Tech

De top 5 features van de Zonneplan app

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
17 februari 2022

De Zonneplan app: we kunnen er niet vaak genoeg over vertellen. Laatst gingen we al in op de techniek achter deze app en nu is het tijd om wat meer te vertellen over de functionaliteiten. Daarom hierbij de 5 belangrijkste features van de Zonneplan app op een rij!

1 - Gebruik je zonnestroom slim

Onze zonnepanelen vormden het startpunt van de Zonneplan app. Toen we met de Zonneplan One onze eigen omvormer ontwikkelden, was daarbij een app nodig die de gebruiker inzicht zou geven in de prestaties van de panelen. Als je de app opent en je hebt zonnepanelen, dan zie je direct de actuele status. Zo kan er staan dat je op dat moment 100 procent groene stroom gebruikt, omdat je apparaten draaien op eigen zonnestroom. Wekken je panelen meer op dan je in huis nodig hebt, dan laat de app live zien hoeveel stroom je teruglevert aan het elektriciteitsnet.

Dat laatste is belangrijk, want de komende jaren wordt het steeds belangrijker om deze overschotten zoveel mogelijk te beperken. De salderingsregeling wordt immers geleidelijk aan afgeschaft, waardoor de vergoeding voor teruggeleverde stroom lager zal uitvallen. Bovendien: hoe meer je jouw apparaten op eigen zonnestroom laat draaien, hoe minder grijze stroom je van het net hoeft te halen.

Naast deze live status van je panelen, krijg je onder het kopje Opwek ook inzicht in de historische prestaties. Je kunt per dag, maand en jaar terugzien hoeveel gratis zonnestroom je zonnepanelen je hebben opgeleverd!

2 - Plan je energiegebruik

Naast het bieden van live inzicht helpt de Zonneplan app je ook jouw stroomgebruik vooraf te plannen. Zo kan de app op basis van de coördinaten van jouw dak en de weersverwachting inschatten tijdens welke uren je de komende dag veel stroom zult opwekken. Daar kun je dus perfect bijvoorbeeld een wasbeurt of het opladen van je elektrische auto op afstemmen! Nogmaals: zelfverbruik van je zonnestroom wordt almaar belangrijker.

Maar ook als je geen zonnepanelen van Zonneplan hebt, helpt de app je jouw momenten van stroomverbruik nauwgezet uit te kienen. Met Zonneplan Energie betaal je immers elk uur een andere prijs voor elektriciteit. De prijzen voor de volgende dag zijn vanaf ongeveer 13:00 uur ‘s middags bekend. Je kunt vanaf dat moment dus bijna anderhalve dag vooruitkijken. Niet meteen bij thuiskomst de auto aan de stekker dus, maar stel ‘m in op het goedkoopste uur! In de app zul je zien dat het ‘s nachts vaak loont om je grootverbruikers aan te zetten. Met timers kun je veel apparaten hier slim op afstemmen.

3 - Gebruik écht groene stroom

We zouden geen Nederlanders zijn als we niet eerst over de financiële besparing zouden beginnen. Maar Zonneplan Energie combineert dit met het gebruiken van écht groene stroom. Stroom uit zonnepanelen en windmolens dus. Niet per se van jouw eigen dak of uit je eigen achtertuin, maar groene stroom uit het hele land. Al die stroom komt samen op het elektriciteitsnet, maar wel alleen op de momenten waarop de zon schijnt en de wind waait.

De Zonneplan app laat daarom niet alleen voor elk uur de stroomprijs zien, maar ook welk percentage van de stroom tijdens dat uur écht groen is. Zo heb je zelf invloed op de hoeveelheid CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van de stroom die jij gebruikt. En het mooie is: in veel gevallen gaan de groene en de goedkope uren hand in hand! De zon en de wind zijn immers gratis, waardoor ze in de regel de voordeligste stroom produceren.

4 - Ontdek je sluimerverbruik

Dan een feature die je niet letterlijk in de app tegenkomt, maar die je er wél uit kunt halen. Je kunt namelijk nagaan hoe hoog het sluimerverbruik bij jou thuis is. Kortom: hoeveel stroom gebruiken de apparaten die altijd aan staan, zoals de koelkast en de vriezer, maar ook de tv die standby staat of je internetmodem. Doe dat door je stroomverbruik op een aantal verschillende momenten te checken. Momenten waarop de lichten uit zijn en je verder geen apparaten aan hebt staan die niet structureel stroom gebruiken.

Let wel op dat apparaten als koelkasten en vriezers af en toe ‘aan’ springen en op dat moment aanzienlijk meer stroom gebruiken. Test daarom op verschillende momenten om tot een eerlijk oordeel te komen.

5 - Gebruik minder gas

Tot slot: de Zonneplan app is weliswaar vooral gericht op het slim omgaan met elektriciteit, maar je kunt met Zonneplan Energie uiteraard ook gas afnemen. Het gebruik daarvan proberen we met z’n allen zoveel mogelijk te beperken en ook daar helpt onze app je bij. Zoals geldt voor stroom zie je ook voor gas per dag, maand en jaar hoeveel je verbruikt hebt. Zo zie je direct het effect wanneer je de thermostaat een graadje lager zet of vijf minuutjes korter doucht. En dat tikt behoorlijk aan! Zo leidt die ene graad lager al tot een besparing van 7 procent op de gasrekening.

Zoals een groot filosoof al zei: je gaat het pas zien als je het doorhebt. En daar helpt de Zonneplan app je bij!

46 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer