Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 4000 kWh?

Je hebt 12 zonnepanelen nodig om in een jaarlijks stroomverbruik van 4000 kWh te kunnen voorzien. Dit is een schatting, het aantal zonnepanelen kan per situatie verschillen en is onder andere afhankelijk van eventuele schaduwwerking en de hellingshoek van je dak.

Offerte voor zonnepanelen aanvragen?

Doe de dakcheck

Aantal zonnepanelen voor 4000 kWh: de berekening

Er is bijna nooit sprake van de ‘ideale weersomstandigheden’ in Nederland omdat het weer wisselvallig is. Je kunt ervan uitgaan dat 1 wattpiek ongeveer 0,88 kWh per jaar oplevert in Nederland. Een zonnepaneel van 400Wp levert dan (0,88 x 400 Wp) 352 kWh per jaar op.

Als we dit omrekenen naar een installatie van 12 zonnepanelen met een vermogen van 400Wp die 352Wp per jaar opleveren, dan komt dit neer op (352 x 12 panelen) 4.224  kWh opgewekte zonne-energie per jaar. Dit is een schatting en is afhankelijk van de hellingshoek van je dak en eventuele schaduwwerking. Ben je benieuwd of jouw dak geschikt is en wat in jouw situatie de verwachtte opbrengst wordt? Doe de gratis dakcheck!

12 zonnepanelen die goed zijn voor 4000 kWh

Passen er 12 zonnepanelen op mijn dak?

Nu stel je jezelf misschien de vraag: passen er 12 zonnepanelen op mijn dak? Het antwoord op deze vraag kun je op twee manieren achterhalen:

  1. Je kunt een vrijblijvend Zonneplan aanvragen, de offerte van Zonneplan. Deze aanvraag kan je snel en eenvoudig online doen. Een adviseur gaat dan je dak nauwkeurig bekijken middels satellietbeelden en beelden vanaf de weg. Op deze manier kan jouw dak online worden ingetekend en hoeft er geen fysieke schouwing plaats te vinden.
  2. Je kan ook zelf een inschatting maken. Het is dan handig om te weten dat de afmetingen van een zonnepaneel 1708 mm x 1134 mm zijn. Het minimale dakoppervlak op een schuin dak dat nodig is voor 12 panelen is dus 1708 mm x 1134 mm x 12 zonnepanelen = 23,24 m². Voor een plat dak is er meer ruimte nodig door de randafstand die benodigd is.

Energiebehoefte bepalen

Voordat je in zonnepanelen investeert is het belangrijk om een goede inschatting te maken van je energiebehoefte, zodat je de vraag hoeveel zonnepanelen je nodig hebt kunt beantwoorden. Dit kan je doen door naar de jaarafrekening van je leverancier te kijken. Zo weet je hoeveel je het afgelopen jaar hebt verbruikt. Ook kan je zien of je verbruik de afgelopen jaren constant is gebleven, gestegen of juist gedaald.

Ook kan je de meterstanden checken of je slimme meter uitlezen. Zo krijg je een goed beeld van je werkelijke energieverbruik. Hierbij is het wel belangrijk dat je rekening houdt met de wisselingen per seizoen.

Offerte voor 12 zonnepanelen

Als je er zeker van wil zijn dat er 12 zonnepanelen op je dak kunnen om een jaarlijks stroomverbruik van 4000 kWh te kunnen dekken, kan je een vrijblijvende zonnepanelen offerte aanvragen. Het aanvragen van de offerte gaat snel en makkelijk

Je profiteert bij Zonneplan 10 jaar lang van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je verzekerd bent van de beste garanties. Zo ben je gegarandeerd van 25 jaar lineaire vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en heb je de eerst 10 jaar geen extra kosten voor voorrij- of montagekosten en reparaties.

Vraag een gratis dakplan aan

Doe de dakcheck!
Deel dit artikel: