekening met een dynamisch energiecontract

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Met dynamische energie betaal jij de inkoopprijs per uur voor jouw stroom. Voor gas heb je een dagprijs. Dit principe rondom de energieprijzen werkt totaal anders dan een traditioneel vast contract. Als we kijken naar de energierekening bij een dynamisch energiecontract dan bestaat jouw energierekening uit twee onderdelen; je verbruikskosten en je vaste kosten.
We vertellen je graag wat je kan verwachten rondom jouw energierekening met een dynamisch energiecontract van Zonneplan. 

Verbruikskosten

Je verbruikskosten zijn de kosten die je specifiek betaalt voor je maandelijkse energieverbruik. Op je energierekening zie je het verbruik in kWh en eventueel m3, samen met de gewogen gemiddelde energieprijs van die maand. Voor alle verdere details over je verbruik en teruglevering kun je terecht in de Zonneplan app.

Bij Zonneplan Energie werkt de afrekening van verbruikskosten op basis van een dynamisch voorschot. We baseren dit voorschot op je verwachte verbruik voor de komende maand. Aan het einde van elke maand wordt je werkelijke verbruik vastgesteld en verrekenen we wat je al hebt betaald met wat je daadwerkelijk hebt verbruikt.

Houd er rekening mee dat je stroom- en eventueel gasverbruik niet elke maand gelijk zijn, dus kunnen je verbruikskosten variëren van maand tot maand.

 

Niet iedere maand dezelfde verbruikskosten

Verwarm je je woning op gas? Dan is het goed om te beseffen dat je energierekening in een zomermaand veel lager zal zijn dan een rekening in de wintermaanden. In onderstaande afbeelding zie je de spreiding van het jaarverbruik, zowel gas als stroom, inzichtelijk per maand. Hierin zie je bijvoorbeeld terug dat 18% van het jaarverbruik aan gas in de maand januari valt. 

Spreiding stroom en gasverbruik per jaar

De vaste kosten per maand

Een aantal kosten is iedere maand hetzelfde, de zogenaamde maandheffingen.
Op basis van je verwachte verbruik en teruglevering wordt een inschatting gemaakt van de heffingen die je dat jaar zou moeten betalen. Je betaalt iedere maand 1/12de deel van dit bedrag. 

 • Belastingen
  De overheid heft belasting op stroom en gas in de hoop dat je door deze prijsprikkel zuiniger met jouw energieverbruik omgaat. Dit is de Energiebelasting. Daarnaast betaal je ook 21% btw. Voor 2024 is de Energiebelasting voor consumenten met een verbruik van 0 en 10.000 kWh stroom vastgesteld op € 0,13165 per kWh (Incl. 21% btw).
  Voor gas geldt voor consumenten € 0,70659 per m3 (Incl. 21% btw). 
 • Netbeheerkosten
  Je betaalt jouw netbeheerder voor je gas- en elektriciteitsaansluiting, je (slimme) meter en het transport van energie. Iedere netbeheerder bepaalt zijn eigen prijs, maar in 2024 ligt het gemiddelde rond de €650 per jaar voor gas en stroom samen.  Dit is €100 meer dan een gemiddeld huishouden in 2023 betaalde.
 • Vaste leveringskosten
  Jouw energiemaatschappij regelt jouw energietoevoer, maar bijvoorbeeld ook inzichten via een app. Hiervoor vragen ze een vast bedrag per maand. Bij Zonneplan is de vaste vergoeding van €6,25 per product (stroom/gas). Bij Zonneplan kun je zowel stroom+gas als alleen stroom afnemen. 
 • Vermindering energiebelasting
  De vermindering energiebelasting is een bedrag dat ieder huishouden van de overheid ontvangt. Zij zien jouw energie als een basisbehoefte en daarom komen zij een vast bedrag per jaar tegemoet in de energierekening. Ook dit bedrag wordt over de 12 maanden verdeeld. Alleen krijg je dit bedrag dus vergoed.
  De vermindering energiebelasting is in 2024 verhoogd van € 596,86 naar € 631,35 (inclusief btw).

Ook een jaarafrekening

Je energiekosten worden per maand afgerekend, maar toch krijg je ook een jaarafrekening. Aan het begin van het jaar is een inschatting gemaakt van jouw verwachte verbruik en teruglevering. Aan de hand van deze verwachting is een inschatting gemaakt van de vaste kosten en heffingen die jij moet gaan betalen. Met de jaarafrekening wordt gekeken hoe je daadwerkelijke verbruik is uitgevallen ten opzichte van de verwachting en wat dit dan betekent voor bijvoorbeeld jouw energiebelasting. Heb je meer verbruikt dan verwacht? Dan moet je over dat stukje nog de heffingen betalen. Heb je juist minder verbruikt of meer teruggeleverd? Dan krijg je geld terug.

Wil je verrassingen op de jaarafrekening voorkomen? Zorg dan dat je jouw verwachte jaarverbruik goed inschat.

Voorbeeld energierekening met Zonneplan Energie

Bekijk uitleg over de factuur met Zonneplan Energie aan de hand van een voorbeeld.
Bekijk ook de uitleg van de jaarafrekening.

We leggen je hier ook uit hoe het voorschot wordt berekend.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: