MPP-tracker

Kevin de Haan
Door: Kevin de Haan

Een MPP-tracker is een slim onderdeel in de omvormer die de hoeveelheid stroom die je zonnepanelen opwekken reguleert. Het apparaatje verhoogt de algehele effectiviteit van je zonnepanelen-installatie. Hoe werkt een MPPT laadregelaar precies en hoeveel heb je er nodig? We leggen je graag meer uit over dit slimme onderdeel van de omvormers.

Wat is een MPP-tracker?

Een MPPT (Maximum Power Point Tracker) is een slim apparaat dat wordt gebruikt in de omvormer van je zonne-energiesysteem. Het helpt om zoveel mogelijk energie uit je zonnepanelen te halen. Dit doet de MPPT door voortdurend de stroom en spanning die de zonnepanelen leveren, aan te passen.

Stel je voor dat zonnepanelen minder energie opwekken als het bewolkt is. De MPPT past zich dan aan die omstandigheden aan om toch zoveel mogelijk energie uit het beschikbare zonlicht te halen. Dit is vooral handig in gebieden waar het weer vaak verandert of tijdens seizoenen met minder zon.

Kortom, de MPP-tracker is als een slimme manager die ervoor zorgt dat de zonne-energie zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt.. Dit verhoogt de algehele effectiviteit van het zonne-energiesysteem.

Laat jouw rendement berekenen!

MPP-trackers in praktijk

Wat de MPP-tracker echt uniek maakt, is het vermogen om zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden, zoals temperatuur en lichtintensiteit. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat je zonnepanelen stabiel en efficiënt energie produceren, zelfs als de weersomstandigheden niet ideaal zijn. Dankzij deze aanpassingsvermogen van de MPP-tracker haal je het maximale uit je zonnepanelen. Dit leidt niet alleen tot een lagere energierekening, maar is ook beter voor het milieu.

Hoeveel MPP-trackers heb ik nodig?

Als je een omvormer kiest, denk dan goed na over hoe je zonnepanelen liggen. Heb je panelen die naar verschillende kanten wijzen of die soms in de schaduw liggen? Dan is een omvormer met twee MPPT’s een slimme keuze. Elke MPP-tracker regelt dan apart de energieopbrengst van een groep panelen. Dit zorgt ervoor dat je meer energie uit je panelen haalt, zelfs als ze niet allemaal evenveel zon krijgen. Maar als al je panelen dezelfde kant op staan en altijd ongeveer evenveel zon krijgen, is één MPPT genoeg.

De Maximum Power Point Trackers zijn een cruciaal onderdeel in moderne zonne-energiesystemen. Het optimaliseert de energieopbrengst uit zonnepanelen door zich aan te passen aan verschillende omstandigheden en het maximaliseren van de efficiëntie. Hoewel het een duurdere optie is dan PWM, is de MPPT vaak de beste keuze voor je zonnepanelen installatie.

Veelgestelde vragen over omvormers

  • Hoe weet je welke omvormer je nodig hebt?

    Kies een omvormer die 90% tot 110% van de capaciteit van de zonnepanelen aankan. Voor een installatie van 3 kWp is een omvormer tussen 2,7 en 3,3 kWp ideaal. De omvormer speelt een cruciale rol in de efficiëntie van het zonnesysteem. Kwalitatieve merken bieden vaak langere garanties en betere prestaties.

  • Waar moet je op letten bij een omvormer voor zonnepanelen?

    Plaats de omvormer op een stofvrije plek waar hij zijn warmte kwijt kan, liefst dicht bij de meterkast. Let ook op het geluidsniveau. Een luidruchtige omvormer kan storend zijn, vooral als hij zich in of nabij een leefruimte bevindt. De levensduur van een omvormer is doorgaans korter dan die van zonnepanelen, dus houd rekening met vervanging na ongeveer 10-15 jaar.

  • Kan elke omvormer op elk zonnepaneel?

    Nee, omvormers verschillen in hoe ze elektriciteit uit zonnepanelen reguleren. Belangrijk zijn het vermogen en de prijs. Het is cruciaal om de juiste omvormer te matchen met de zonnepanelen voor optimale prestaties. Raadpleeg altijd een expert bij het kiezen van de juiste combinatie.

Kevin de Haan

Kevin de Haan

Marketingmedewerker

Kevin de Haan is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Hij is gespecialiseerd in (dynamische) energiecontracten, zonnepanelen en thuisbatterijen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: