Jouw energierekening met een dynamisch energiecontract

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Met dynamische energie betaal jij de inkoopprijs per uur voor jouw stroom. Voor gas heb je een dagprijs. Dit principe werkt totaal anders dan een traditioneel vast contract. We vertellen je graag wat je kan verwachten rondom jouw energierekening met een dynamisch energiecontract van Zonneplan.

Verbruikskosten

Met dynamisch energie van Zonneplan betaal je een dynamisch voorschot. Op basis van jouw verwachte verbruik voor komende maand wordt dit voorschot bepaald. Je betaalt aan het einde van de maand wat jij daadwerkelijk hebt verbruikt. Op deze kosten heb je zelf dus maximaal invloed. Om de energierekening niet onnodig moeilijk te maken zie je in de factuur jouw ingekochte stroom vermenigvuldigd met jouw gewogen gemiddelde uurprijs in die maand. Voor gas zie je het ingekochte gas met jouw gewogen gemiddelde dagprijs van die maand. De prijzen die je per uur voor stroom en per dag voor gas hebt betaald en alle verdere details van jouw verbruik en teruglevering kun je terugvinden in de Zonneplan app.

Niet iedere maand dezelfde verbruikskosten

Verwarm je je woning op gas? Dan is het goed om te beseffen dat je energierekening in een zomermaand veel lager zal zijn dan een rekening in de wintermaanden. In onderstaande afbeelding zie je de spreiding van het jaarverbruik, zowel gas als stroom, inzichtelijk per maand. Hierin zie je bijvoorbeeld terug dat 18% van het jaarverbruik aan gas in de maand januari valt. 

Spreiding stroom en gasverbruik per jaar

De vaste kosten per maand

Een aantal kosten is iedere maand hetzelfde, de zogenaamde maandheffingen.
Op basis van je verwachte verbruik en teruglevering wordt een inschatting gemaakt van de heffingen die je dat jaar zou moeten betalen. Je betaalt iedere maand 1/12de deel van dit bedrag. 

 • Belastingen
  De overheid heft belasting op stroom en gas in de hoop dat je door deze prijsprikkel zuiniger met jouw energieverbruik omgaat. Het gaat om de Energiebelasting. Over deze kosten betaal je 21% btw. 
 • Netbeheerkosten
  Je betaalt jouw netbeheerder voor je gas- en elektriciteitsaansluiting, je (slimme) meter en het transport van energie. Iedere netbeheerder bepaalt zijn eigen prijs, maar in 2022 betaal je gemiddeld €457,- aan netbeheerkosten. Voor 2023 zullen deze kosten gemiddeld met circa 19% stijgen. 
 • Vaste leveringskosten
  Jouw energiemaatschappij regelt jouw energietoevoer, maar bijvoorbeeld ook inzichten via een app. Hiervoor vragen ze een vast bedrag per maand. Bij Zonneplan is de vaste vergoeding van €6,25 per product (stroom/gas). Bij Zonneplan kun je zowel stroom+gas als alleen stroom afnemen. 
 • Vermindering energiebelasting
  De vermindering energiebelasting is een bedrag dat ieder huishouden van de overheid ontvangt. Zij zien jouw energie als een basisbehoefte en daarom komen zij een vast bedrag per jaar tegemoet in de energierekening. Ook dit bedrag wordt over de 12 maanden verdeeld. Alleen krijg je dit bedrag dus vergoed. In 2022 is dit bedrag vastgesteld op €785. In 2023 is het bedrag €596,85. 

Ook een jaarafrekening

Je energiekosten worden per maand afgerekend, maar toch krijg je ook een jaarafrekening. Aan het begin van het jaar is een inschatting gemaakt van jouw verwachte verbruik en teruglevering en aan de hand van deze verwachting is een inschatting gemaakt van de heffingen die jij moet gaan betalen. Met de jaarafrekening wordt gekeken hoe je daadwerkelijke verbruik is uitgevallen ten opzichte van de verwachting. Heb je meer verbruikt dan verwacht? Dan moet je over dat stukje nog de heffingen betalen. Heb je juist minder verbruikt of meer teruggeleverd? Dan krijg je geld terug.

Voorbeeld energierekening met Zonneplan energie

Hieronder vind je een voorbeeld van van de energierekening met dynamisch energiecontract. 

Deel dit artikel: