Wat is het gemiddelde stroomverbruik in een twee-onder-een-kapwoning?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Voor een twee-onder-een-kapwoning is het jaarlijkse elektriciteitsverbruik gemiddeld rond de 3500 kWh. Dit kan echter aanzienlijk verschillen, afhankelijk van de gebruikte elektrische apparaten. Een warmtepomp of airconditioner verbruikt bijvoorbeeld veel energie, en ook de frequentie van het gebruik van de wasmachine of elektrisch koken heeft invloed. Bij minder of geen gebruik van deze apparaten zal het stroomverbruik uiteraard lager zijn.

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen in een twee-onder-een-kapwoning. Door beter inzicht te krijgen in je energieverbruik, kun je flink besparen op je energiekosten. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Lees dan verder.

Stroomverbruik per grootte van huishouden

Onderstaand overzicht geeft het energieverbruik voor een gemiddelde twee-onder-een-kapwoning weer, aangepast op basis van het aantal bewoners. Deze cijfers zijn schattingen en kunnen zogezegd verschillen.

Huishouden Gemiddeld stroomverbruik
2 personen 2500-2900 kWh
3 personen 3400-3500 kWh
4 personen 4000-4500 kWh
5 personen 4350-5000 kWh

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een gemiddelde twee-onder-een-kapwoning?

Het jaarlijkse verbruik van een gemiddelde twee-onder-een-kapwoning ligt tussen de 3000 en 4000 kWh. Voor onze berekening nemen we een gemiddeld verbruik van 3500 kWh.

Het onregelmatige weer in Nederland zorgt ervoor dat ideale omstandigheden voor zonnepanelen schaars zijn. Daarom gaan we ervan uit dat 1 wattpiek (Wp) ongeveer 0,88 kWh per jaar opbrengt. Bij Zonneplan gebruiken we zonnepanelen van 440Wp.

Gezien 1Wp gemiddeld 0,88 kWh per jaar oplevert, produceert een zonnepaneel van 440Wp dus 0,88 * 440Wp = 387 kWh per jaar. Om 3500 kWh te genereren, heb je 3500 kWh / 387 kWh = 10 zonnepanelen van 440Wp nodig.

Dit is een schatting, het exacte aantal benodigde zonnepanelen kan variëren door factoren zoals de hellingshoek van je dak en eventuele schaduwwerking.

Inzicht in je energieverbruik

Met de Zonneplan Connect

Zonneplan Connect

De Zonneplan Connect is een slimme meter die je helpt om beter inzicht te krijgen in je energieverbruik. Wanneer je klant wordt bij Zonneplan Energie, ontvang je de Zonneplan Connect kosteloos in bruikleen. Deze slimme meter kan eenvoudig worden aangesloten op de P1-poort in je slimme meter en stuurt real-time gegevens naar de Zonneplan app. Hierdoor kun je precies zien hoeveel energie je verbruikt, opwekt en op welke tijden van de dag dit gebeurt.

Met deze informatie kun je bewuster omgaan met je energieverbruik en indien nodig aanpassingen doen om energie te besparen. De Zonneplan Connect biedt dus niet alleen inzicht in je energieverbruik, maar helpt je ook om efficiënter en duurzamer met energie om te gaan.

 

Zonneplan Energie actie met gratis Zonneplan Connect

Bespaar met Zonneplan Energie

Zonneplan Energie biedt een dynamisch energiecontract aan waarbij de stroomprijs per uur kan variëren op basis van de marktprijzen. In plaats van een vaste prijs per kWh, betaal je dynamische uurprijzen.

Het voordeel hiervan is dat je kunt profiteren van lage prijzen op momenten van veel aanbod en weinig vraag, zoals ‘s nachts of op zonnige dagen met veel zonne-energie. Door je energieverbruik naar deze periodes te verplaatsen, kun je aanzienlijk besparen op je energiekosten. Dit kan bijvoorbeeld door je elektrische auto op te laden, de wasmachine te gebruiken, of je thuisbatterij op te laden wanneer de prijzen laag zijn.

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie
Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy