Hoeveel stroom verbruikt een olieradiator?

Olieradiatoren worden vaak gebruikt voor verwarming in huis, kantoren of andere ruimtes waar een snelle en efficiënte warmtebron nodig is. Ze worden veel gebruikt vanwege hun stille werking en het vermogen om de warmte voor lange tijd vast te houden, zelfs nadat ze zijn uitgeschakeld. Maar wat is van invloed op het verbruik van een olieradiator? In dit artikel gaan we dieper in op het stroomverbruik van een olieradiator, de factoren die het energieverbruik beïnvloeden en hoe jij kan gaan besparen op jouw energieverbruik.

Hoeveel kWh verbruikt een olieradiator

Een olieradiator staat meestal alleen aan in de wintermaanden. Wanneer je voor 3 maanden iedere dag de olieradiator aan hebt staan voor 3 uur dan verbruikt de olieradiator 405 kWh. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor type olieradiator je hebt, hoelang hij aanstaat, etc. Je kan bij jouw eigen olieradiator precies zien wat de specificaties zijn en hoeveel de radiator verbruikt.

Lees meer over hoeveel andere apparaten verbruiken.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Dit noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Het energieverbruik van een olieradiator wordt beïnvloed door verschillende factoren:

 • Vermogen van de olieradiator: een olieradiator met een hoger vermogen produceert meer warmte, maar verbruikt ook meer elektriciteit.
 • Gebruiksduur: het aantal uren dat de radiator per dag wordt aangezet, heeft rechtstreeks invloed op het energieverbruik.
 • Temperatuurinstellingen: hogere temperatuurinstellingen resulteren over het algemeen in meer energieverbruik. Door de temperatuur van de olieradiator te verlagen, kan het energieverbruik worden verminderd.
 • Isolatie van de ruimte: goede isolatie helpt om warmteverlies te verminderen, waardoor de olieradiator minder hard hoeft te werken om de gewenste temperatuur te behouden.
 • Efficiëntie van de olieradiator: efficiëntere olieradiatoren kunnen dezelfde hoeveelheid warmte leveren met minder energie. Nieuwere modellen zijn efficiënter dan oude modellen.
 • Onderhoud: het regelmatig onderhouden van de olieradiator, zoals het schoonmaken van stoffige ventilatieopeningen en het controleren van de algehele werking, behoud de efficiëntie en vermindert onnodig energieverbruik
 • Omgevingstemperatuur: bij koude omgevingstemperaturen moet de radiator harder werken om de gewenste warmte te leveren, wat resulteert in meer energieverbruik.

Energieverbruik van een olieradiator verminderen

Er zijn eenvoudige manieren waarop je het energieverbruik van je convectorkachel kunt verminderen. Hier zijn praktische tips die je direct kunt toepassen:

 • Optimaliseer de temperatuurinstellingen: stel de olieradiator in op een comfortabele maar niet te hoge temperatuur.
 • Gebruik de olieradiator alleen wanneer nodig: zet de olieradiator uit wanneer de ruimte niet wordt gebruikt of wanneer je slaapt.
 • Isoleer de ruimte: zorg voor goede isolatie in de ruimte waar de olieradiator wordt gebruikt. Dit helpt warmteverlies te verminderen en verbetert de efficiëntie van de radiator.
 • Onderhoud de olieradiator regelmatig: houd de radiator schoon en vrij van stof en vuil, en controleer regelmatig of alle onderdelen goed werken. Een goed onderhouden radiator werkt efficiënter en bespaart energie.
 • Gebruik energiebesparende functies: als je olieradiator energiebesparende functies heeft, zoals een eco-modus of een timer, gebruik deze dan om het energieverbruik te verminderen.

Hoeveel stroom verbruikt een olieradiator in vergelijking met andere apparaten

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel stroom een olieradiator verbruikt. Het vermogen, de gebruiksduur, ingestelde temperatuur. Gemiddeld verbruikt een convectorkachel 405 kWh per 3 maanden. Een apparaat dat ongeveer hetzelfde vermogen heeft is een elektrische boiler. Deze boilers worden gebruikt om water te verwarmen voor verschillende huishoudelijke toepassingen, zoals douches, baden en afwassen.

Lees meer over hoeveel andere apparaten verbruiken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een olieradiator

Wanneer jouw 405 kWh per jaar verbruikt heb je 2 zonnepanelen nodig.

Bij Zonneplan maken we gebruik van panelen met een vermogen van 440 Wattpiek. Vanwege weersinvloeden halen de panelen echter zelden hun maximale opbrengst, daarom rekenen we altijd met een lagere opbrengst van 387 Wattpiek per paneel.

Om 405 kWh op te wekken, heb je dus: 405 / 387 = 1,05 zonnepanelen nodig.

Kortom je hebt 2 zonnepanelen nodig. Je hebt zelfs bijna genoeg aan 1 zonnepaneel.

Ontdek dynamische energietarieven

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een olieradiator

 • Hoeveel stroom verbruikt een olieradiator?

  Het exacte stroomverbruik van een olieradiator hangt af van factoren zoals het vermogen van de radiator, de duur van gebruik en de instellingen van de isolatie van de ruimte waar de radiator in staat. Over het algemeen hebben olieradiatoren vermogens tussen 500 watt en 2500 watt.

 • Wat kan ik doen om het verbruik te verminderen van mijn olieradiator?

  Er zijn eenvoudige manieren waarop je het energieverbruik van olieradiator kunt verminderen. Hier zijn praktische tips die je direct kunt toepassen:

  Optimaliseer de temperatuurinstellingen, gebruik de olieradiator alleen wanneer nodig, isoleer de ruimte, onderhoud de olieradiator regelmatig en gebruik energiebesparende functies.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een olieradiator?

  Wanneer jouw olieradiator 405 kWh per jaar verbruikt heb je 2 zonnepanelen nodig.

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.