Hoeveel stroom verbruikt een game PC?

Van krachtige grafische kaarten tot geavanceerde processors. Gaming pc’s staan bekend om hun prestaties, maar hoe zit het met het energieverbruik van een game pc? In dit artikel gaan wij dieper in op het stroomverbruik van een game pc, de factoren die het energieverbruik beïnvloeden en hoe jij kan gaan besparen op jouw energieverbruik.

Hoeveel kWh verbruikt een game pc

Gemiddeld wordt een game pc 2 uur per dag gebruikt. Dat houdt in dat hij per jaar 14 uur per week gebruikt wordt. Dit staat gelijk aan ongeveer 329 kWh per jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor type game pc wat je hebt, wat voor functies je gebruikt, etc.

Lees meer over hoeveel andere apparaten verbruiken.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Dit noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Grafische kaart (GPU): krachtige grafische kaarten verbruiken meer energie, vooral tijdens het spelen van grafisch intensieve games. Processor (CPU): de processor is een andere belangrijke factor in het energieverbruik van een game pc. Krachtige processors kunnen veel energie verbruiken, vooral tijdens het uitvoeren van meerdere taken Koelingssysteem: het koelingssysteem van een game pc, inclusief ventilatoren en koellichamen, verbruikt energie om de componenten op de juiste temperatuur te houden. Opslagapparaten: harde schijven en SSD’s verbruiken verschillende hoeveelheden energie. SSD’s zijn over het algemeen energiezuiniger dan harde schijven omdat ze geen bewegende delen hebben. Extra’s: toetsenborden, muizen, monitoren en externe apparaten kunnen ook bijdragen aan het totale energieverbruik van een game pc.

Gebruikspatroon: het energieverbruik van een game pc wordt ook beïnvloed door hoe intensief en hoe lang de pc wordt gebruikt. Langere speelsessies en zwaardere belastingen zorgen voor een hoger verbruik.

Energieverbruik van een game pc verminderen

Er zijn eenvoudige manieren waarop je het energieverbruik van je game pc kunt verminderen. Hier zijn praktische tips die je direct kunt toepassen:

Gebruik energiezuinige componenten: kies bij het bouwen of upgraden van je game pc voor energiezuinige componenten zoals een CPU en GPU met een lager stroomverbruik. Moderne hardware kan krachtige prestaties leveren met minder energie.

Optimaliseer de instellingen: pas de grafische instellingen van je games aan om het energieverbruik te verminderen. Lagere grafische instellingen vereisen minder rekenkracht en energie van je GPU en CPU. Verminder bijvoorbeeld de resolutie, schaduwen, en de kwaliteit van texturen.

Schakel onnodige achtergrondprocessen uit: sluit programma’s en processen die niet nodig zijn tijdens het gamen, zoals programma’s voor videostreaming, downloads of andere achtergrondtaken. Dit helpt om de belasting op de CPU en het geheugen te verminderen en zo het energieverbruik te verlagen.

Installeer efficiënte koeling: kies voor efficiënte koelingsopties zoals waterkoeling of efficiënte luchtkoelers om de warmteafvoer te verbeteren. Hierdoor kunnen componenten efficiënter werken en wordt de noodzaak om ventilatoren op hogere snelheden te laten draaien verminderd.

Lees meer over de mogelijkheden om in jouw dagelijks leven te kunnen besparen.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een game pc in vergelijking met andere apparaten?

Een game pc verbruikt veel stroom per jaar. Maar liefst 329 kWh per jaar! Dit komt doordat game pc’s gebruik maken van krachtige hardware en de gebruikers die streven naar maximale prestaties om hun favoriete spellen soepel en op hoge grafische instellingen te kunnen spelen.

In vergelijking met een normale computer, verbruikt een game pc nog steeds veel meer. Een normale computer verbruikt namelijk ongeveer 110 kWh per jaar wanneer je hem 14 per week gebruikt.

Lees meer over hoeveel andere apparaten verbruiken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een game pc?

Wanneer een game pc 329 kWh per jaar verbruikt heb je 1 zonnepanelen nodig.

Bij Zonneplan maken we gebruik van panelen met een vermogen van 440 Wattpiek. Vanwege weersinvloeden halen de panelen echter zelden hun maximale opbrengst, daarom rekenen we altijd met een lagere opbrengst van 387 Wattpiek per paneel.

Om 329 kWh op te wekken, heb je dus: 329 / 387 = 0,85 zonnepanelen nodig. Kortom je hebt 1 zonnepanelen nodig om 329 kWh op te wekken.

Veel gestelde vragen over het stroomverbruik van een game PC

  • Wat zijn enkele energiebesparende functies die ik kan gebruiken op mijn game pc?

    Enkele energiebesparende functies die je kunt gebruiken op je game pc zijn het instellen van een energiebesparende modus in de grafische instellingen van games, het gebruik van energiezuinige hardware en het regelmatig bijwerken van stuurprogramma’s voor efficiënter energieverbruik.

  • Hoeveel stroom verbruikt een game pc?

    Gemiddeld wordt een game pc 14 uur per week gebruikt. Dit staat gelijk aan 329 kWh per jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor type game pc wat je hebt, hoelang je hem gebruikt, wat voor functies je gebruikt, etc.

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.