Hoeveel stroom verbruikt een Playstation?

Daniël Wassenaar

Daniël Wassenaar

Laatst bewerkt:

Een gameconsole, zoals een Playstation, is in vrijwel elk huishouden wel terug te vinden. Maar hoeveel stroom verbruikt een Playstation eigenlijk? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel gaan we dieper in op de factoren die het energieverbruik van een Playstation kunnen beïnvloeden, hoe je op dit energieverbruik kunt besparen en hoeveel stroom een Playstation verbruikt in vergelijking met andere apparaten.

Hoeveel kWh verbruikt een Playstation

Het energieverbruik van een Playstation wordt gemeten in kilowattuur (kWh). De hoeveelheid stroom die een Playstation verbruikt, hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal uur gebruik per dag, wat voor monitor of tv erbij wordt gebruikt, de framerate waarop de games gespeeld worden en verbruiken de controllers natuurlijk ook stroom.

Wanneer je een Playstation 4 per dag 3 uur gebruikt per dag, dan verbruikt hij per jaar 180kWh. In stand-by modus verbruikt een Playstation ook stroom. Sluit je de Playstation niet af dan komt hier jaarlijks nog 115kWh bovenop.

Een Playstation 5 gebruikt voor hetzelfde aantal uur actief per dag 220kWh, maar deze is in stand-by modus voordeliger. Als hij de overige uren stand-by staat dan verbruikt hij jaarlijks nog 23kWh extra. Hiermee verbruikt een Playstation ongeveer net zoveel als sommige andere grote stroomverbruikers in huis.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een Playstation beïnvloeden, zoals:

 • Het aantal uur gamen per dag: een Playstation verbruikt meer kWh wanneer je aan het gamen bent dan als hij in stand-by mode staat. Des te meer uur je gamet, des te meer het energieverbruik.
 • De monitor of tv waar de Playstation op is aangesloten: het soort monitor of tv waar de Playstation op is aangesloten verbruikt tijdens het gamen ook stroom. Het schermformaat, aantal kilowatt per uur, actief vermogen hebben hier invloed op. Een energielabel geeft een indicatie hoe zuinig een monitor of tv is.
 • De framerate: een hogere framerate geeft een vloeiender beeld. Dit komt omdat er meer frames per seconde worden geladen. Hoe hoger de framerate is, hoe meer energie een Playstation aan stroom verbruikt.
 • Het aantal controllers: de controllers van een Playstation moeten worden opgeladen. Wanneer je met meerdere controllers speelt, dan zal elke controller opgeladen worden en kost dit extra energie.
 • De temperatuur van de Playstation: de Playstation heeft een ventilator zodat de gaming console nooit oververhit. Hoe warmer de console is, hoe harder deze ventilator moet werken om de Playstation op temperatuur te houden.

Energieverbruik van een Playstation verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van je Playstation te verminderen:

 • De functie ‘’automatisch uitschakelen’’ kan helpen energie te besparen door de hoeveelheid tijd dat je spelsysteem aanstaat maar niet in gebruik is te verminderen. Standaard is ingesteld dat na twintig minuten afwezigheid na het gamen de console automatisch afsluit. In de instellingen kan je deze tijd wijzigen, dat de console na minder dan twintig minuten al afsluit, en zo energie besparen.
 • Daarnaast kan je instellen wanneer de controllers automatisch uitgaan. Hoe minder vaak je deze hoeft op te laden, hoe minder energie het kost.
 • Door in te stellen dat de Playstation geen verbinding maakt met het internet als deze in stand-by modus staat, kan de console ook geen games updaten of downloaden in deze tijd. Dit bespaart ook weer kWh.
 • Wanneer je de Playstation volledig afsluit, dan kan je de stekker uit het stopcontact halen. In stand-by modus verbruikt een Playstation tussen de 0,5 en 15 watt per uur. Uitzetten en van de stroom afhalen bespaart dus ook op de energierekening.

Benieuwd naar hoe je op andere manieren stroom kan besparen? Lees hier 20 tips over stroom besparen.

Hoeveel stroom verbruikt een Playstation in vergelijking met andere apparaten

Een Playstation 4 is de verouderde versie van de Playstation 5 en de concurrent van de Xbox Series X en One S. Stel elke console gebruik je drie uur per dag voor een jaar, dan verbruikt de Playstation 5 220kWh, de Xbox Series X 200kWh en de Xbox One S 160kWh. Daarmee is de Xbox One S als enige console zuiniger dan de Playstation 4, die 180kWh gebruikt.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een Playstation

Een Playstation verbruikt, afhankelijk van de factoren, 180 tot 295 kWh per jaar.

Berekening:

Jaarlijks verbruik van gemiddeld 237 kWh /opbrengst per zonnepaneel per jaar van 387* kWh ≈ 0,61 zonnepanelen.

 • Bij Zonneplan gebruiken we panelen met een vermogen van 440 Wattpiek. Door weersinvloeden bereiken de panelen echter zelden hun maximale opbrengst. Daarom hanteren we altijd een lagere opbrengst van 387 Wattpiek per paneel. Dit resulteert in een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 387 kWh per zonnepaneel.

Wanneer je jou Playstation op je eigen zonnestroom gebruikt heb je 1 zonnepaneel nodig. Afhankelijk van of jij jou Playstation meer of minder gebruikt, zal deze berekening afwijken en kan het aantal zonnepanelen veranderen.

Ontdek dynamische energietarieven

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een Playstation

 • Hoe kan ik het stroomverbruik van mijn Playstation verminderen?

  Waar je het meest op kan besparen is door de Playstation uit te zetten en van het stroom te halen. In stand-by modus verbruikt de Playstation namelijk nog 0,5 tot 15 watt per uur. Daarnaast zijn er verschillende instellingen in de Playstation die je kan instellen om te zorgen dat deze minder stroom verbruikt. Een aantal voorbeelden zijn: Automatisch uitschakelen wanneer de Playstation voor meer dan 20 minuten niet is gebruikt, het instellen wanneer controllersopladen, aangeven wanneer de Playstation wel of niet met het internet kan verbinden.

 • Verbruikt een Playstation meer dan andere gameconsoles?

  Een Playstation 4 vergeleken met de nieuwere Playstation 5 en de concurrerende Xbox series X en Xbox One S, dan verbruikt alleen de Xbox One S minder stroom voor hetzelfde gebruik. De Xbox One S gebruikt namelijk jaarlijks 160kWh wanneer er per dag 3 uur gebruik van wordt gemaakt. De Playstation 4 gebruikt 180kWh bij hetzelfde gebruik. De andere twee consoles gebruiken 220kWh en 200kWh.

 • Wat zijn de stroomkosten van een Playstation per jaar?

  Wanneer de Playstation per dag 3 uur wordt gebruikt, en dat voor een heel jaar, dan verbruikt het 180-220kWh. Gemiddeld kost 1 kWh nu ongeveer €0,34, dit betekent dat een Playstation 4 jaarlijks €61,20-€74,80 kost. Laat je de Playstation de overige 21 uur per dag in stand-by modus staan, dan komt er nog 25-115 kWh bij. Totaal betaal je dan jaarlijks €8,50-€100,30 aan energiekosten afhankelijk van de Playstation 4 of 5.