Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker?

Antwan Velthuis

Antwan Velthuis

Laatst bewerkt:

De slowcooker is een ideaal apparaat waarmee je gerecht langzaam gaart. Op die manier worden smaken en geuren nog intenser. Een trend die is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Een slowcooker kan wel 8 uur achter elkaar aan staan.

Misschien heb je je daarom wel eens afgevraagd hoeveel stroom dat kost. Op deze pagina vertellen we alles over het energieverbruik van de slowcooker. Op de pagina energie besparen behandelen we nog meer apparaten.

Hoeveel kWh verbruikt een slowcooker?

Het stroomverbruik van een slowcooker hangt af van verschillende factoren. Er zit verschil in: merk, type, leeftijd en grootte. Gemiddeld verbruikt een slowcooker 0.1 kWh per uur. Als je deze dus 8 uur aan hebt staan heeft de slowcooker dus 0.8 kWh verbruikt. Maar hoeveel kost dit op jaarbasis? We gebruiken de tarieven van het jaar 2023.

 

Met de gemiddelde energieprijs in Nederland van € 0,40 per kWh kost dit dus maar 32 cent!

Met de gemiddelde stroom prijs van Zonneplan Energie € 0,29 kWh kost dit zelfs maar 23 cent!

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn ook een aantal factoren die invloed hebben op het energieverbruik van een slowcooker. Dit zijn de belangrijkste op een rijtje:

Vermogen en grootte van de slowcooker

Grotere slowcookers hebben over het algemeen meer vermogen nodig om op te warmen en te blijven functioneren, wat kan resulteren in een hoger stroomverbruik.

Kooktijd

Langere kooktijden leiden tot meer elektriciteitsverbruik. Omdat slowcookers langzaam koken bij lagere temperaturen, kan het zijn dat ze gedurende een langere periode ingeschakeld zijn, wat resulteert in een hoger stroomverbruik.

Instellingen

Sommige slowcookers hebben verschillende instellingen, zoals hoog, laag en warmhouden. Het gebruik van hogere instellingen leidt tot meer stroomverbruik dan lagere instellingen. Gebruik een hoge instelling alleen indien nodig.

Energieverbruik van een slowcooker verminderen

Ook al verbruikt een slowcooker relatief weinig stroom, energie besparen is altijd een goed plan. Door slim om te gaan met dit keukenapparaat kun je ervoor zorgen dat deze niet onnodig stroom verbruikt.

Als eerst doe je er verstandig aan om bij aankoop van een slowcooker te kijken naar het energielabel. Deze vertelt hoe zuinig het apparaat is. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de grootte van het model. Kook je vaak alleen voor jezelf? Dan is een kleiner model een betere keuze dan een groot model die onnodig meer stroom verbruikt.

Tot slot is het een goed plan om te kijken op welke temperatuur het product gekookt moet worden en als je deze kunt instellen met een timer. Door niet een onnodige hoge temperatuur te gebruiken verbruik je minder stroom. Met een timer zorg je ervoor dat de slowcooker pas aan het werk gaat wanneer dat nodig is en niet onnodig lang aan staat.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker in vergelijking met een oven of een kookplaat?

Zoals hierboven benoemt verbruikt een slowcooker weinig energie. Helemaal als je dit vergelijkt met andere keuken apparaten waarmee je ook een maaltijd kan bereiden. De slowcooker verbruikt in 8 uur gemiddeld 0.8 kWh.

Uit deze vergelijking blijkt dat je voor een maaltijd, indien mogelijk, beter een slowcooker kunt gebruiken dan een oven, kookplaat of magnetron. Een mooie energie bespaartip!

 

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een slowcooker

  • Waar moet ik op letten bij de aankoop van een slowcooker?

    Bij de aankoop van een slowcooker doe je er verstandig aan om te kijken naar het energielabel. Energielabel A is het best en G het slechts. Daarnaast is het slim om een formaat te kiezen die past bij jouw wensen.

  • Is een slowcooker energie-efficiënt?

    Ja, slowcookers staan bekend om hun energie-efficiëntie, vooral in vergelijking met ovens. Omdat slowcookers over een langere periode bij lagere temperaturen koken, kunnen ze gerechten bereiden met minder energie dan nodig zou zijn voor een oven of een kookplaat gedurende een kortere periode.

  • Is een slowcooker een goed alternatief voor een over, kookplaat of magnetron?

    Ja! Een slowcooker verbruikt in verhouding veel minder stroom. Als het mogelijk is om je gerecht te bereiden met een slowcooker raden wij dit aan om te doen!

Antwan Velthuis

Antwan Velthuis

Marketingmedewerker

Antwan Velthuis is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Hij is gespecialiseerd in onder andere thuisbatterijen en Powerplay.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.