Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 4500 kWh?

Aid Henic
Door: Aid Henic

Om jaarlijks 4500 kWh aan stroom op te wekken heb je 13 zonnepanelen van 410 Wp nodig. Uiteraard is dit een schatting en is dit afhankelijk van de situatie van jouw dak. Om te kijken wat er mogelijk is in jouw persoonlijke situatie vraag je eenvoudig een vrijblijvende offerte aan.

Hoe weten we het aantal benodigde panelen voor 4500 kWh?

De wisselende weersomstandigheden in Nederland zorgen ervoor dat er voor de zonnepanelen bijna nooit sprake is van ideale weersomstandigheden. In de praktijk zie je dit terug doordat 1 Wattpiek (Wp) jaarlijks zo’n 0,88 kWh opbrengt.

Bij Zonneplan gebruiken we momenteel zonnepanelen van 410Wp. Dit betekent dat een zonnepaneel van 410Wp gemiddeld 410Wp * 0,88 kWh = 361 kWh per jaar opwekt. Je hebt dus 4500 kWh/361 kWh = 13 zonnepanelen nodig om jaarlijks 4500 kWh stroom op te wekken.

Uiteraard is elk dak anders en kan de opbrengst verschillen per situatie met een set van 13 zonnepanelen. Dit is onder andere afhankelijk van hellingshoek, oriëntatie van het dak en eventuele schaduwwerking. Om de opties voor jouw dak in kaart te brengen kun je de gratis live dak check doen op onze website.

Zonnepanelen monteurs plaatsen 13 panelen, goed voor 4500 kWh

Berekenen of er 13 panelen op het dak passen

Bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 4500 kWh zullen 13 panelen voldoende zijn om jou te voorzien in jouw energiebehoefte. Nu is het nog de vraag of dit, wat betreft ruimte en dakoppervlak, mogelijk is op jouw dak. De zonnepanelen waar Zonneplan mee werkt hebben de volgende afmetingen: 170,8 cm × 113,4 cm. Voor 13 zonnepanelen is de benodigde minimale dakoppervlakte dus 170,8 cm × 113,4 cm × 13 panelen = 25,18 m².

Je zou zelf alvast een schatting kunnen maken om te kijken of dit mogelijk is op jouw dak. Dit kun je uitrekenen door het totaal benodigde oppervlak voor de zonnepanelen (25,18 m²) te vergelijken met het beschikbare dakoppervlak.

Wanneer je graag zeker wilt weten of er op jouw dak voldoende ruimte is voor 13 zonnepanelen, raden wij aan om vrijblijvend een offerte aan te vragen. Dit kun je erg eenvoudig en snel doen. Een adviseur bekijkt dan online het dak en kan jouw situatie zeer nauwkeurig inzichtelijk maken zonder hiervoor een fysieke schouw uit te voeren.

Hoeveel stroom verbruik jij?

Het is belangrijk om te weten wat jouw jaarlijkse stroomverbruik is om te kunnen bepalen hoeveel zonnepanelen er in jouw situatie nodig zijn. Het jaarlijkse stroomverbruik geeft een indicatie van hoeveel kWh de zonnepanelen jaarlijks moeten opbrengen om jouw energiekosten te dekken. Wanneer jouw jaarlijkse verbruik ongeveer 4500 kWh is, heb jij minimaal een systeem nodig van 4.500/361 kWh = 13 zonnepanelen nodig.

Jouw jaarlijkse energieverbruik is van verschillende factoren afhankelijk. Energieverbruik kan wisselen bij verschil in leeftijd of verschil in hoeveelheid apparaten die dagelijks gebruikt worden. Wanneer je online een offerte aanvraagt, is er ook een mogelijkheid om uit te gaan van een gemiddeld verbruik per type huishouden. Hierbij kun je kiezen uit:

  • 1-persoonshuishouden: 1800 kWh per jaar
  • 2-persoonshuishouden: 2700 kWh per jaar
  • Klein gezin: 3500 kWh per jaar
  • Gemiddeld gezin: 4500 kWh per jaar
  • Groot gezin: 5000 kWh per jaar

Ook kun je, om je jaarlijkse energieverbruik in kaart te brengen, kijken naar het jaarlijkse stroomverbruik op je jaarafrekening. Verbruik jij jaarlijks ongeveer 4500 kWh? Dan zullen 13 zonnepanelen in de meeste gevallen goed aansluiten op jouw energiebehoefte.

13 zonnepanelen: geschikt voor een huishouden van 4 personen

Voor een huishouden van 4 personen en een gemiddeld gebruik van 4500 kWh, adviseren we voor 13 zonnepanelen te gaan. 13 zonnepanelen van 410 Wp zijn jaarlijks goed voor zo’n 4693 kWh. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden van 3 personen verbruikt zo’n 3.500 kWh, terwijl een huishouden dat uit 5 of meer personen bestaat, gemiddeld 5.500 verbruikt kWh.

De exacte prijs voor 13 panelen

Benieuwd hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen? Vraag dan hier eenvoudig een vrijblijvende offerte aan.

Je profiteert bij Zonneplan 10 jaar lang van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je verzekerd bent van de beste garanties. Zo ben je gegarandeerd van 30 jaar lineaire vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en heb je de eerst 10 jaar geen extra kosten voor voorrij- of montagekosten en reparaties.

Offerte voor zonnepanelen aanvragen?

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: