Zonnepanelen

Zonnepanelen via je verhuurder: kan dat nog uit met een terugleverheffing?

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
25 april 2024

Heb je zonnepanelen via je verhuurder of krijg je deze mogelijk? Dan is de kans groot dat je inmiddels gehoord hebt van de zogeheten terugleverheffingen. Dat zijn kosten die energiebedrijven klanten met zonnepanelen in rekening brengen voor het terugleveren. In dit artikel leggen we je uit wat een terugleverheffing precies is en laten we zien wat de invloed daarvan is op de opbrengsten van je zonnepanelen.

Wat zijn terugleverheffingen?

Met zonnepanelen wek je stroom op. Gemiddeld gebruik je ongeveer 30 procent van deze zelfopgewekte stroom direct in huis. Deze stroom hoef je dus niet van je energieleverancier af te nemen en is dus gratis. De overige 70 procent lever je terug aan het net.

Doordat we in Nederland de zogeheten salderingsregeling kennen moet jouw energieleverancier jou voor (een groot deel van) die teruggeleverde zonnestroom hetzelfde bedrag betalen als waarvoor jij stroom afneemt. Alleen op de markt is stroom op zonnige dagen vaak veel minder waard. Jouw energieleverancier moet jouw teruggeleverde zonnestroom dus voor een lager bedrag verkopen dan de vergoeding die jij ontvangt. Om dit verlies goed te maken voeren steeds meer energiebedrijven terugleverheffingen in. Je betaalt dan maandelijks een bepaald bedrag omdat jouw zonnepanelen stroom terugleveren en daarmee kosten veroorzaken voor je energieleverancier. Bij de ene leverancier is deze terugleverheffing een vast bedrag, bij de andere leverancier is het afhankelijk van hoeveel je teruglevert.

Wat is de impact van een terugleverheffing?

Een terugleverheffing zorgt er dus voor dat je iets minder verdient aan je zonnepanelen. Hieronder een rekenvoorbeeld van hoe dit eruit kan zien. We gaan uit van een gemiddeld tweepersoons huishouden met een jaarlijks verbruik van 2700 kWh en evenveel opwek van 8 zonnepanelen. Daarnaast rekenen we met de momenteel gangbare stroomprijs van €0,33 per kWh. Verder gaan we uit van een terugleverheffing van €12,50 per maand zoals energiebedrijf Vandebron deze hanteert en huurkosten van €2 per paneel per maand (€16 in totaal dus voor 8 zonnepanelen).

Natuurlijk wisselen de daadwerkelijke kosten en opbrengsten per situatie, maar dit voorbeeld laat goed het effect zien van de terugleverheffing op de energiekosten van een doorsnee huurder. Je bespaart nog altijd 549 euro per jaar dankzij je zonnepanelen. Zowel met als zonder terugleverheffing zijn zonnepanelen dus overduidelijk een slimme keuze.

Geen terugleverheffingen met dynamisch energiecontract

Heb je eenmaal zonnepanelen, dan wil je daar natuurlijk het liefst optimaal van profiteren. Goed is daarom te weten dat niet elke energieleverancier terugleverheffingen of andere extra kosten voor bezitters van zonnepanelen rekent. Bij een dynamisch energiecontract, zoals Zonneplan Energie, gebeurt dat namelijk niet. En deze contracten zijn steeds meer in opkomst. Je betaalt dan geen vast tarief voor je stroom, maar een prijs die elk uur anders is. Diezelfde uurprijzen gelden ook voor het terugleveren.

Dynamische tarieven zijn in de regel een stuk voordeliger dan vaste en variabele tarieven. Uit onderzoek blijkt dat een huishouden met een dynamisch contract in 2023 €1127 bespaarde ten opzichte van een variabel contract. En ook in combinatie met zonnepanelen kun je er flink mee besparen, zoals hieronder te zien is.

Wil je weten waarom je bij een dynamisch energiecontract niet te maken krijgt met terugleverheffingen? Lees dan dit artikel.

Overstappen naar Zonneplan Energie?

Heb je momenteel een variabel contract en wil je ook graag profiteren van de voordelige tarieven van Zonneplan Energie, zonder terugleverheffing? Dan heb je geluk: je kunt dan direct overstappen! Heb je nog een vast contract? Dan betaal je waarschijnlijk een opzegboete als je tussentijds wilt overstappen. Je kunt in dat geval overleggen met je huidige energieleverancier hoe hoog die boete is en afwegen of dat het waard is om nu al over te stappen naar een dynamisch contract.

6 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer