Hoeveel stroom verbruikt een radio?

Je wakker maken, een achtergrond muziekje of heel hard meezingen op je favoriete nummer? Hoeveel plezier je hebt met een radio bepaal je zelf, maar wat bepaald het stroomverbruik van jouw radio? In dit artikel gaan wij dieper in op het stroomverbruik van een radio, de factoren die het energieverbruik beïnvloeden en hoe jij kan gaan besparen op jouw energieverbruik.

Hoeveel kWh verbruikt een radio

Er zijn veel verschillende type radio’s. Denk aan wekkerradio’s, soundbars, etc. Over het algemeen verbruikt een radio tussen de 5 en 50 kWh per jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor type radio het is en hoelang hij aanstaat. Een wekker staat bijvoorbeeld altijd aan, maar een soundbar niet.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Dit noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Het energieverbruik van een radio wordt beïnvloedt door meerdere factoren.

 • Type radio: een radio die op batterijen werkt zal over het algemeen minder energie verbruiken dan een radio die aangesloten is op elektriciteit.
 • Gebruiksfrequentie: een wekker staat vaak het gehele jaar aan, maar een soundbar niet altijd. Die gebruiken we ongeveer tussen de 2 tot 6 uur per dag.
 • Volume: hoe harder het volume, hoe hoger het energieverbruik. Hogere volumes vereisen namelijk meer energie dan lagere volumes.

Energieverbruik van een radio verminderen

Er zijn eenvoudige manieren waarop je het energieverbruik van je radio kunt verminderen. Hier zijn praktische tips die je direct kunt toepassen:

 • Telefoon als wekker: een normale wekkerradio staat het gehele jaar aan, terwijl wij hem maar 1 keer per dag gebruiken. Gebruik daarom jouw telefoon als wekker. Smartphones hebben een zeer efficiënte stand-by modus en verbruiken weinig energie wanneer ze als wekker worden gebruikt.
 • Schakel je apparaat uit: als je niet actief luistert naar de radio, schakel deze dan uit om onnodig energieverbruik te voorkomen. Zelfs in stand-by modus kan een radio nog steeds een kleine hoeveelheid energie verbruiken, dus zet hem volledig uit om sluipverbruik te voorkomen.
 • Beperk het volume: de luidsprekers hebben minder energie nodig om geluid te produceren bij lagere volumes.
 • Gebruik een energiezuinig model: moderne radio’s hebben vaak functies zoals energiebesparende modi, automatische uitschakeling en efficiënte elektronica.

Lees meer over stroom besparen.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een radio in vergelijking met andere apparaten

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel stroom een radio verbruikt, zoals het volume, het type radio en de gebruiksfrequentie. Gemiddeld verbruikt een radio ongeveer 15 kWh per jaar, terwijl een tv ongeveer 90 kWh per jaar verbruikt. Dit is natuurlijk afhankelijk van factoren zoals het type, de grootte en het model.

Lees meer over hoeveel andere apparaten verbruiken.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een radio

 • Hoeveel stroom verbruikt een radio?

  Het stroomverbruik van een radio varieert afhankelijk van het type, het vermogen en de gebruiksfrequentie. Over het algemeen verbruiken radio’s minder stroom dan veel andere elektrische apparaten.

 • Is een oude radio minder energiezuinig dan een nieuwe?

  Terwijl oudere radio’s mogelijk minder energiezuinige elektronica hebben, kunnen moderne radio’s extra functies hebben die meer energie verbruiken. Een moderne radio is dus niet direct energiezuiniger ten opzichte van een oudere radio.

 • Verbruikt een radio energie als deze is uitgeschakeld?

  In de meeste gevallen verbruikt een radio een kleine hoeveelheid stroom, zelfs als deze is uitgeschakeld, vanwege stand-by modi en elektronische delen die actief blijven om bijvoorbeeld het geheugen te behouden of om op afstand te kunnen worden ingeschakeld.

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.