Zonnepanelen

Zijn zonnepanelen rendabel in 2024?

4 min lezen.
Danique Reuvers
Danique Reuvers
20 december 2023

Ja, zonnepanelen zijn in 2024 nog steeds rendabel, zelfs indien de salderingsregeling afgebouwd wordt! We informeren je graag over wanneer zonnepanelen rendabel zijn, hoe snel je jouw panelen terugverdient, en natuurlijk ook over hoe dit samenhangt met de afbouw van de salderingsregeling en het opslaan van jouw zonnestroom.

Zonnepanelen binnen 5 jaar terugverdiend

Een investering is rendabel (winstgevend) wanneer de jaarlijkse besparing zorgt dat je de aankoopkosten terugverdient. Wanneer zijn zonnepanelen dan rendabel? Om dit te bepalen, moet je kijken naar de opbrengst van je zonnepanelen en je eigen stroomverbruik. De opbrengst hangt af van het aantal zonnepanelen, het wattpiek van de panelen, de richting waarin ze liggen en de hellingshoek.

Aantal panelen Opgewekte stroom per jaar Prijsindicatie Opbrengst per jaar
8 zonnepanelen 2821 kWh € 3.999 – € 5.799 € 1.128
10 zonnepanelen 3526 kWh € 4.629 – € 6.529 € 1.410
12 zonnepanelen 4231 kWh € 5.259 – € 7.259 € 1.692
14 zonnepanelen 4936 kWh € 6.079 – € 8.129 € 1.975
16 zonnepanelen 5642 kWh € 6.709 – € 8.859 € 2.257

Data van 20 december 2023. Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op data van klanten van Zonneplan. Wat de daadwerkelijke prijs en opbrengsten zijn verschilt per dak en kunnen dus afwijken van dit voorbeeld.

Daarnaast is het belangrijk om je stroomverbruik te achterhalen om een goede inschatting te maken van je besparing. Hoe meer stroom je verbruikt, hoe meer potentie om te besparen en hoe sneller je de kosten van de zonnepanelen terugverdient. De terugverdientijd van zonnepanelen kan eenvoudig worden berekend door de totale kosten van jouw zonnepanelensysteem te delen door de jaarlijkse opbrengst.

Bijvoorbeeld:

 • Bij 8 zonnepanelen is de prijs gemiddeld €5.179 (tussen 4.679 en €5.679).
  De totale prijs deel je door de opbrengst per jaar: €1.115, dan kom je op 4,6 jaar.

Dit betekent dus dat je zonnepanelen na 4,6 jaar rendabel zijn.

Meer berekeningen vind je hier.

 

Zijn zonnepanelen rendabel zonder salderen?

De afbouw van de salderingsregeling staat op losse schroeven. Het plan was om vanaf 2025 de salderingsregeling af te bouwen, mogelijk uitgesteld tot 2026.

De salderingsregeling staat bekend als het één op één wegstrepen van opbrengst tegen jouw stroomverbruik. Laten we een eenvoudige berekening maken om het rendement zonder salderingsregeling te illustreren. Stel je voor:

 • Je hebt een zonnepanelensysteem met een opbrengst van 3000 kWh per jaar.
 • Je hebt een stroomverbruik van 3000 kWh per jaar.
 • Jouw stroomprijs is €0,22 per kWh.
 • Je verbruikt 70% van de opgewekte stroom zelf (2100 kWh) en levert 30% terug aan het net (900 kWh).

Berekening met salderingsregeling

 • Voor jouw volledige opbrengst geldt de stroomprijs van €0,22 per kWh.
 • 3000 kWh x €0,22 = €660,- besparing per jaar.

Berekening zonder salderen

Zonder de salderingsregeling krijg je voor alle stroom die je teruglevert aan het net de kale energieprijs. Heb je een vast of variabel energiecontract dan is een vergoeding van bijvoorbeeld €0,06 per kWh gangbaar.

 • Zelfgebruik: 2100 kWh x €0,22 = €462 besparing per jaar.
 • Teruglevering: 900 kWh x €0,06 = €54 vergoeding per jaar.
 • Totaal voordeel per jaar: €462 + €54 = €516 besparing per jaar.

In dit voorbeeld zie je dat zonder saldering het jaarlijkse voordeel €516 per jaar is. Ja, de situatie met salderingsregeling is gunstiger,  maar ook zonder deze regeling  kun je nog steeds een aanzienlijke besparing per jaar realiseren. Zonnepanelen blijven ook na 2031 een slimme investering. En hoe slimmer je jouw zonne-energie direct in huis gebruikt, hoe meer je kunt besparen.

Slim omgaan met je zonne-energie

Hoe effectiever je jouw zelf opgewekte zonnestroom direct kunt gebruiken, hoe beter dit is voor jouw portemonnee. Verplaats dus jouw stroomverbruik zoveel mogelijk naar de momenten dat jij zonne-energie opwekt. Draai je wasjes overdag, laad je elektrische auto op met zonne-energie of bewaar de overdag opgewekte zonne-energie in een thuisbatterij zodat je deze stroom ‘s avonds weer kunt gebruiken. Door zonnepanelen te gebruiken, bespaar je niet alleen geld, maar verminder je ook je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en draag je actief bij aan een groenere toekomst.

Bovendien….

….. Veranderen de energieprijzen

Energieprijzen blijven veranderen, maar één ding is duidelijk: olie en gas raken op en worden duurder. Zonne-energie is anders, want zonlicht kost niks. Door nu zonnepanelen te kopen, ben je klaar voor hogere prijzen later.

…. Is de aanschaf van zonnepanelen steeds goedkoper

De aanschafprijs voor zonnepanelen is ook flink gedaald. Dit zorgt ervoor dat de terugverdientijd korter wordt.

 

Conclusie

Ja, zonnepanelen zijn rendabel. Ze betalen zichzelf terug, soms al binnen 4,6 jaar, afhankelijk van een aantal factoren. Ook als de salderingsregeling stopt, zijn zonnepanelen nog steeds nuttig. Met een thuisbatterij kun je overdag opgeslagen zonne-energie ‘s nachts gebruiken. En als je een elektrische auto hebt, kun je die opladen met je eigen zonne-energie. Dit alles beschermt je tegen de stijgende prijzen van olie en gas.

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
11 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer