Energie

29 juli: extreem lage stroomprijzen

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
29 juli 2021

Vandaag, donderdag 29 juli, is een unieke dag als het aankomt op de prijs voor stroom. Gemiddeld kost een kilowattuur vandaag 20,5 cent. Dat is het laagst op een doordeweekse dag sinds 24 mei, zo blijkt uit een analyse van Zonneplan. Tussen 11 uur en 16 uur is stroom – los van de vaste belastingen – vandaag zelfs vrijwel gratis. Een zeer opmerkelijk fenomeen, dat zeker op doordeweekse dagen zelden voorkomt. Een groot aanbod van wind- en zonnestroom lijkt hieraan onmiskenbaar ten grondslag te liggen.

goedkope stroom

Na een paar miezerige dagen breekt vandaag in een groot deel van Nederland geregeld de zon weer door. Dat maakt dat de zonneparken en zonnedaken weer volop aan het werk kunnen. Daarnaast waait het overdag in heel Nederland vandaag minimaal met windkracht 4 of 5 en aan zee halen we zelfs windkracht 6. Dat zorgt ervoor dat ook de windmolens een goede dag hebben. Hierdoor kent deze donderdag tot 18 uur vanavond uurprijzen voor stroom die ver onder het gemiddelde liggen. Daarna keert Nederland weer huiswaarts, waardoor de vraag naar stroom toeneemt. Zodoende zijn de stroomprijzen vanavond weer vergelijkbaar met de afgelopen weken.

Negatieve stroomprijzen

Zonneplan houdt dagelijks de uurprijzen voor stroom bij. Wanneer stroom goedkoper is dan 15,04 cent – dit is het vaste bedrag dat aan belasting wordt betaald – spreken we van negatieve prijzen. Vooral in het weekend komt dit zo nu en dan voor. Dit komt dan vaak voort uit een combinatie van veel duurzame stroom en weinig vraag, doordat bedrijven op die dagen gesloten zijn. ‘Gratis stroom’ op werkdagen is dan ook een zeldzaamheid. Al helemaal omdat de prijzen de afgelopen maand juist alleen maar leken te stijgen.

Profiteren van lage prijzen

Degenen die op dit moment vooral profiteren van de goedkope stroom, zijn de energiebedrijven. Zij hoeven de stroom tegen een lage inkoopprijs aan hun klanten te leveren. Het overgrote merendeel van Nederland heeft echter een vast energiecontract en merkt in de portemonnee dus niets van de lage stroomprijzen van vandaag. Wel kun je vanmiddag op zeker 100 procent groene stroom gebruiken en daarmee aantoonbaar minder CO2 uitstoten.

22 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer