Dynamische energie en zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Groene energie is de goedkoopste energie. Een energiecontract met dynamische prijzen maakt optimaal gebruik van deze groene energie. Waait de wind of schijnt de zon dan zie je direct een daling in je stroomprijs per uur. Maar hoe zit het dan wanneer je zelf zonne-energie opwekt? Hoe werkt dynamische energie met zonnepanelen?

Je eigen zonne-energie

Heb je zonnepanelen geplaatst dan wek je je eigen zonne-energie op. Het mooie hiervan is dat je deze 100% groene stroom direct in huis kunt gebruiken. Op deze momenten koop je dus veel minder of vaak zelfs helemaal geen stroom in bij je energiemaatschappij. Hoeveel stroom je nog inkoopt is afhankelijk van de opbrengst van je zonnepanelen en je stroomverbruik op dat moment.
Klein rekenvoorbeeld; produceren je zonnepanelen 500 Watt, maar staat er 600 Watt aan apparaten in je huis aan? Dan neem je nog 100 Watt af van het net. Doe je dit voor een uur lang dan heb je dus 100 Wh verbruikt, ofwel 0,1 kWh

Salderingsregeling

De termen terugleveren en salderen worden vaak door elkaar gebruikt, alsof ze hetzelfde betekenen. Om de salderingsregeling goed te begrijpen is essentieel om deze twee termen los van elkaar te zien. De salderingsregeling is eigenlijk puur een verrekening van belasting. De prijs die jij aan jouw energiemaatschappij betaalt voor 1 kWh stroomverbruik bestaat uit voor een gedeeltes uit belastingen. Hoe meer stroom jij verbruikt, hoe meer belasting jij dus ook moet gaan betalen. Het mooie met zonnepanelen is dat je deze belastingschuld ook weer kunt verminderen. Iedere kWh aan zonne-energie die je teruglevert aan het net wordt in mindering gebracht op jouw opgebouwde belastingschuld. Na één jaar wordt de balans opgemaakt. Heb je meer stroom afgenomen dan je hebt teruggeleverd? Dan betaal je alleen over het verschil in kWh belastingen. Is je teruglevering gelijk aan of groter dan je afname? Dan betaal je geen belastingen. 

Rekenvoorbeeld 1: Je verbruikt in een jaar 2000 kWh. Je levert 1500 kWh terug. Dan betaal je alleen over de overgebleven 500 kWh belasting. 

Rekenvoorbeeld 2: Je verbruikt 2000 kWh. Je levert 2100 kWh terug. Dan betaal je dat jaar geen belasting over je verbruik. Dat je saldo nu op -100 kwh staat betekent niet dat je belasting ontvangt. Je hoeft nu alleen geen belasting te betalen over je verbruik aan energie.

Salderen met dynamisch energiecontract

Salderen met dynamisch energiecontract van Zonneplan

Met energie van Zonneplan betaal je aan het einde van de maand wat je die maand hebt verbruikt, maar we vertelden je net dat salderen op jaarbasis gaat. Hoe werkt dit dan precies met een dynamisch energiecontract van Zonneplan? Bij Zonneplan maken we aan het begin van het jaar een inschatting van zowel de opbrengst van je zonnepanelen, als je stroomverbruik over een jaar. Aan de hand van deze berekening weten we ook hoeveel belasting je voor dat jaar zou moeten gaan betalen. Wij zorgen ervoor dat je 1/12de deel van dat belastingbedrag alvast per maand betaalt. Je kunt dit zien als een voorschot op je belasting. Na één jaar is je daadwerkelijke opbrengst en stroomverbruik bekend. Wijkt jouw verbruik en/of teruglevering toch af van de inschatting die voor het jaar gemaakt is, dan wordt het verschil met de jaarafrekening verrekend. Zo saldeer je met Zonneplan Energie dus zoals het hoort, op jaarbasis. 

Rekenvoorbeeld


Beginsituatie
Inschatting begin van het jaar.
– 2000 verbruik
– 1500 teruglevering
Belasting over 500 kwh = 7 cent per kWh aan belastingen = €35
Je betaalt iedere maand 1/12 deel aan belasting = 35 /12 maanden =  €2,92 per maand. Dit zie je terug op je maandafrekening van Zonneplan.
Voorbeeld 1: Aan het einde van het jaar blijkt:
– 2000  verbruikt
– 2000 teruggeleverd
Je daadwerkelijke belasting voor 0 kWh zou €0 moeten zijn. Je betaalde in totaal €35. Je ontvangt dus nog €35 terug.
Voorbeeld 2: Aan het einde van het jaar blijkt:
– 2500 verbruik
– 1500 teruglevering
Je daadwerkelijke belasting voor 1000 kWh zou €70 moeten zijn. Je betaalde al een bedrag van €35. Je moet dus met de jaarafrekening nog €35 betalen.


Ik heb zonnepanelen. Is een dynamisch energiecontract interessant?

Hoe interessant een dynamische energiecontract voor jou is hangt af van een combinatie van jouw stroomverbruik, de opwek van je zonnepanelen, of je gas nodig hebt en hoe belangrijk groene stroom voor jou is. 

 • Zonne-energie direct gebruiken
  Lukt het jou om zoveel mogelijk van jouw zonne-energie op het moment van opwekken in huis te gebruiken en niet terug te leveren aan het net? Top. Jouw zonne-energie is gratis stroom en dus het allerbeste, ook met een dynamisch energiecontract. Lukt het niet om jouw zonne-energie direct te gebruiken? Dan ga je veel terugleveren aan het net. Met een dynamisch contract is dit ook het goedkoopste moment van de dag. Voor de teruggeleverde stroom krijg je dus een lage vergoeding dan je met een ouderwets vast contract hebt afgesloten. Kun je jouw verbruik dus niet sturen naar de momenten met zonne-energie? Dan is het dus goed om naar de terugleververgoeding te kijken.
 • Gas
  Een dynamisch energiecontract is meer dan alleen stroom. Je kunt ook gas afnemen op basis van dagprijzen om zo jouw energierekening te verlagen. In 2022 lag de gemiddelde gasprijs volgens het CBS op €2,29 per m3. De gemiddelde gasprijs voor klanten van Zonneplan Energie lag op 1,94 per m3. Dit betekent extra besparen.
 • Groen
  Veel energiemaatschappijen claimen groene stroom, maar onze stroom is lang niet zo groen als dat we allemaal denken. De stroom uit ons stopcontact is een mix van kolen, water, kernenergie, gas en uiteraard wind en zonne-energie. Hoe groter het aandeel wind, water en zon, hoe groener de stroom uit jouw stopcontact. Meer informatie hierover lees je op onze pagina over groene energie. Kies jij bewust voor groene stroom dan heb je 2 opties:

  • Wek je eigen stroom op met zonnepanelen of wind. Dit is 100% groen opgewekte stroom. 
  • Stuur jouw verbruik zoveel mogelijk naar de momenten van de dag waarop het aanbod van wind- en zonne-energie het grootste is.
   Met een dynamisch energiecontract van Zonneplan zie jij van de gehele dag de energieprijzen per uur en het aandeel groene stroom. Hoe meer jij jouw verbruik verplaatst naar deze momenten, hoe groener de stroom is die jij verbruikt.

Meer hierover lees je in onze blog ‘Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?‘, waarin enkele scenario’s worden geschetst.

Terugleveren bij negatieve energieprijzen

Een enkele keer per jaar is er zoveel aanbod van wind- en zonne-energie dat er een negatieve energieprijs ontstaat. Sommigen zien dit als iets negatiefs als het gaat om dynamische energiecontract in combinatie met zonnepanelen. Met een negatieve energieprijs zou je namelijk moeten betalen voor de teruglevering van jouw zonne-energie. Dit klinkt heel zwaar, maar in de praktijk valt dit enorm mee. We leggen je uit hoe het zit.

Is het aanbod van duurzaam opgewekte energie enorm dan kan het zijn dat er negatieve energieprijzen ontstaan. Overdag kan gebeuren door een overschot aan zonne-energie, maar ook ‘s nachts kan een negatieve energieprijs ontstaan vanwege een overschot aan windenergie. In 2022 waren er in Nederland 75 uren met negatieve energieprijzen. Dit is nog geen 1% van de uren per jaar. Verbruik je op zo’n specifiek moment stroom, dan krijg je geld toe. Lever je zonne-energie terug dan moet je hiervoor een paar cent per kWh betalen. De 75 uur met negatieve uurprijzen waren zowel overdag, maar ook in de ochtend of ‘s nachts. Wanneer het donker is wek je geen zonne-energie op, laat staan dat je het teruglevert. Het aantal uren dat negatieve uurprijzen negatief uitpakten voor zonnepanelen ligt dus lager. 

Hoeveel betaal ik voor teruglevering met negatieve energieprijzen? Een rekenvoorbeeld

De negatieve energieprijzen varieerden in 2022 van -€0,01 tot een uitschieter van -€0,22 per kWh. Dit gaat specifiek om de marktprijzen. De gemiddelde energieprijs van deze 75 uren met negatieve stroomprijzen ligt op -€0,04. Stel je zou tijdens al de 75 uren met negatieve energieprijzen in 2022 1 kWh per uur hebben teruggeleverd voor de gemiddelde negatieve uurprijs van 4 cent, dan zou je dit in totaal €3,00 hebben gekost. 

Nogmaals, dit gaat om de marktprijzen. Belastingen zijn niet meegenomen en €3,00 aan kosten staat dus los van de eerder besproken salderingsregeling.
Vallen de teruggeleverde kWh’s voor jou binnen de salderingsregeling dan heb je nog wel die 7 cent per kWh belastingvoordeel (voor 75 uur is dit €5,25) dus met de gemiddelde negatieve uurprijs van 4 cent heb je nog steeds €2,25 voordeel.

Het advies: Zorg dat je al jouw zonne-energie direct verbruikt. Zet alvast de airco of elektrische verwarming aan zodat je deze stroom op een later moment van de dag, wanneer er weer normale stroomprijzen zijn, niet meer hoeft in te kopen. Zonnepanelen uitschakelen wordt soms genoemd als optie, maar omdat het voor consumenten vaak om enkele centen gaat vindt men dit meestal niet de moeite waard. 

Ik heb zonnepanelen en een laadpaal! Is een dynamisch energiecontract interessant?

Perfect! De gouden combi. Je laadt je auto op met gratis zonne-energie van je zonnepanelen.
Kies je naast zonnepanelen en dynamische energie ook voor een laadpaal dan zijn alle eventuele situaties rondom terugleveren en salderen opgelost. 

Je gebruikt zoveel mogelijk je zonne-energie in huis of je laadt jouw elektrische auto op tijdens de zonne-uren. Je levert dus niet terug aan het net en je profiteert maximaal van jouw eigen gratis stroom. Op de momenten dat je geen zonne-energie opwekt stuur je jouw stroomverbruik naar de goedkoopste momenten van die dag. Deze die je terug in de Zonneplan App. 

Staat je auto overdag niet thuis? Dan stuur je juist je eigen verbruik zoveel mogelijk naar de zonnige uren. Voor het opladen van je auto kies je de goedkoopste momenten van die avond en nacht. Lees meer over slim laden met een dynamisch energiecontract

Veelgestelde vragen

 • Is het uitschakelen van zonnepanelen bij negatieve stroomprijzen een goed idee?

  Zonnepanelen uitschakelen wordt soms genoemd als optie wanneer de stroomprijzen negatief zijn – iets wat heel soms voorkomt. Maar aangezien het voor consumenten vaak om maar enkele centen gaat, vindt men dit meestal niet de moeite waard.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: