Hoeveel stroom verbruikt een luchtontvochtiger?

Antwan Velthuis

Antwan Velthuis

Laatst bewerkt:

Vochtproblemen, langzaam drogende was of te vochtige ruimtes in huis kunnen lastig zijn. Luchtontvochtigers bieden een praktische oplossing door overtollig vocht uit de lucht te verwijderen. In deze pagina behandelen we hoeveel stroom ze gebruiken, welke factoren het verbruik beïnvloeden en hoe je het energieverbruik van dit apparaat kunt verminderen.

Hoeveel kWh verbruikt een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger verbruikt relatief veel stroom. Een instapmodel verbruikt tussen de 200 en 400 watt per uur. Een middelgrote variant kan al oplopen tot de 400 en 600 watt per uur. Tot slot heb je ook nog ontvochtigers voor grote ruimtes en commercieel gebruik. Het verbruik van deze apparaten kan zelfs oplopen tot 700 watt per uur.

Als je een gemiddeld model hebt van 400 watt per uur en deze 6 uur per dag aan hebt staan, komt dit neer op een verbruik van 3,4 kWh per dag. Als je dit 365 dagen per jaar doet kom je op een jaarlijks energieverbruik van 876 kWh. Dit kost:

 • Bij het gemiddelde energietarief bij een vast energiecontract in 2023 van 0,40 per kWh: € 350,40 per jaar.
 • Bij het gemiddelde Zonneplan energietarief (dynamisch energiecontract) van 2023 van 0,29 per kWh: € 254,04 per jaar.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik van een luchtontvochtiger beïnvloeden

Het energieverbruik van een luchtontvochtiger wordt beïnvloed door verschillende factoren. Hier zijn de belangrijkste:

 1. Grootte en capaciteit van de luchtontvochtiger: Grotere en krachtigere luchtontvochtigers verbruiken doorgaans meer energie dan kleinere modellen. De capaciteit, vaak uitgedrukt in liters vocht die per dag kan worden verwijderd, is direct gerelateerd aan het energieverbruik.
 2. Gebruikstijd: Hoe langer de luchtontvochtiger dagelijks aanstaat, hoe meer energie hij verbruikt. Het dagelijkse gebruik kan variëren afhankelijk van de vochtigheidsniveaus in de ruimte en persoonlijke voorkeuren.
 3. Ingestelde luchtvochtigheid: Als de luchtontvochtiger is ingesteld om een zeer lage luchtvochtigheid te handhaven, moet het apparaat harder en langer werken, wat leidt tot een hoger energieverbruik.
 4. Efficiëntie van het apparaat: Moderne luchtontvochtigers zijn vaak energie-efficiënter dan oudere modellen. Modellen met een Energy Star-certificering of een vergelijkbare energie-efficiëntieklasse verbruiken minder stroom voor dezelfde prestatie.

Energieverbruik van een luchtontvochtiger verminderen

Het verminderen van het energieverbruik van een luchtontvochtiger kan op verschillende manieren worden bereikt. Dit zijn enkele praktische tips.

Kies een energiezuinige luchtontvochtiger: Selecteer een model met een hoge energie-efficiëntie, bij voorkeur eentje met een Energy Star-certificering of een vergelijkbare classificatie.

Daarnaast is het slim om een luchtontvochtiger te kopen met een hygrostaat. Een hygrostaat schakelt de luchtontvochtiger automatisch in en uit op basis van de gemeten luchtvochtigheid. Dit voorkomt dat het apparaat langer aanstaat dan nodig is. Als de luchtonvochtiger dit niet heeft, is het werken met timers ook een oplossing.

De ruimte waarin de luchtontvochtiger staat heeft ook invloed op het energieverbruik. Door de luchtontvochtiger strategisch te plaatsen, zorg je ervoor dat de luchtontvochtiger vrij staat en niet geblokkeerd wordt door meubels of muren. Dit verbetert de luchtstroom en efficiëntie.

Als laatste doe je er ook verstandig aan om de ruimte waarin jouw luchtontvochtiger staat goed af te sluiten. Door de ramen en deuren dicht te houden voorkom je dat er vochtige lucht van buiten naar binnen komt.

Op de pagina 35+ tips om energie te besparen delen we nog meer tips om in je huis minder stroom te verbruiken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een luchtontvochtiger?

Zoals we hierboven berekend hebben verbruikt een luchtontvochtiger 876 kWh op jaarbasis. Nu berekenen we hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om dit verbruik te dekken.

In Nederland wekt een zonnepaneel van 440 Wp gemiddeld jaarlijks 378 kWh stroom op. Dit komt doordat er in Nederland geen sprake is van ideale omstandigheden voor de zonnepanelen, waardoor ze bijna nooit hun maximale vermogen bereiken.

Dit betekent dat je met 2 à 3 zonnepanelen genoeg stroom opwekt om intensief een luchtontvochtiger te gebruiken.

Ontdek dynamische energietarieven

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een luchtontvochtiger

 • Is een luchtontvochtiger duur in gebruik?

  Het energieverbruik van een luchtontvochtiger kan variëren, maar door een energiezuinig model te kiezen en het apparaat efficiënt te gebruiken kun je het verbruik verminderen. Een luchtontvochtiger met een verbruik van 400 watt die 6 uur per dag aanstaat, kost bijvoorbeeld tussen € 254,04 en € 350,40 per jaar.

 • Kan ik besparen op stookkosten met een luchtontvochtiger?

  Ja! Droge lucht is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht, dus het gebruik van een luchtontvochtiger kan helpen om uw stookkosten te verlagen. De exacte besparing hangt af van de mate van vochtigheid in je huis en de efficiëntie van uw verwarming.

 • Hoe kan ik het energieverbruik van mijn luchtontvochtiger verminderen?

  U kunt het energieverbruik verminderen door een energiezuinige luchtontvochtiger te kiezen, de instellingen te optimaliseren, gebruik te maken van timers en hygrostaten, en regelmatig onderhoud uit te voeren.

Antwan Velthuis

Antwan Velthuis

Marketingmedewerker

Antwan Velthuis is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Hij is gespecialiseerd in onder andere thuisbatterijen en Powerplay.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.