Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 4000 kWh?

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Je hebt 12 zonnepanelen nodig om een jaarlijks stroomverbruik van 4000 kWh te kunnen voorzien. Dit is een schatting, het aantal zonnepanelen kan per situatie verschillen en is onder andere afhankelijk van eventuele schaduwwerking en de hellingshoek van je dak.

Offerte voor zonnepanelen aanvragen?

Aantal zonnepanelen voor 4000 kWh: de berekening

Er is bijna nooit sprake van de ‘ideale weersomstandigheden’ in Nederland omdat het weer wisselvallig is. Je kunt ervan uitgaan dat 1 wattpiek ongeveer 0,88 kWh per jaar oplevert in Nederland. Een zonnepaneel van 410Wp levert dan (0,88 x 410 Wp) 361 kWh per jaar op.

Als we dit omrekenen naar een installatie van 12 zonnepanelen met een vermogen van 410Wp die 361Wp per jaar opleveren, dan komt dit neer op (361 x 12 panelen) 4.278  kWh opgewekte zonne-energie per jaar. Dit is een schatting en is afhankelijk van de hellingshoek van je dak en eventuele schaduwwerking. Ben je benieuwd of jouw dak geschikt is en wat in jouw situatie de verwachtte opbrengst wordt? Doe de gratis dakcheck!

12 zonnepanelen die goed zijn voor 4000 kWh

Passen er 12 zonnepanelen op mijn dak?

Nu stel je jezelf misschien de vraag: passen er 12 zonnepanelen op mijn dak? Het antwoord op deze vraag kun je op twee manieren achterhalen:

  1. Je kunt een vrijblijvend Zonneplan aanvragen, de offerte van Zonneplan. Deze aanvraag kan je snel en eenvoudig online doen. Een adviseur gaat dan je dak nauwkeurig bekijken middels satellietbeelden en beelden vanaf de weg. Op deze manier kan jouw dak online worden ingetekend en hoeft er geen fysieke schouwing plaats te vinden.
  2. Je kan ook zelf een inschatting maken. Het is dan handig om te weten dat de afmetingen van een zonnepaneel 1708 mm x 1134 mm zijn. Het minimale dakoppervlak op een schuin dak dat nodig is voor 12 panelen is dus 1708 mm x 1134 mm x 12 zonnepanelen = 23,24 m². Voor een plat dak is er meer ruimte nodig door de randafstand die benodigd is.

Energiebehoefte bepalen

Voordat je in zonnepanelen investeert is het belangrijk om een goede inschatting te maken van je energiebehoefte, zodat je de vraag hoeveel zonnepanelen je nodig hebt kunt beantwoorden. Dit kan je doen door naar de jaarafrekening van je leverancier te kijken. Zo weet je hoeveel je het afgelopen jaar hebt verbruikt. Ook kan je zien of je verbruik de afgelopen jaren constant is gebleven, gestegen of juist gedaald.

Ook kan je de meterstanden checken of je slimme meter uitlezen. Zo krijg je een goed beeld van je werkelijke energieverbruik. Hierbij is het wel belangrijk dat je rekening houdt met de wisselingen per seizoen.

12 zonnepanelen: geschikt voor een huishouden van 3 of 4 personen

Voor een huishouden van 3 personen, zijn 12 zonnepanelen meer dan voldoende om het verbruik te dekken. Een gemiddeld huishouden van 3 personen verbruikt namelijk zo’n 3.500 kWh, terwijl 10 zonnepanelen (van 410 wattpiek) jaarlijks tussen toch wel zo’n 4.250 kWh opwekken. Een huishouden dat uit 4 personen bestaat, verbruikt gemiddeld 4.500 kWh. Hier zouden 12 zonnepanelen genoeg kunnen zijn om het verbruik te dekken.

Offerte voor 12 zonnepanelen

Als je er zeker van wil zijn dat er 12 zonnepanelen op je dak kunnen om een jaarlijks stroomverbruik van 4000 kWh te kunnen dekken, kan je een vrijblijvende zonnepanelen offerte aanvragen. Het aanvragen van de offerte gaat snel en makkelijk

Je profiteert bij Zonneplan 10 jaar lang van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je verzekerd bent van de beste garanties. Zo ben je gegarandeerd van 30 jaar lineaire vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en heb je de eerst 10 jaar geen extra kosten voor voorrij- of montagekosten en reparaties.

Vraag een gratis dakplan aan

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: