Hoeveel stroom verbruikt een elektrische deken?

Antwan Velthuis

Antwan Velthuis

Laatst bewerkt:

Een elektrische deken biedt heerlijke warmte tijdens de koude wintermaanden. Als je in bezit bent van een elektrische deken, vraag je jezelf waarschijnlijk ook wel eens af wat het energieverbruik is en wat de jaarlijkse kosten zijn. In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over het stroomverbruik van elektrische dekens en zelfs hoe je deze kan inzetten om energie te besparen.

Hoeveel kWh verbruikt een elektrische deken en hoeveel kost dat?

Elektrische dekens zijn er in diverse varianten en afmetingen. Factoren zoals de grootte en de leeftijd van de deken spelen een cruciale rol in het bepalen van het energieverbruik, dat gemiddeld varieert van 50 watt tot 70 watt per uur, ofwel 0.05 tot 0.07 kWh.

Als je in een jaar in de wintermaanden elke dag je elektrische deken een uur aan zet resulteert dit in de volgende kosten. We gebruiken de tarieven van het jaar 2023.

 • Bij een gemiddelde stroomprijs van € 0,40 per kWh bedragen de kosten ongeveer € 2,16.
 • Bij de gemiddelde stroomprijs van Zonneplan Energie van € 0,29 per kWh, komen de kosten uit op ongeveer € 1,57.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn veel factoren die het energieverbruik van een elektrische deken beïnvloeden. Dit zijn de belangrijkste:

 • Het vermogen van je deken. Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie jouw deken zou gaan verbruiken. Het vermogen van je deken vind je op het label, verpakking of gebruiksaanwijzing vinden.
 • Warmte instellingen. Elektrische dekens hebben vaak verschillende standen zodat de deken afgesteld kan worden op jouw behoefte. Logischerwijs, hoe hoger je de warmte stand zet, hoe meer stroom jouw deken verbruikt.
 • Leeftijd en kwaliteit. Nieuwere dekens zijn een stuk efficiënter en verbruiken minder stroom dan oudere modellen. Er zijn ook verschillen in kwaliteit en verbruik tussen de nieuwere modellen.

Energieverbruik van een elektrische deken verminderen.

Er zijn meerdere manieren om het energieverbruik van een elektrische deken te verminderen.

 • Gebruik een timer: Veel elektrische dekens hebben een timerfunctie waarmee je de deken automatisch kunt laten uitschakelen. Zo kun je naar bed gaan met een warme deken zonder dat deze de hele nacht aan hoeft te blijven.
 • Lagere temperatuurinstellingen gebruiken: Begin met een hogere temperatuur om het bed op te warmen en verlaag vervolgens de temperatuur voor de rest van de nacht. Veel mensen vinden een koelere slaapomgeving aangenamer en het is gezonder.
 • Kies de juiste maat: Zorg ervoor dat de elektrische deken goed past bij de grootte van je bed. Een te grote deken gebruikt onnodig veel energie, terwijl een te kleine deken niet effectief is.
 • Gebruik isolatie: Een extra deken of een dekbed bovenop je elektrische deken kan helpen de warmte vast te houden. Zo kun je de elektrische deken op een lagere stand zetten of minder lang gebruiken, wat energie bespaart.

Ben je benieuwd hoe je je energieverbruik nog meer kunt verminderen? Wij hebben 35+ energie bespaartips voor je op een rij gezet

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische deken in vergelijking met andere apparaten?

In vergelijking met andere elektrische apparaten verbruikt een elektrische deken niet veel stroom. Namelijk tussen de 50 watt tot 70 watt per uur. Ter vergelijking, een TV verbruikt ongeveer 100 tot 200 watt per uur. Door de bovenstaande tips toe te passen kun je je verbruik van je elektrische deken nog verder terugdringen. In combinatie met het verlagen van de thermostaat, is het zelfs mogelijk om te besparen met een elektrische deken! Een elektrische deken is dus absoluut geen grootverbruiker.

Kun je de energierekening verlagen met een elektrische deken?

Ja! Je kunt de elektrische deken gebruiken om de thermostaat lager te zetten. Door je huis minder te verwarmen en in plaats daarvan een elektrische deken te gebruiken, kun je aanzienlijk besparen op de kosten voor verwarming. Gas besparen is een van de beste manieren thuis om de energiekosten te drukken.

Ontdek dynamische energietarieven

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een elektrische deken

 • Wat zijn energie besparende functies waar ik op moet letten bij het kiezen van een elektrische deken?

  Bij het kiezen van een elektrische deken kun je letten op functies die helpen om het energieverbruik te beperken, zoals automatische uitschakelfuncties, timers, en instelbare temperatuurinstellingen. Moderne elektrische dekens zijn vaak ontworpen met deze functies om zowel comfort als energie-efficiëntie te bieden.

 • Hoe kan ik het energieverbruik van een elektrische deken verminderen?

  • Gebruik een timer: Elektrische dekens hebben vaak een timer om automatisch uit te schakelen, zodat je niet de hele nacht warmte verspilt.
  • Lagere temperatuurinstellingen: Begin met een hogere temperatuur om het bed op te warmen en verlaag deze daarna voor een comfortabele en gezondere nachtrust.
  • Kies de juiste maat: Zorg ervoor dat de deken past bij de grootte van je bed om onnodig energieverbruik te voorkomen.
  • Gebruik isolatie: Leg een extra deken of dekbed over de elektrische deken om warmte vast te houden en energie te besparen.
 • Hoe werkt het verlagen van de energierekening met een elektrische deken?

  Een elektrische deken biedt directe warmte. In plaats van het hele huis of een grote ruimte te verwarmen, zoals met een centrale verwarming, kun je met een elektrische deken heel lokaal verwarmen. Dit is efficiënter omdat je alleen energie gebruikt om de plaats te verwarmen waar je de deken gebruikt. Daardoor hoef je de ruimte niet of minder te verwarmen. De thermostaat kan dus naar beneden.

Antwan Velthuis

Antwan Velthuis

Marketingmedewerker

Antwan Velthuis is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Hij is gespecialiseerd in onder andere thuisbatterijen en Powerplay.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.