Wat is het gemiddelde stroomverbruik in een tussenwoning?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Het energieverbruik van een gemiddelde tussenwoning bedraagt jaarlijks ongeveer 2900 kWh. Dit cijfer kan echter sterk uiteenlopen, afhankelijk van het aantal en type elektrische apparaten die in het huis worden gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een airco, warmtepomp of elektrische kooktoestellen, dan zal je energieverbruik aanzienlijk hoger zijn. Zonder deze apparaten zal je verbruik lager uitvallen.

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen in een rijtjeswoning. Door beter inzicht te krijgen in je energieverbruik, kun je flink besparen op je energiekosten. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Lees dan verder.

Stroomverbruik per grootte van huishouden

Hieronder vind je een overzicht van het energieverbruik van een gemiddelde tussenwoning, afgestemd op het aantal bewoners. Deze cijfers geven een indicatie van het stroomverbruik voor een tussenwoning, maar kunnen zoals gezegd sterk variëren.

Huishouden Gemiddeld stroomverbruik
1 persoon 1600-1800 kWh
2 personen 2500-2900 kWh
3 personen 3400-3500 kWh
4 personen 4000-4500 kWh
5 personen 4350-5000 kWh

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een gemiddelde tussenwoning?

Het jaarlijkse verbruik van een gemiddelde tussenwoning ligt tussen de 2500 kWh en 3400 kWh. Voor onze berekening nemen we een gemiddeld verbruik van 2900 kWh.

In Nederland zijn ideale omstandigheden voor zonnepanelen zeldzaam vanwege het wisselvallige weer. Daarom gaan we ervan uit dat 1 wattpiek (Wp) ongeveer 0,88 kWh per jaar opbrengt. Bij Zonneplan gebruiken ze zonnepanelen van 440Wp.

Gezien 1Wp gemiddeld 0,88 kWh per jaar oplevert, produceert een zonnepaneel van 440Wp dus 0,88 * 440Wp = 387 kWh per jaar. Om 2900 kWh te genereren, heb je 2900 kWh / 387 kWh = 8 zonnepanelen van 440Wp nodig.

Dit is een schatting: het exacte aantal benodigde zonnepanelen kan variëren door factoren zoals de hellingshoek van je dak en eventuele schaduwwerking.

Inzicht in je energieverbruik

Met de Zonneplan Connect

Zonneplan Connect

De Zonneplan Connect is een slimme meter die je helpt om inzicht te krijgen in je energieverbruik. Wanneer je klant wordt bij Zonneplan Energie, ontvang je de Zonneplan Connect gratis in bruikleen. Deze slimme meter sluit je eenvoudig aan via de P1-poort in je slimme meter en verzendt real-time gegevens naar de Zonneplan app. Hierdoor kun je precies volgen hoeveel energie je verbruikt, opwekt en op welke tijden van de dag dit plaatsvindt.

Met deze informatie kun je bewuster met je energie omgaan en waar nodig aanpassingen doen om energie te besparen. De Zonneplan Connect biedt dus niet alleen inzicht in je energieverbruik, maar helpt je ook om efficiënter en duurzamer met energie om te gaan.

 

Zonneplan Energie actie met gratis Zonneplan Connect

Bespaar met Zonneplan Energie

Zonneplan Energie biedt een dynamisch energiecontract aan, waarbij de stroomprijs per uur kan veranderen op basis van de marktprijzen. In plaats van een vaste prijs per kWh betaal je dus dynamische uurprijzen.

Het voordeel hiervan is dat je kunt profiteren van lage prijzen tijdens momenten van veel aanbod en weinig vraag, zoals ‘s nachts of op zonnige dagen met veel zonne-energie. Door je energieverbruik te verplaatsen naar deze periodes, kun je aanzienlijk besparen op je energiekosten. Dit kan bijvoorbeeld door je elektrische auto op te laden, de wasmachine te gebruiken of je thuisbatterij op te laden wanneer de prijzen laag zijn.

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie
Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy