Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 2500 kWh?

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Voor het opwekken van een jaarlijks stroomverbruik van 2500 kWh, heb je 8 zonnepanelen van 410Wp nodig. Dit is uiteraard een schatting en het aantal zonnepanelen kan per situatie verschillen, afhankelijk van onder andere de hellingshoek van jouw dak en eventuele schaduwwerking. Vraag vrijblijvend een offerte aan om te bekijken hoeveel zonnepanelen jij precies nodig hebt.

Aantal zonnepanelen voor 2500 kWh: de berekening

Door het wisselvallige weer in Nederland is er bijna nooit sprake van ideale omstandigheden voor de zonnepanelen. Daarom gaan we ervan uit dat 1 wattpiek (Wp) ongeveer 0,88 kWh per jaar oplevert. Zonneplan werkt met zonnepanelen van 410Wp.

Als we ervan uitgaan dat 1Wp per jaar gemiddeld 0,88 kWh oplevert, levert een zonnepaneel van 410Wp dus 0,88 * 410Wp = 361 kWh per jaar op. Om 2500 kWh stroom op te wekken heb je 2500 kWh/361 kWh = 8 zonnepanelen nodig van 410Wp.

Uiteraard is deze berekening een schatting en kan het aantal zonnepanelen per situatie verschillen, afhankelijk van onder andere de hellingshoek van jouw dak en eventuele schaduwwerking. Doe de gratis live dak check om te kijken wat mogelijk is in jouw persoonlijke situatie.

Zonneplan monteurs plaatsen 8 zonnepanelen op een dak, genoeg voor 2500 kWh

Passen er 8 zonnepanelen op mijn dak?

Wanneer je een gemiddeld jaarverbruik van 2500 kWh hebt, zullen 8 panelen waarschijnlijk voldoende zijn om aan jouw energiebehoefte te voldoen. De vraag is nu nog of dit gaat passen op het dak. Een zonnepaneel heeft de volgende afmetingen: 1708 mm × 1134 mm. De minimale dakoppervlakte die nodig is voor 8 zonnepanelen komt daarmee op 1708 × 1134 × 8 = 15,49 m². Er moet daarnaast nog wel rekening gehouden worden met een eventuele randafstand (bij platte daken).

Om te kijken hoeveel zonnepanelen er op het dak passen, zou je zelf alvast een schatting kunnen maken. Dit kun je doen door het totaal benodigde oppervlak voor de zonnepanelen te vergelijken met het beschikbare dakoppervlak.

Om er zeker van te zijn of er voldoende ruimte is op het dak voor 8 zonnepanelen, raden wij ons Zonneplan aan, de offerte van Zonneplan. Het aanvragen van een offerte gaat eenvoudig en snel. De adviseur kan je dak nauwkeurig online intekenen en daarmee jouw situatie snel inzichtelijk maken zonder een fysieke schouw te doen. Op onze site kun je deze offerte eenvoudig, vrijblijvend aanvragen.

Energiebehoefte bepalen

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is het belangrijk om te weten wat het jaarlijkse stroomverbruik is. Jouw energieverbruik geeft een indicatie van hoeveel kWh de zonnepanelen per jaar moeten opbrengen om de kosten van jouw energieverbruik te dekken. Dus stel: je hebt een verbruik van 2500 kWh per jaar, dan heb jij minimaal een systeem van 2.500/361 kWh = 8 zonnepanelen nodig.

Je energieverbruik is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leefstijl en de hoeveelheid apparaten die je dagelijks gebruikt. Bij het aanvragen van een vrijblijvende offerte is er ook een optie om uit te gaan van een gemiddeld verbruik per type huishouden, namelijk:

  • 1-persoonshuishouden: 1800 kWh per jaar
  • 2-persoonshuishouden: 2700 kWh per jaar
  • Klein gezin: 3500 kWh per jaar
  • Gemiddeld gezin: 4500 kWh per jaar
  • Groot gezin: 5000 kWh per jaar

Ook kan je kijken naar het jaarlijkse stroomverbruik op je jaarafrekening om je energieverbruik in kaart te brengen. Is jouw jaarlijkse energieverbruik ongeveer 2500 kWh? Dan sluiten 8 zonnepanelen het beste aan bij jouw behoefte.

7 zonnepanelen: geschikt voor een huishouden van 2 personen

Voor een huishouden bestaande uit 2 personen verbruikt gemiddeld 2.700 kWh per jaar. Met 7 zonnepanelen van 410 Wp, die samen zo’n 2500 kWh per jaar opwekken, kom je dan vaak wel goed uit. Ter vergelijking: een huishouden bestaande uit 3 personen verbruikt gemiddeld zo’n 3.500 kWh per jaar.

Offerte voor 8 zonnepanelen

Om er zeker van te zijn dat er 8 zonnepanelen op je dak kunnen om je jaarlijkse stroomverbruik van 2500 kWh op te wekken, raden wij aan om een vrijblijvende offerte aan te vragen. Het aanvragen van een offerte bij Zonneplan gaat eenvoudig en snel.

Je profiteert bij Zonneplan 10 jaar lang van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je verzekerd bent van de beste garanties. Zo ben je gegarandeerd van 30 jaar lineaire vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en heb je de eerst 10 jaar geen extra kosten voor voorrij- of montagekosten en reparaties.

Offerte voor zonnepanelen aanvragen?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: