Zonnepanelen

Zonnepanelen uit met Pasen levert Zonneplan-klant veel geld op

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
2 april 2024

Eerste paasdag was zo zonnig dat wij zonnepanelenomvormers van onze klanten tijdelijk uitschakelden. Zonnepanelen wekten gedurende dertien kwartieren namelijk veel meer stroom op dan vooraf verwacht, waardoor er grote druk op het elektriciteitsnet ontstond. Dat resulteerde op de zogeheten onbalansmarkt in zeer hoge vergoedingen. Onze klanten verdienden op deze manier gemiddeld 3,02 euro: vierenhalf keer zoveel als de 68 cent die zij hadden ontvangen als zij ‘gewoon’ hadden teruggeleverd.

Sinds anderhalve week is het mogelijk omvormers te laten aansturen door ons Powerplay-algoritme. Als elektriciteitsprijzen daartoe uitnodigen, worden omvormers automatisch uitgeschakeld en leveren zonnepanelen dus tijdelijk geen stroom aan het net. Dat kan bijvoorbeeld naar aanleiding van negatieve day-aheadprijzen; afgelopen kwartaal werd er een record van 30 uur genoteerd. Maar ook op de dag zelf zijn er markten die specifiek in het leven zijn geroepen om de balans op het net te bewaken. Tot voor kort kon je daar als consument niet op acteren, maar wij maken dit sinds de introductie van onze Powerplay-aansturingsservice in januari wel mogelijk.

Recordopbrengst thuisbatterij

Deze introductie van Powerplay kwam gelijktijdig met de lancering van de Nexus thuisbatterij. Ook deze thuisbatterij profiteerde dit paasweekend optimaal van haar bijdrage aan een stabieler elektriciteitsnet. Onze 20 kWh testopstelling in Zwolle verdiende eerste paasdag liefst 29,22 euro, waarmee direct het record van de voorgaande donderdag verbroken werd. Batterijbezitters kregen ‘s middags veel geld toe voor het opslaan van overtollige stroom op het net. Toen de zon eenmaal onder was werden zij weer beloond voor het beschikbaar stellen van deze stroom, om te voorkomen dat fossiele centrales extra moesten produceren. De totale opbrengst van de thuisbatterij in maart kwam uit op 230 euro.

Weinig vraag naar stroom op feestdagen

Dergelijke hoge opbrengsten vallen eigenlijk vooral later in het voorjaar en in de zomer te verwachten, als zonnepanelen optimaal renderen. Maar weekenden en feestdagen, zoals Pasen, vormen een uitzondering. Doordat het gros van de bedrijven tijdens die dagen gesloten is, ligt de vraag naar stroom een stuk lager dan normaal. Een afwijking in het aanbod – bijvoorbeeld doordat het toch zonniger blijkt te zijn dan voorspeld – heeft dan meteen grote impact op de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Onze verwachting is dat dit soort situaties zich de komende jaren vaker voor zal doen, doordat het aantal zonnepanelen en windmolens nog verder moet toenemen om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen.

10 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer