Wat is het gemiddelde stroomverbruik in een hoekwoning?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Het jaarlijkse energieverbruik van een hoekwoning ligt gemiddeld op 3100 kWh. Dit kan echter sterk variëren, afhankelijk van het aantal en type elektrische apparaten in huis. Als je bijvoorbeeld een airco, warmtepomp of elektrische kooktoestellen hebt, zal je verbruik hoger zijn. Heb je deze apparaten niet, dan zal je stroomverbruik lager uitvallen.

Voor hoekwoningen zijn er diverse manieren om energie te besparen. Met een beter inzicht in je energieverbruik kun je aanzienlijk besparen op je energiekosten. Wil je weten hoe je dit het beste aanpakt? Lees dan verder.

Stroomverbruik per grootte van huishouden

Onderstaand zie je een overzicht van het energieverbruik voor een gemiddelde hoekwoning, afgestemd op het aantal bewoners. Deze cijfers geven een indicatie van het stroomverbruik voor een hoekwoning, maar kunnen zo gezegd sterk variëren.

Huishouden Gemiddeld stroomverbruik
1 persoon 1600-1800 kWh
2 personen 2500-2900 kWh
3 personen 3400-3500 kWh
4 personen 4000-4500 kWh
5 personen 4350-5000 kWh

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een gemiddelde hoekwoning?

Voor een gemiddelde hoekwoning ligt het jaarlijkse verbruik ongeveer tussen de 2700 en 3500 kWh. Om te berekenen hoeveel zonnepanelen hiervoor nodig zijn, gaan we uit van 3100 kWh.

Door het wisselvallige weer in Nederland zijn ideale omstandigheden voor zonnepanelen zeldzaam. Daarom nemen we aan dat 1 wattpiek (Wp) ongeveer 0,88 kWh per jaar oplevert. Zonneplan werkt met zonnepanelen van 440Wp.

Aangezien 1Wp per jaar gemiddeld 0,88 kWh oplevert, genereert een zonnepaneel van 440Wp dus 0,88 * 440Wp = 387 kWh per jaar. Om 3100 kWh stroom op te wekken, heb je 3100 kWh / 387 kWh = 8 zonnepanelen van 440Wp nodig.

Deze berekening is een schatting en het aantal benodigde zonnepanelen kan per situatie verschillen, afhankelijk van onder andere de hellingshoek van jouw dak en eventuele schaduwwerking.

Inzicht in je energieverbruik

Met de Zonneplan Connect

Zonneplan Connect

De Zonneplan Connect is een slimme meter die je helpt om inzicht te krijgen in je energieverbruik. Wanneer je klant wordt bij Zonneplan Energie, ontvang je de Zonneplan Connect gratis in bruikleen. Deze slimme meter sluit je eenvoudig aan op je slimme meter en verzendt real-time gegevens naar de Zonneplan app. Hierdoor kun je precies volgen hoeveel energie je verbruikt, opwekt en op welke tijden van de dag dit plaatsvindt.

Met deze informatie kun je bewuster met je energie omgaan en waar nodig aanpassingen doen om energie te besparen. De Zonneplan Connect biedt dus niet alleen inzicht in je energieverbruik, maar helpt je ook om efficiënter en duurzamer met energie om te gaan.

 

Zonneplan Energie actie met gratis Zonneplan Connect

Bespaar met Zonneplan Energie

Zonneplan Energie biedt een dynamisch energiecontract aan, waarbij de stroomprijs per uur kan veranderen op basis van de marktprijzen. In plaats van een vaste prijs per kWh betaal je dus dynamische uurprijzen.

Het voordeel hiervan is dat je kunt profiteren van lage prijzen tijdens momenten van veel aanbod en weinig vraag, zoals ‘s nachts of op zonnige dagen met veel zonne-energie. Door je energieverbruik te verplaatsen naar deze periodes, kun je aanzienlijk besparen op je energiekosten. Dit kan bijvoorbeeld door je elektrische auto op te laden, de wasmachine te gebruiken of je thuisbatterij op te laden wanneer de prijzen laag zijn.

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie
Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy