Enkeltarief of dubbeltarief

Rosalie Snoeken
Door: Rosalie Snoeken

Bij het afsluiten van een energiecontract heb je de keuze uit verschillende soorten, namelijk: een vast, variabel of dynamisch energiecontract. Wanneer je voor een vast of variabel contract kiest heb je keuze tussen twee tarieven: enkel- of dubbeltarief. Het is belangrijk om te weten wat deze begrippen betekenen en wat het verschil is tussen beide tarieven. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.

Wat is het verschil tussen enkel- en dubbeltarief?

Enkeltarief en dubbeltarief verwijzen naar verschillende tarieven die energiebedrijven gebruiken om het elektriciteitsverbruik van hun klanten in rekening te brengen. Het gaat hierbij alleen om energietarieven voor stroom en niet voor gas.

Wat is enkeltarief?

Het enkeltarief, ook wel bekend als het eenvoudige tarief, is een methode van facturering voor stroom waarbij er gedurende de hele dag een vast tarief wordt toegepast op het verbruik van elektriciteit. Dit betekent dat er geen verschil is in de kosten van de elektriciteit die je verbruikt, ongeacht het tijdstip van de dag of nacht of de dag van de week.

Bij een enkeltarief hoef je je geen zorgen te maken over piek- en daluren of over het plannen van je elektriciteitsverbruik om te profiteren van goedkopere tarieven. Je betaalt altijd hetzelfde tarief per kilowattuur (kWh) op elk moment van de dag. Vaak is deze prijs wel enkele centen duurder dan de prijzen bij een dubbeltarief.

Wat is dubbeltarief?

Bij het dubbeltarief betaal je voor stroom een wisselend tarief, namelijk een normaal- of een daltarief. Er worden bij het dubbeltarief twee verschillende tarieven toegepast. Het tijdstip of de dag bepaalt het tarief.

Piek- of normaaltarief

Dit is het tarief dat wordt toegepast tijdens de piekuren van de dag. Dit zijn meestal de uren overdag, wanneer de vraag naar elektriciteit het grootst is. De specifieke uren kunnen variëren afhankelijk van de regio waarin je woont. Het normale tarief is van toepassing op werkdagen tussen 7.00 uur en 23.00 uur. In sommige regio’s is dit van 7.00 uur tot 21.00 uur. Controleer bij je energieleverancier welke uren voor jou van toepassing zijn.

Daltarief

Het daltarief geldt op de momenten dat de vraag elektriciteit laag is. Dit is ‘s nachts (meestal tussen 23.00 uur en 7.00 uur, afhankelijk van in welke regio je woont), in het weekend en tijdens nationale feestdagen, zoals onder andere Koningsdag, Hemelvaartsdag en Nieuwjaarsdag.

Slimme meter

Het enkeltarief kan toegepast worden bij alle verschillende soorten energiemeters. Bij een dubbeltarief is dit anders. Vanaf 1 juli 2021 kun je alleen gebruik maken van het dubbele tarief wanneer je een slimme meter in je meterkast hebt. Wanneer je nog geen slimme meter hebt en wil overstappen naar een energiecontract met een dubbeltarief kun je zelf via de netbeheerder regelen dat je oude meter wordt vervangen voor een slimme meter.

Wat is gunstiger bij zonnepanelen? Een enkel of dubbeltarief?

Heb je zonnepanelen en twijfel je tussen een enkel- of dubbeltarief? Bij een enkeltarief krijg je een vaste vergoeding voor elke kWh die je opwekt. Door de salderingsregeling kun je alle stroom die je opwekt met je zonnepanelen wegstrepen tegen je verbruik. Wanneer je meer stroom opwekt dan je verbruikt, krijg je voor de terug geleverde stroom een vaste vergoeding bij enkeltarief.

Wanneer je meer stroom verbruikt dan je opwekt met je zonnepanelen kan een dubbeltarief gunstiger zijn. Je wekt dan voornamelijk stroom op met je zonnepanelen tijdens het normaaltarief. Het is dan verstandig om je energieverbruik zoveel mogelijk te verplaatsten naar momenten waarop je zonnepanelen stroom opwekken. Hierdoor verminder je je energieverbruik tijdens het normale tarief en profiteer je optimaal van je eigen opgewekte zonnestroom. De uren waarin je zonnepanelen geen stroom opwekken zijn vaak de uren die vallen binnen het daltarief. Wanneer je dan stroom afneemt van het net, maak je dus gebruik van het lagere daltarief.

Wat is voor jou de beste keuze?

Welke tariefsoort het beste bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke situatie en energieverbruik. Het is altijd een goed idee om je verbruikspatroon en de tarieven van verschillende energieleveranciers te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Als je veel energie verbruikt tijdens de uren in de nacht, zoals bijvoorbeeld tijdens het laden van je elektrische auto, kan het dubbeltarief voordeliger zijn. Maar als je juist voornamelijk overdag energie verbruikt, kan het enkeltarief goedkoper zijn.

Je kunt zelf uitrekenen welk tarief de goedkoopste optie is voor jou. Hiervoor kun je de volgende berekening gebruiken:

  • Bekijk wat het enkel- en dubbeltarief is van de energieleverancier
  • Bereken met behulp van je jaarafrekening hoeveel je verwacht te verbruiken tijdens de piekuren. Wanneer je nu geen gebruik maakt van het dubbeltarief, staat dit niet op de jaarafrekening. In dat geval kun je zelf een schatting maken van hoeveel stroom je verwacht te verbruiken tijdens piekuren.
  • Vermenigvuldig je geschatte verbruik tijdens piekuren met het piektarief. Noteer dit bedrag.
  • Vermenigvuldig het overgebleven verbruik met het daltarief.
  • Tel de twee bedragen bij elkaar op. Dit is het geschatte bedrag dat je gaat betalen bij een energiecontract met dubbeltarief.
  • Vermenigvuldig je totale verbruik met het enkeltarief. Dat is het geschatte bedrag wat je gaat betalen bij een energiecontract met enkeltarief.
  • Nu kun je zelf vergelijken of je goedkoper uit bent met een enkel- of een dubbeltarief.

Belangrijkste verschil tussen enkel- en dubbeltarief

Het belangrijkste verschil tussen enkel- en dubbeltarief heeft te maken met de tijden waarop je energie verbruikt. Bij een enkeltarief betaal je dezelfde prijs per kilowattuur (kWh) voor stroom, ongeacht het tijdstip waarop je deze gebruikt. Bij een dubbeltarief betaal je een lager tarief in de daluren en een hoger tarief in de piekuren.

Als je voornamelijk energie verbruikt in de daluren, kan een dubbeltarief voordeliger zijn. Maar als je voornamelijk energie verbruikt in de piekuren, ben je waarschijnlijk beter af met een enkeltarief.

Het is dus belangrijk om te kijken naar je eigen energieverbruik en op basis daarvan te bepalen welk tarief het beste bij je past.

Dubbeltarief verleden tijd?

Als je gebruik maakt van dubbeltarief wordt je vooral gestimuleerd om ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend stroom te verbruiken. Het nadeel hiervan: je gebruikt vooral grijze stroom die wordt opgewekt door gas- en kolencentrales. Niet echt duurzaam dus.

Het einde van het dubbeltarief lijkt daardoor in zicht te komen. Tegenwoordig wordt iedereen steeds meer gestimuleerd om overdag meer gebruikte maken van groene stroom. Om zo de impact op het milieu te verminderen en meer gebruik te maken van zelf opgewekte stroom uit zonnepanelen of windparken.

Een energiecontract met dubbeltarief gaat in tegen de adviezen die worden gegeven door vele energieleveranciers om opgewekte stroom vooral overdag te gebruiken. Je moet bij dubbeltarief een keuze maken: ga je voor grijze, goedkope(re) stroom tijdens daluren of kies je voor duurzame, groene ietwat duurdere stroom tijdens de piekuren?

Enkeltarief of dubbeltarief bij Zonneplan

Bij het energiecontract van Zonneplan werken we niet met een enkel- of dubbeltarief, maar met een dynamisch energietarief. De stroomprijzen wisselen hierbij per uur en gasprijzen wijzigen per dag. Deze energieprijzen zijn gebaseerd op de huidige prijzen op de markt, die afhankelijk zijn van vraag en aanbod. Hoe meer energie uit wind- en zonneparken, hoe goedkoper de stroom. Je wordt gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf opgewekte, groene stroom te gebruiken.

Uit onderzoek van Zonneplan is gebleken dat huishoudens met een dynamisch energiecontract van Zonneplan in 2022 gemiddeld €0,37 per kWh stroom en €1,76 per kuub gas betaalden. De gemiddelde Nederlander betaalde gemiddeld €2,15 per kuub gas en €0,53 per kWh stroom. Dat is zo’n 18 en 31 procent meer dan huishoudens met een dynamisch energiecontract. Gemiddeld bespaarden huishoudens met een dynamisch energiecontract van Zonneplan in 2022 €938 ten opzichte van de gemiddelde Nederlander.

Nieuwsgierig geworden naar Zonneplan Energie?

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Marketingmedewerker

Rosalie Snoeken is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen, dynamische energie en laadpalen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: